DOLAR 32,3669 0.11%
EURO 35,0274 -0.17%
ALTIN 2.322,320,15
BITCOIN 22939492,80%
İzmir
22°

AÇIK

üst menü altı
CHP'li Purçu'dan, askerin şüpheli ölümü hakkında önerge: Bakan Akar'a 19 soru

CHP'li Purçu'dan, askerin şüpheli ölümü hakkında önerge: Bakan Akar'a 19 soru

ABONE OL
5 Mayıs 2021 12:33
CHP'li Purçu'dan, askerin şüpheli ölümü hakkında önerge: Bakan Akar'a 19 soru
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP'li Özcan Purçu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması talebiyle Roman kökenli askerin şüpheli ölümü hakkında TBMM'de soru önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu Kayseri Komando Tugayı’nda askerliğini yaparken geçici görevle Suriye’ye gönderilen, askerlik görevini yerine getirirken intihar ettiği belirtilen er Caner Sarmaşık’ın ölümünden bir hafta önce ailesini arayarak komutanının nefret söylemlerine maruz kaldığını, Roman olduğu için aşağılandığını söylediğini belirtmiş, okuma yazma bilmediği için künyesindeki yazıyı ezberleyemediği; komutanın arkadaşlarının önünde kendisini küçük düşürerek, “Şopar, siz ancak teneke çalıp oynarsınız, bu kadar metni bile ezberleyemiyorsun; çopar çingene…” söylemleriyle aşağıladığını dile getirmiştir. 

Ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinden bir hafta sonra; kendisine nefret söyleminde bulunduğunu söylediği komutanının silahı ile askeri birliğinde intihar etmesi kafalarda soru işareti yaratmıştır. Aile, oğullarının uğradığı ayrımcılık sonrası yaşanan bu ölümün “şüpheli ölüm” olduğunu öne sürmektedir. 

Caner Sarmaşık’ın ailesi yaşadığı ayrımcılık sürecinin cenaze işlemlerinde de devam ettiğini; Caner Sarmaşık’ın naaşının Türk bayrağına sarılmadan tabutla gönderildiğini ve Sarmaşık’ın adeta “terörist “muamelesi görerek bir köşede sessiz sedasız defnedildiğini iddia etmektedir.

Tüm bu iddiaların açıklığa kavuşmasını talep eden CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; bu amaçla Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltmiştir: 

1) Er Caner Sarmaşık’ın kesin ölüm sebebi nedir?

2) Er Caner Sarmaşık’ın “şüpheli ölümü” iddialarına ilişkin idari ya da hukuki bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sonuçları ne olmuştur?

3) Er Caner Sarmaşık’ın ölümüne ilişkin otopsi raporu aile ile paylaşılmış mıdır? Otopsi raporunda, intihar ettiğine dair ne gibi belirtiler bulunmaktadır?

4) Ayrımcı söylemlere maruz kaldığını belirten Er Caner Sarmaşık’ın bu süreçte bağlı bulunduğu komutanlığa herhangi bir şikâyeti olmuş mudur? Buna yönelik inceleme başlatılmış mıdır?

5) Er Caner Sarmaşık’ın askerlik yaptığı bu birimde daha önceden bu tür nefret söylemlerine ilişkin bir şikâyet; kayıt bulunmakta mıdır? Bulunmuşsa buna yönelik ne tür idari/hukuki önlemler alınmıştır?

6) Nefret söylemine ilişkin taburunda bulunan diğer asker arkadaşlarının da ifadeleri alınmış mıdır? 

7) Er Caner Sarmaşık’ın cenaze işlemlerinde nasıl bir prosedür izlenmiştir? Defin yeri ve işlemleri konusunda ailenin rızası alınmış mıdır?

8) Er Caner Sarmaşık’ın naaşı neden Türk Bayrağına sarılmamıştır?

9) Er Caner Sarmaşık’ın kendi silahı varken başka bir silahla hayatını kaybetme nedeni araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa bu durum uzmanlar tarafından nasıl açıklanmıştır?

10) Er Caner Sarmaşık’ın silahla vurulması kendi nöbet saatinde mi gerçekleşmiştir? 

11) Suriye’de Caner Sarmaşık’ın bölüğünde askerler kaç saat nöbet tutmaktadırlar ve nöbet aralıkları nedir?

12) Er Caner Sarmaşık eğer o gün vurulma anında nöbet saatinde ise o güne ait nöbet çizelgesi var mıdır? 

13) Er Caner Sarmaşık nöbeti kimden devralmıştır?

14) Er Caner Sarmaşık’ın otopsi raporunda ağzın iç kısmında sineklerin yumurta larvaları bıraktığı tespit edilmiştir. Bu durum Caner Sarmaşık’ın vurulma anı ile bulunma anı arasında çok uzun süre geçtiğini göstermektedir. Vurulduğu ve bulunduğu an arasındaki süre neden uzundur, bulunması neden vakit almıştır?

15) Er Caner Sarmaşık bulunduğu yer, nöbet tuttuğu yer midir? Nöbet tutuğu yer, askerlerin yerleşkesinden ne kadar uzaklıktadır?

16) Er Caner Sarmaşık’ın vurulduğu merminin hangi silahtan çıktığı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa hangi silahtan çıkmıştır?

17) Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ı vuran silahın kaç metreden ateş ettiği tespit edilememiştir. Elinizde bununla ilgili bir bilgi mevcut mudur?

18) Er Caner Sarmaşık’ı vuran silah incelenmiş midir? Buna dayalı rapor var mıdır?

19) Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ın intihar ettiği yazmaktadır. Buna göre Caner Sarmaşık’ın son günlerde psikolojisi bozulduysa bunu komutanları neden tespit edememiştir? Bu bağlamda psikolojisi bozulmuş bir askere silah vererek nöbet tutturan komutanlar ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP