DOLAR 32,6630 0.44%
EURO 34,8201 0.07%
ALTIN 2.502,750,76
BITCOIN 20272680,55%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Beyin nakli mümkün mü? Herkesi şaşırttı…

Beyin nakli mümkün mü? Herkesi şaşırttı…

ABONE OL
18 Ocak 2023 14:38
Beyin nakli mümkün mü? Herkesi şaşırttı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz yıllarda kafa nakli projeleriyle gündeme gelen İtalyan doktor, çok konuşulacak bir açıklamaya imza attı.

Daha önce kafa nakli yapma planlarını açıklayarak gündem olan Sergio Canavero, bütün bir beyin naklinin artık "teknik açıdan mümkün" olduğunu öne sürdü. Beyin cerrahı, bu iddiayı Uluslararası Cerrahi Nöroloji Derneği'nin internet sitesinde yayımlanan yeni yazısında dile getirdi.

Canavero, daha önce yaptığı hayvan deneyleriyle adından söz ettirdiyse de asıl ününe ölü insanlar üzerindeki çalışmasıyla kavuştu. Cerrah, 2017'de Çin'deki Harbin Tıp Üniversitesi'nde ölü insanları ameliyat ederek kafa nakli yaptığını iddia etmişti.

AŞIK OLUNCA PROJEDEN ÇEKİLMİŞTİ

The Telegraph'a konuşan Canavero, "İnsan kadavraları üzerinde ilk insan kafası nakli yapıldı" demişti. Son yazısıyla ilgili VICE News'a röportaj veren Canavero, "O insanlara yaptığım kafa nakli, beyin nakline doğru atılan ara adımdı" dedi: İkincisi imkansız kabul edildiğinden, çok daha basit olan kafa nakline odaklanmaya karar vermiştim. Beyin cerrahı canlı insanlar üzerindeki ilk deneyini 2019'da yapmaya kalkmıştı. Bu plan kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı ama bunun için gönüllü olan denek, aşık olup çocuk sahibi olduktan sonra projeden çekilmişti.

FİNANSMAN GEREKİYOR

Cerrah yeni makalesinde, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Tabii ki kadavralar üzerinde daha kapsamlı provalar ve ardından beyin ölümü gerçekleşmiş organ donörlerinde testler gerekli olacaktır" diyen Canavero sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yeni cerrahi aletlerin geliştirilmesi gerekecek. Uygun finansmanla, uzun süredir devam eden bir rüya sonunda gerçek olabilir'

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP