Site icon Demokrat Gündem – Haberler – Son Dakika Haberleri

Ege'de o ünite hala kapalı… Hastalara müdahale edilemiyor, başka hastaneye sevk ediliyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nin çalışmadığı için yenilenmesi gereken cihazlarının aylardır alınmaması nedeniyle kapalı olan anjiyo ünitesinin Eylül ayı içerisinde açılacağının açıklanmasına karşın hala kapalı olduğu ortaya çıktı. Kalp krizi geçiren hastalara ilk müdahale anında kullanılan hayati öneme sahip anjiyo cihazlarının hala alınmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Ege Üniversitesi gibi köklü bir sağlık kuruluşunda hayat kurtaracak en temel cihazların hala alınmaması ve anjiyo ünitesinin kapalı olması, işler hale getirilememesi, konuyla ilgili kamuoyuna nedenlerin ve sürecin son durumuna dair açıklama yapılmaması kabul edilebilir değil. Yetkilileri konuya derhal müdahale etmeleri ve açıklama yapmaları çağrımızı yineliyoruz" dedi. 

DEMOKRAT GÜNDEM-Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü olan İzmir’de İzmir ve Ege Bölgesi’nin en köklü hastanelerinden olan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi hastanesi’nin anjiyo ünitesinin 6 aydır kapalı olduğuyla ilgili haberimizi Ağustos ayı başında yapmamızın ardından 2.5 aya yakın bir zaman geçti. 

Kalp krizi geçiren ya da tanı konulan hastalar EÜ Hastanesi’ne acil servisine durumdan habersiz olarak geldiğinde buradaki anjiyo ünitesi çalışmadığı için başta özel hastaneler olmak üzere çevre hastanelere sevk ediliyordu. Ölüm nedenleri arasında ilk sırada gelen kalp krizi geçiren hastalara yaşamsal önem taşıyan ilk müdahalenin yapılması için gerekli olan en temel cihazlardan olan anjiyo cihazının aylardır kapalı olduğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde konunun gündeme gelmesinin ardından hastane yönetimi tarafından bir açıklama yapılmış ve ünitenin Eylül ayı içerisinde açılacağı belirtilmişti. 

HASTANE YÖNETİMİ, 'SÖZKONUSU CİHAZLARIN EYLÜL AYI İÇİNDE SATIN ALMASININ TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR' AÇIKLAMASINI YAPMIŞTI 

Hastane yönetimince yapılan açıklamada, anjiyo ünitesinin 6 ay değil 3 aydır çalışmadığı öne sürülmüş ve “Hastanemizde sağlık hizmeti standartlarını en üst seviyede sunabilmek için son dört yılda 493 milyon 466 bin liralık tıbbi cihaz yatırımı gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlarla hastanedeki tıbbi cihaz altyapımız günümüz standartlarına uygun hale getirilmiştir. Son günlerde basında konu olan anjiyo ünitesindeki iki anjiyo cihazının yenilenmesi için ihale süreci devam etmektedir. Üniversitemiz bütçesi bu cihazları karşılayabilecek durumda olmakla birlikte, kurumumuza temin edilecek tıbbi cihazlara ilişkin ihale süreçleri yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde yürütülmektedir. Söz konusu cihazlar iddia edildiği gibi 6 ay değil 3 ay rutin hizmette kullanılamamıştır. Bu süreçte kurumumuzun herhangi bir ihmali söz konusu değildir. Acil durumlarda Pediatrik Anjiyo ve Girişimsel Radyoloji Bölümü’nde yer alan iki cihaz alternatif olarak kullanılmıştır. Bu süreçte İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışılmıştır. Söz konusu anjiyo cihazlarının eylül ayı içerinde satın alma işlemlerinin tamamlanması öngörülmektedir" denilmişti. 

CHP MİLLETVEKİLİ BAKAN KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI 

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Ege Üniversitesi gibi köklü bir üniversitede böyle bir şey yaşanılması inanılır gibi değil. Böyle hayati bir ünitenin nasıl aylarca kapısına kilit vurulabilir? Cihazların onarılmasına nasıl bütçe ayrılmaz? En önemlisi de bu durum müdahale süresini uzattığı için insanların hayati riskini arttırıyor. Bu nasıl göze alınabilir? Rektör Necdet Budak da Sağlık Bakanı da bunu izah etmeli ve derhal harekete geçmeli. Hem hiç kimsenin hayatı böyle riske atılamaz hem de Ege Üniversitesi bu duruma düşürülemez ve bu şekilde anılamaz” açıklamasını yapmıştı. 

