DOLAR 32,5156 -0.09%
EURO 34,9282 0.24%
ALTIN 2.445,340,93
BITCOIN 2057546-2,89%
İzmir
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
AK Partili Sürekli'den Körfez kirliliği çıkışı: 'İhtiyaç varsa biz üzerimize düşeni yaparız'

AK Partili Sürekli'den Körfez kirliliği çıkışı: 'İhtiyaç varsa biz üzerimize düşeni yaparız'

ABONE OL
26 Mayıs 2022 12:53
AK Partili Sürekli'den Körfez kirliliği çıkışı: 'İhtiyaç varsa biz üzerimize düşeni yaparız'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de derelerin bilimsel şekilde temizlenmediğini, Körfez’in derelerin iyi temizlenmemesi, yağmur suyu kanalizasyon ayrıştırmasının yeterli oranda yapılamaması, Büyük Kanal Projesi’nin yetersiz kalması nedeniyle kirlendiğini savunan Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, partisinin il binası karşısında bulunan Manda Deresi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İl Başkanı Sürekli, neden ve sonuçları 3 başlık altında topladı. 

DEMOKRAT GÜNDEM- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Dilaver Kişili ve diğer il yöneticileriyle beraber gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, sorunun çözülmesine dair 3 çözüm önerisinde bulundu. İl Başkanı Sürekli, gerekli olması durumunda DSİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da ihtiyaç olması durumunda’ devreye girip, destek olabileceğini söyledi. 

"SÜREKLİ NEDEN VE SONUÇLARI 3 BAŞLIKTA TOPLADI" 

Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, sorunun neden ve sonuçlarına dair yaptığı tespitleri özetle şöyle sıraladı: “Körfez’i Gediz kirletmiyor. Gediz’in aktığı yer körfezin dışına akıyor. Bilimsel olarak körfezi Gediz’in kirletmesi mümkün değil.  Büyük Kanal Projesi yetersiz geliyor. Bu projenin rehabilite edilmesi gerekiyor. Ayrıştırma yapılması gerekiyor. Yağmur suyuyla kanalizasyonun, kanalların ayrılması lazım. Bunun için de 5 bin km’lik imalat olması lazım. Biran önce Büyük Kanal’ı rehabilite etsinler. Bu dereleri hızlı bir şekilde, doğru yöntemle temizlesinler. Yanlış yapıyorlar, bilimsel anlamda. Doğru yöntemi biz onlara anlatırız. Bir an önce kaplumbağa hızıyla, yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde yağmur suyuyla kanalizasyon hatlarını ayırsınlar. 3 neden söyledim, bu soruna dair. Teknik detay, ya da hükümet kurumlarına ihtiyaç varsa, tabi ki biz üstümüze düşen görevi yaparız, destek veririz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu konuda onun yetkisine giren bir şey varsa, tabiki destek olur.”

"YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON SULARININ AYRIŞTIRILMASI GEREKİYOR" 

Açıklamasına, “Pandemi bitti maskeden kurtulduktan sonra yine maskeye döndük. Bugün maalesef bugün burada maskesiz durulmuyor. İzmir’de sorunlara farkındalık oluşturmak amacıyla yerinde basın toplantısı serimiz devam ediyor. İzmir Körfezi’nin durumu içler acısıydı, o körfezde yüzmek mümkün değildi. Sayın başkan bu kez doğruyu yaptı, yüzme denemesinde bulunmadı. Çünkü yüzemezdi. Ancak yüzse dış körfezde 1 yıl önce bir resim vermişti, iç körfezde denize girmek mümkün değildir. İzmir’de koku sorunu artarak devam ediyor. Çünkü tekne turunda da ifade ettik, bu sorunun sebepleri belli. Ne dedik, hep aynı noktadayız. Biz istikrarlı olarak devam ediyoruz. Sorunun sebepleri teknik olarak da belli” sözleriyle başlayan AK Parti İl Başkanı Sürekli, ilk tespitlerini, “Bir, sorunun sebebi dereler. İzmir’deki dereler körfezi kirletiyor. Dereleri temizlemek için gerekli çalışmalar yapılmıyor. Tersine yanlış uygulamalar yapılıyor. İki, Büyük Kanal Projesi yetersiz geliyor. Bu projenin rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu projenin 4. Fazıyla ilgili ihale yılan hikayesine döndü demiştik. Bunun bir an önce tamamlanması lazım dedik. Bununla ilgili de açıklamalarımızdan sonra gelişmeler oldu. İhaleyle ilgili süreç hız kazandı ama yıllar sonra hız kazandı. Diğer bir konu, İzmir’in en büyük sorunlarından biri de yağmur suyuyla kanalizasyonların birarada olması. Bu sebepten dolayı hem taşkınlara sebebiyet veriyor hem koku sorunu oluyor. Ayrıştırma yapılması gerekiyor. Yağmur suyuyla kanalizasyonun, kanalların ayrılması lazım. Bunun için de 5 bin km’lik imalat olması lazım dedik. Bunun geçtiğimiz sene açıklamıştık, 642 km yapılmıştı. Ondan sonra yavaş yavaş kaplumbağa hızıyla devam ediyorlar. Belki 700-750 oldu, değil mi arkadaşlar? Geldikleri nokta. Bu 3 tane sorun çözülmeden körfez temizlenmez” şeklinde dile getirdi. 

"HANİ GEDİZ KİRLETİYORDU?"

Gediz Nehri’nin İzmir Körfezi’ni kirletmediğini vurgulayan İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Peki bizim bu açıklamalarımızdan sonra büyükşehir belediye başkanı ne yaptı? CHP’liler ne dediler? İlk önce bu körfezdeki koku sorununu gündeme getirdikten sonra, yüzme vaadiyle ilgili açıklamalarımızdan sonra soluğu Gediz’de aldılar. Algı operasyonuna başladılar. İzmir Körfezi’ni Gediz kirletiyor, dediler. Körfez’i Gediz kirletmiyor. Gediz’in aktığı yer körfezin dışına akıyor. Bilimsel olarak körfezi Gediz’in kirletmesi mümkün değil. Ama algı operasyonuna devam ettiler. Bir ay oyaladılar. Şimdi yavaş yavaş doğruyu bulmaya başladılar. Büyük Kanal Projesi ile ilgili 4. Fazla ilgili ihale sürecini yavaş yavaş hızlandırdılar. 
Diğer bir konu; sayın başkanın bir açıklaması var; diyor ki, ‘Körfez’in kirliliğine sebep olan yağmur suyu ile kanalizasyonun aynı hatta olması’. Günaydın! Günaydın! Aylar, yıllar sonra bizim tespitimize geldiniz. Hani Gediz kirletiyordu? Doğru bir tane, o doğrunun altında 3 başlık var. O 3 başlıktan dolayı körfez kirleniyor. Burada da Çiğli’de bir toplantıda sayın başkan, rakamlar vermiş Kanal Projesi ile, şu kadar km yapıldı yapılacak diye. Orda bir teknik hata var. Tüm İzmir’deki yağmur suyu ile kanalizasyonun ayrılması için 5 bin kilometre gerekli. Şu anda bunun yüzde 15’i civarında yapıldı. Yapılacak çok iş var” diye konuştu. 

"BİRAN ÖNCE BÜYÜK KANAL’I REHABİLİTE ETSİNLER"

Derelerin doğru yöntemle temizlenmediğini kaydeden İl Başkanı Sürekli, “Dönem sonunda yüzeceğim diyor şimdi. Yüzemez. Bunu da hep birlikte göreceğiz. Diğer vaatleri gibi bu vaadinin de boş olduğu ortaya çıktı. Ne dedik biz? Sayın başkanın ilk 100 gününü eleştirirken, 100 gün aşk, çiçek, böcekle geçti, lay lay lom dedik. 6 ayını eleştirirken, yerel seçimde cemreler düşecek diye, vaatleri vardı, atıfta bulunarak, İzmir’e cemreler düşecek dediler, İzmir’i yerel hizmetler yönünde küme düştü. Geldiğimiz nokta bu. Koku sorunu bu sene had safhada arkadaşlar. Eskiden biz Mavişehir Çiğli tarafı, Güzelyalı etkileniyordu. Şu anda İzmir’in her yerinde fevkalade büyük bir koku sorunu var. Sayın Cumhurbaşkanımız yıllardır koku sorununa dikkat çekiyor. Biz son 3 yıldır çok açıklamalar yaptık, açıklamalarımıza devam edeceğiz. Ama lütfen doğruyu bulsunlar. Biran önce Büyük Kanal’ı rehabilite etsinler. Bu dereleri hızlı bir şekilde, doğru yöntemle temizlesinler. Yanlış yapıyorlar, bilimsel anlamda. Doğru yöntemi biz onlara anlatırız. Bir an önce kaplumbağa hızıyla, yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde yağmur suyuyla kanalizasyon hatlarını ayırsınlar” dedi. 

"YAVAŞ YAVAŞ HERŞEYİ KABUL EDİYORLAR"

AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Büyükşehirin kendilerinin ifade ettiği nedenlerin kabul ettiğini dile getirerek, “Yavaş yavaş herşeyi kabul ediyorlar. Koku problemini de kabul ettiler. Koku probleminin gerçek sebeplerini de ortaya koydular, bizi teyit ettiler. Burada da büyükşehir belediyesi finansal sıkıntıda. Bunu dünyadaki genel konjoktörel duruma ve Türkiye’ye yansımalarına bağlantı kurmak istiyorlar. Bu doğru değil. Türkiye’de bir sürü büyükşehir ve belediye var. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi Sayın Soyer’in kötü yönetiminden dolayı finansal krize girdi. Bunun böyle olacağını söylemiştik. Seferihisar batık bir belediye idi, sayın başkan Seferihisar’ı iflas ettirmişti, burada da Allah korusun İzmir’in akıbeti öyle olmasın dedik, ama öyle olmak üzere. Allah korusun İzmir’i” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP