DOLAR 32,5702 0.14%
EURO 34,9195 0.66%
ALTIN 2.432,720,01
BITCOIN 21652440,45%
İzmir
26°

KAPALI

üst menü altı
Egeli bilim insanlarından önemli buluş! El titremesi için çözüm…

Egeli bilim insanlarından önemli buluş! El titremesi için çözüm…

ABONE OL
30 Ocak 2023 10:19
Egeli bilim insanlarından önemli buluş! El titremesi için çözüm…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Ege Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi servisinde çalışan Toplum Ruh Sağlığı Hemşiresi Pınar Alpay, Mekatronik Yüksek Mühendisi Çağrı Kelleci’nin geliştirdiği  “Kronik Yaşlı ve Hastalarda Tutma ve Kavramayı Sağlayan Elektromıknatıslı Eldiven” başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumundan “Faydalı Model Belgesi” almaya hak kazandı.  Buluş ile ruhsal ya fiziksel sebeplerden dolayı el titremesi sorunu yaşayan hastalar eldiven aracılılığı ile ellerindeki objeyi düşürmeden kolaylıkla kullanabilecek.

""

El titremesinin nedenlerinden bahseden Dekan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez “Ruhsal, fiziksel hastalıklar, ilaç tedavilerinin yan etkilerinde ve yaşlılıkta görülen hareket bozukluklarından bir tanesi de tremor gelişmektedir. Tremor tekrarlayıcı ve istemsiz olarak vücudun bir bölümünün titremesidir. Ruhsal ya da nörolojik sebeplerden dolayı oluşabilir.

En sık ellerde görülür. Sürekli el titremesi yaşayan bireyler günlük hayatta kendi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekmektedirler. El titreme sorunu olan bireyler destek alarak hayatlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. Aldıkları bu destekler aile üyelerinin de sosyal yaşamını engelleyerek onlara bağlı hale getirmektedir” dedi.  

PRATİK ÇÖZÜM

Buluş hakkında bilgi veren Dekan Prof. Dr. Dönmez, “El titremesine bağlı engelleri ortadan kaldırmak için elektromıknatıslı eldiven buluşunu tasarladık. Bu buluş ilk başta kronik ruhsal problemi olan bireyler için tasarlanmış olsa da belirli sebeplerden dolayı ellerini tam performansı ile kullanmakta güçlük ve günlük yaşantılarında sıklıkla kullanacakları temel objeleri kavramakta zorluk çeken, hayatları olumsuz etkilenen bütün bireyleri kapsamaktadır. Ellerini etkin bir şekilde ilaçların etkisi ile tam anlamıyla kullanamayanlar, ellerinde güç kaybı olanlar, parkinson hastaları, stres ve anksiyeteye bağlı tremoru olan genç bireyler, kas rahatsızlığı olanlar ve ileri yaştakiler için elektromıknatıslı eldiven kullanımı uygun görülmektedir” dedi.  

Buluşun bireyler için portatif ve pratik bir çözüm olarak düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Dönmez, “Bu buluş ile bireylerin hastalıklarına ve tedavilerine yönelik anlayışlarını arttırmak, bireysel becerilerini geliştirmek, kendi başlarına yaşamalarını sağlamak ve yaşam standartlarını arttırmak hedeflenmektedir. Bu standartları yükseltmekteki en iyi iyileştirimlerden birisi de evde kendi kişisel bakımlarını tek başlarına yapabilmelerini sağlamaktır. Kendi yemeklerini yapabilmeleri, bardak tutabilmeleri, saçlarını tarayabilmeleri gibi bireysel ihtiyaçları eldiven aracılılığı ile ellerindeki objeyi düşürmeden kolaylıkla kavrayıp, bireysel yeterlilik kazanmaları planlanmaktadır” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP