Demokrat Gündem- Karabağlar Belediye Başkanı Emine Helil İnay Kınay, göreve gelişinin ardından geçen 100 günlük süreci basın mensuplarıyla paylaştı. Başkan Kınay, yaşanabilir ve güvenli bir Karabağlar hedefi doğrultusunda yapılan çalışmaları detaylandırdı ve dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
İlk 100 Gün: Heyecanla Başlayan Bir Dönem
Başkan Kınay, toplantıya başladığında basın mensuplarına 100 günlük sürecin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “100 günlük süreç içinde yaptıklarımızı anlatmak beni heyecanlandırıyor. Seçim süreci ve sonrasında geçen 100 gün oldukça yoğun geçti. Bugün bir araya gelmek, özlediğimiz sohbetleri paylaşmak ve yaptığımız çalışmaları sizlerle aktarmak istedik. Bundan sonra da bu paylaşım sürecini sürdüreceğiz” dedi.
Ortak Yönetimle Dönüşüm: Karabağlar’ın Geleceğine Yatırım
Karabağlar’ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak ekonomik sıkıntılardan etkilendiğini vurgulayan Kınay, “Karabağlar, büyük bir zenginlik barındırıyor. Ancak ülkemizin ekonomik sıkıntıları bu potansiyelin yeterince değerlendirilmesini engelliyor. Yaklaşık 500 bin nüfusumuz ile belediyecilik hizmetlerine en çok ihtiyaç duyan ilçelerden biriyiz. Hedefimiz adaletli ve sağlıklı bir kent yaratmak. Bu hedefe ulaşmak için ortak yönetim anlayışımızı benimsiyoruz” şeklinde konuştu.
İzmir’de Bir İlke İmza Attık: Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu
Başkan Kınay, İzmir’de bir ilki gerçekleştirerek bağımlılıkla mücadele komisyonu kurduklarını ve kentsel dönüşüm stratejilerini anlattı. “İlçemizde bağımlılık büyük bir sorun ve bu sorunla mücadele etmek için bağımlılıkla mücadele komisyonunu kurduk. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarına da başladık. İlk meclisimizde mahalle meclisleri oluşturarak ilçemizi daha etkin bir şekilde yöneteceğiz. Bu adımlar, Karabağlar’ın kendi modelinde ilerlemesine katkıda bulunacak” dedi.
Altyapı ve Sosyal Hizmetlerde Dev Adımlar: İlk 100 Günün Bilançosu
Kınay, ilk 100 günde gerçekleştirdikleri altyapı ve sosyal hizmet çalışmaları hakkında bilgi verdi: “58 mahallemizi tekrar ziyaret ettik ve bu ziyaretlerimizi düzenli olarak sürdüreceğiz. Yollar, kaldırımlar ve parklar üzerinde önemli çalışmalar yaptık. 13 bin 570 ton asfalt ürettik ve 21 mahallede 45 sokakta bakım ve yenileme çalışmaları yaptık. Ayrıca, 3 yeni park yaparak yeşil alanları artırdık. Sosyal destek kartlarıyla ihtiyaç sahiplerine yardım ettik ve Ramazan ile Kurban Bayramlarında 3155 kişiye gıda kolisi desteği sağladık.”
Doğalgaz Sorunu: Karabağlar’ın Her Mahallesine Erişim Hedefi
Başkan Kınay, doğalgaz sorununun çözümü ve kentsel dönüşüm projelerindeki ilerlemeler hakkında da bilgi verdi: “En önemli sorunlardan biri doğalgazdı. Göreve gelir gelmez yetkililer ile konuşmaya başladık. Mahallelerinde doğalgazı olmayan vatandaşların sorunlarına cevap vermek bizim en önemli görevlerimizden biri. Yetki alanımızda olan mahallelerde yasal süreçleri tamamladık. İzmirGaz ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bir an önce ilçemizin her mahallesine doğalgaz gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Ekonomik Koşullarda Sürdürülebilir Yönetim: Tasarruf ve Stratejik Planlama
Ekonomik sıkıntılar ve mali stratejiler hakkında konuşan Kınay, “Ülkenin ekonomisini 20 yıldan fazla süredir her gün konuşuyoruz. Bizler de belediye başkanı olarak aday olduğumuzda, ilçemizde tüm yokluklar içinde yapılması gerekenleri ortaya koyarken, ekonominin kötüye gittiğini ve gerçeklere baktığımızda koşulların sınırlı olduğunu paylaşmıştık. Ben hayallerden değil gerçeklerden bahsediyorum. Ekonomik şiddeti hepimiz yaşıyoruz. Bütçemizi ve çalışmalarımızı bilerek Türkiye’nin değişmesi gerektiğini dile getirerek hizmetlerimizi gerçekleştireceğiz. Tasarruf tedbirleri belediyemizin karşısına çıktı ancak bu yayınlanmadan önce de biz tedbirleri uyguluyorduk. Bunu yaparken koşulların giderek zorlaştığı süreçte yoklukta neyi var edebiliriz onun hesabını yapıyoruz. Şu ana kadar nasıl geldiysek bundan sonrasını da doğru bir şekilde göreceğiz. Bu, sokaktaki her bir vatandaşımızın mücadelesi” şeklinde açıklamalarda bulunarak tasarruf genelgesi ve mali durum hakkında bilgi verdi, bütçeyi zorlayan ekonomik koşullarda nasıl yönetim sergilediklerini detaylandırdı.
Kaçak Yapılar ve TOKİ Projeleri
Kaçak yapılar ve TOKİ projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Kınay, “Kaçak yapılarla ilgili yasal süreci başlattık ve gereken işlemleri yapıyoruz. TOKİ konutları ve dönüşüm projeleriyle ilgili hukuki süreçlerin nasıl yürütüldüğünü ve bu süreçte halkın haklarını koruma konusundaki kararlılığımızı ifade ettik” dedi.
Kınay, “Riskli alan olarak ilan edilen bölge ve TOKİ konutları ile ilgili bir plan uyuşmazlığı ve devam eden dava var. Benim oda başkanıyken söylediğim söz bugün de değişmiyor. Planlamanın sağlıklı ve doğru şekilde yapılması, bölgeye yönelik, bölge vatandaşının ekonomisini düşünerek bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayacak bir planlama yapılması gerektiğini savunuyoruz. Belediyemizin yaptığı itirazlar bu nedenle haklı bulunmuştur. Biz, bu değişikliklerin bakanlık tarafından yapılarak bölgenin dönüşmesini ve belediyemizin üzerine düşen ne varsa yapacağımızı söylüyoruz.” diye konuştu.
Başkan Kınay TOKİ konutları ile ilgili olarak, “TOKİ konutları ile ilgili vatandaşlarımızın mağdur edildiği söyleniyor. 750 vatandaşın sadece mağdur edilmediğini, dönüşüm yapılması gereken pek çok alan var. Burada dönüşümü gerçekleştirebiliriz. Karabağlar’ın ihtiyacı olan üniversite alanında lüks ticaret anlayışına dönüştüğü noktada, TOKİ’nin yasal hakkı olmamasına rağmen planları iptal edilen bir yerde kura çektiği, hukuk dışı işlemler yaptığı noktada vatandaşı mağdur edenin TOKİ olduğunu dile getirdik. Bununla ilgili mağdur edenlerle ilgili gereğinin yapılması gerekmektedir. Biz TOKİ ile halkın konut sahibi olmasını sonuna kadar destekliyoruz, yeter ki halktan yana, haktan yana projeler olsun” diyerek konuya açıklık getirdi.
Sosyal Destek ve İstihdam
Başkan Kınay, sosyal belediyecilik anlayışını vurgulayarak, “Bölgesel istihdam ofisi açtık ve 228 vatandaşımız iş sahibi oldu. Sosyal destek kartlarından 3124 kişi yararlanıyor ve 3155 kişiye gıda kolisi desteği verdik. Ayrıca, 5 halk satış noktası ve 1 kent lokantasını açıyoruz. Karabağlar Şehir Tiyatrosu kurarak kültürel alanı da geliştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Belediyelerimizi Çalıştırmak İstemiyorlar’
Toplantının sonunda Başkan Kınay, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tasarruf genelgesi, SGK borçları ve belediyelere yapılmak istenen hacizlerle ilgili açıklamalarda bulunan Kınay, “Belediyelerimizi çalıştıramaması üzerine bu bir sistem var. Yani aslında yıllardır ülkeyi bu hale getiren çok büyük ticari karlar elde edenlerin, belki borçları affedilirken aslında bu ekonomik kriz içerisinde çok küçük bir payı olan belediyelerden bu borcu tahsil etme çalışmak ne kadar doğru da bu sorunun cevabını kamuoyuna bırakayım. Ama bu noktada bilgiler ekonomik koşullarda ne olursa olsun ayakta kalacağız. Bu noktada bütün bu çalışmaları çok ince hesaplarla yapmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar mevcut koşulları bakarak, ortaya koyarak, mevcut koşullarla ayakta kalacağız. Tüm süreçleri yürüteceğiz. Ama önümüzdeki günler bilmiyoruz. Bunu ekonomi uzmanları bile artık tahmin edemez hale geldi. Uçurumdan aşağı iniş sürecinde olduğunu biliyoruz. Tabii ki borçlarımız var. Türkiye’de borçsuz hiç kimse yok şu an. Herkes kredi kartlarını hayata bağlamış durumda. Bizler ödeyebildiğimiz, ödeme planlarını yapabildiğimiz, yatırımlarımızı planlayabildiğimiz, karşılaşmamızı planlayabildiğimiz bir süreçte çok da dikkat ederek harcıyoruz. Bu nedenle de tüm çalışmalarda hesaplayarak görüyoruz. Umuyoruz bu hesapları yapmaktan kurtulduğumuz kuruş hesapları vatandaşa nasıl daha çok hesaplarını yapmaya başladığımız günler gelsin. O günler için mücadelemizi büyütelim. Ama bildiğin gibi eldeki imkanları kadar zorlayacağız” dedi. (Haber Merkezi)