ARAŞTIRDIK, ANJİYO ÜNİTESİNİN HALA KAPALI OLDUĞUNU ÖĞRENDİK 

Aradan aylar geçmesine ve hastane yönetimince anjiyo ünitesi cihazlarının yenilenmesi için ihale sürecinin devam ettiğinin açıklanmasına karşın yaptığımız araştırmada EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Anjiyo biriminin hala kapalı olduğunu öğrendik. 

""

TABİP ODASI BAŞKANI ÇAMLI, KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMASINI BEKLEDİKLERİNİ BELİRTTİ 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kalp krizi gibi ölüm nedenleri arasında ilk sırada gelen kalp hastalıklarının erken tanı ve teşhisinde ve müdahalesinde önemli ve temel cihazların hala yenilenmesinin ve hastane yönetimi tarafından kamuoyuna hala sürece dair bir açıklama ya da bilgilendirme yapılmamasının kabul edileme olduğunu belirtti. 

ÇAMLI. "ANJİYO ÜNİTESİNİN HALA İŞLER HALE GETİRİLEMEMESİ KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL"

Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlıkta özelleştirme politikaları sonrasında sağlığın ticarileşmesi ve sonrasında ortaya çıkan diğer uygulamalar üzücü. Ülkede giderek artan ekonomik kriz de göz önüne alındığında özellikle üniversite hastanelerinin zor durumda olduğu son Sayıştay raporunda da yer aldı, açıklandı. Hastanelerin ek takviyelere karşın ciddi borçları sözkonusu. SUT geri ödemelerinin mevcut koşulların çok gerisinde kalması da eklendiğinde üniversite hastaneleri sağlık hizmetleri sunumunda zarar ediyor. Medikal şirketlere borçların ödenmesinde  ve yeni tıbbi cihaz ve malzeme alımlarında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla tıbbi cihaz ve malzeme açığı kendini gösteriyor. Bu nedenlerle yenilenmesi gereken cihazların yenilenmesi gerçekleşememekte. Ege Üniversitesi gibi köklü bir sağlık kuruluşunda hayat kurtaracak en temel cihazların hala alınmaması ve anjiyo ünitesinin kapalı olması, işler hale getirilememesi, konuyla ilgili kamuoyuna nedenlerin ve sürecin son durumuna dair açıklama yapılmaması kabul edilebilir değil. Yetkilileri konuya derhal müdahale etmeleri ve açıklama yapmaları çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu. 

""

DERHAL ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

SES İzmir Eşbaşkanı Erkan Batmaz, birimin acilen açılması çağrısında bulunarak, "kapanan birimler nedeniyle Pandemi süreci ile beraber uzun süredir kronik hastalıkların dahi kontrollerinin ertelendiği,  temiz hastane ayrımına gidilmemesinden dolayı oluşan kriz şimdi ise vatandaşların tetkik ve kontrolleri için sıra dahi alamaz hala geldiği ve sağlık hizmetine ulaşamaz duruma geldiği bir süreci yaşıyoruz. Temmuz ayı itibari ile normalleşme süreci sonrası  biriken sağlık kontrolleri için vatandaşlar sıra alamaya çalışırken günler,aylar sonraya randevu alabiliyorlar. Bir de bunun üzerine hastanelerdeki kapanan birimler eklenince işin içinden çıkılmaz  bir hal alıyor. Ege Üniversitesi Hastanesinde anjiyo bölümünün cihaz sorunu nedeni ile kapalı olması İzmir gibi büyük bir şehirde halkın sağlık hakkına ulaşamaz hale getiriyor. Covid-19 ile artan kalp rahatsızlığı da göz önüne alırsak, çok fazla ihtiyaç olan bir birimin acilen hizmete açılması gerekmektedir. Başvuruların özel hastaneler ve çevre hastanelerine sevki sırasında oluşabilecek sorunlarında ortadan kalması ve herkesin nitelikli, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hakkı için bu sorunun derhal çözüme kavuşturulması hayatı bir önem taşımaktadır" dedi.

Exit mobile version