DOLAR 32,3588 0.26%
EURO 35,1093 -0.15%
ALTIN 2.305,721,25
BITCOIN 22911263,63%
İzmir
22°

AÇIK

üst menü altı
Bakan Koca’dan SMA açıklaması: İki yeni ilaç gündemimizde

Bakan Koca’dan SMA açıklaması: İki yeni ilaç gündemimizde

ABONE OL
24 Ocak 2023 12:14
Bakan Koca’dan SMA açıklaması: İki yeni ilaç gündemimizde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu'nun 2 yeni ilacı gündemine aldığını müjdeleyerek "Toplantının günü de netleşti. 31 Ocak Salı günü SMA Bilim Kurulu toplanacak.' dedi.

En önemli gündemimiz SMA Bilim Kurulu. Toplantının günü de netleşti. 31 Ocak Salı günü SMA Bilim Kurulu toplanacak. Bizde bildiğiniz gibi bütün hastalara uygulanan bir ilacımız var. Ayrıca ikinci ve üçüncü bir ilaç söz konusu. Bu diğer iki ilacın da Türkiye’de kullanımı ve hangi hasta grubuna kullanılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu’nun bir toplantısı olacak. Bilim Kurulu sonrası da bir açıklama yapmış olacağız.

SAHTE İLACA KARŞI YENİ ÖNLEM

Sahte ilaçla ilgili yanlış bir algı oluşturulmak isteniyor. Bizim dünyada benzeri olmayan, kısaca İTS dediğimiz İlaç Takip Sistemimiz var. Yani ilacın üretimden depoya, depodan eczane raflarına gelişine ve hastaya uygulanmasına kadar takip edebildiğimiz, dijital ortamda izlediğimiz güçlü bir sistemimiz var. Kaldı ki bu sistemi yurtdışına da ihraç ediyoruz. Eczanelerde gördüğünüz, raflarda gördüğünüz bütün ilaçlar İTS’ye kayıtlıdır. Yani raflardan, eczanelerden satın aldığınız ruhsatlı hiçbir ilacın sahte olma durumu söz konusu değil. Tüm ruhsatlı ilaçlar İTS’ye ve barkod sistemine kayıtlı.

Bunun dışında yurtdışı ilaç adı altında, Türkiye’de ruhsatı olmayan, hastaya özel getirilen ilaçlar var. Bildiğiniz gibi tek bir ilaçla ilgili bir iddia söz konusu idi, bununla ilgili de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun (TİTCK) nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu zaten gördünüz. Kurumumuz tarafından durum tespit edildi, soruşturma açıldı ve suç duyurusunda bulunuldu. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde; bizde ruhsatlı olmayan yurtdışından bir ilacın ülkemize girişi olduğunda da, İTS’ye kaydedilmeden hastaya kullanımı söz konusu olamayacak. Vatandaşımız müsterih olsun. (Milliyet)

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP