DOLAR 32,4043 0.15%
EURO 35,1137 -0.09%
ALTIN 2.322,860,18
BITCOIN 22903802,74%
İzmir
22°

AÇIK

üst menü altı
CHP'nin parlamenter sistem takvimi netleşti

CHP'nin parlamenter sistem takvimi netleşti

ABONE OL
14 Mayıs 2021 12:51
CHP'nin parlamenter sistem takvimi netleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını bayramdan sonra parti içinde tartışmaya açtıktan sonra kamuoyu ve siyasi partilerle paylaşacak.

CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem için hazırladığı yüz on sayfalık raporu ilk Parti Meclisi toplantısına sunmayı planlıyor.

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre, rapor, milletvekilleri, il başkanları, ilçe başkanlarına gönderilmesinin ardından akademik çevreler ve sivil toplum örgütleriyle paylaşılacak.

CHP, yapılacak tüm değerlendirmelerden sonra üç sayfayı geçmeyen bir ilkeler bütünü hazırlayacak.

İlkeler diğer partilerle de paylaşılacak. CHP’ye göre, Meclis İçtüzüğü’nün değiştirilerek, “yasa yapımına sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının katılması zorunludur” şeklinde bir düzenlemenin konulması gerekiyor.

ÖNCELİK İLKELER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İkinci Yüzyıl Dergisi’nde çıkan söyleşisinde CHP’nin tek başına iktidar olması ve hatta Cumhurbaşkanı’nın da bir CHP’li olması halinde bile sisteme geçişin tek başına yapılmaması gerektiğini söylemişti.

Kılıçdaroğlu, “‘Biz bütün paydaşları bir tarafa atalım, biz tek başımıza bunların hepsini yapalım’ derseniz bana göre bu yanlış olur. Bütün tarafların sürece katılması lazım, bize oy vermeyen tarafların da bu sürece katılması lazım” demişti.

CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem modelinde ilk hareket noktasının ilkeler olması gerektiğini belirtiyor. İlkelerin sağlıklı belirlenmesi ve üzerinde uzlaşma sağlanması halinde anayasada yapılacak değişikliklerin de ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

“Hukukun üstünlüğü” ve “yargı bağımsızlığına” dikkat çeken CHP, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye bölünerek “Hâkimler Kurulu” ve “Savcılar Kurulu” olarak iki ayrı yapı olması görüşünü savunuyor. Ayrıca medya çalışanlarının sendikalı olması, Basın İlan Kurumu, RTÜK, TRT gibi kurumların medya özgürlüğüne destek verir tarzda yeniden yapılandırılması gerektiği belirtiliyor.

GEÇİŞ TAKVİMİ

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan partilerin ilkeler yanında bir de yeni sisteme geçiş takvimi açıklanması gerektiği düşünülüyor. Söz konusu takvimde hangi adımının ne zaman atılacağı önceden kamuoyuna duyurulacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP