DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2065106-2,12%
İzmir
14°

HAFİF YAĞMUR

üst menü altı
CHP ve AK Parti arasında gerginlik: 145 milyonluk kredi onayı

CHP ve AK Parti arasında gerginlik: 145 milyonluk kredi onayı

ABONE OL
15 Eylül 2021 20:50
CHP ve AK Parti arasında gerginlik: 145 milyonluk kredi onayı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyle Meclisi Eylül ayı ikinci birleşimi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşti. Büyküşehir belediyesinin 145 milyon liralık borçlanma yetkisi talebi oylamaya sunuldu. Oylama öncesi AK Parti ve CHP grubu arasında sert tartışmalar yaşandı. Borçlanma talebi meclisten geçti. 

DEMOKRAT GÜNDEM-Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı oturumunda oylamaya sunulan 145 milyon liralık borçlanma talebi mecliste gerginliğe neden oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, borçlanma yetkisine red oyu vereceklerini belirterek, gerekçelerini sıraladı.

FİKRET MISIRLI GEREKÇELERİNİ SIRALADI 

AK Partili Mısırlı, "Komisyon üyesi olarak söz aldım. Bugüne kadar AK Parti grubu olarak bütün yatırımları oy birliği ile geçirmiştik. Bu acil gündem maddesi ile geldiğinde açılımı ile geldi bize. Belediyemizi 2019'un mart ayında 4 milyar borç aldık ve yıl sonunda 6 milyar TL borç oldu, 2020'de 9 milyar oldu. Burada Buca Metrosu hariç. Tunç Başkanımızı geldiğinde beri bin 400 taşınmaz sattı. Kalem kalem oylasaydık belki bazılarına oy verebilirdik. Behçet Uz Rekreasyon alanı ile 2 milyon, portakal vadisi ile ilgili 2 milyon kullanılacak. Bu rakamlar küçük ama geçenlerde Nurhak Belediyesi'ne 4 milyon yardım yaptık. Belediyemizin imkanlarını dağıtırken diğer yandan kredi kullanmak çok doğru bir yaklaşım olmaz. Buca Yedigöller'deki tadilat için 5 milyonluk bütçe ön görülüyor. 2017 yılında 10 milyonluk bir tadilat yapılmış. Ancak şimdi de tuvalet için acil tadilat olarak gözüküyor. Biz borçlanma yetkisini belediye başkanına verirken planlama ve borçlanma yetkisinin eş zamanlı gitmediğini görüyoruz. Narlıdere metrosu için 35 milyonluk bir kredi kullanacak . Narlıdere metrosu için geçtiğimiz aylarda 20 milyon kredi kullandık.Bizim belirtmek istediğimiz ya kullanılan krediler planlı kullanılmıyor yada aklımıza geliyor sonra yeniden bir borçlanma yetkisi isteniyor. Biz bu kredileri kullanırken yapmak istediğimiz hizmetlerin ne kadara mal olacağını çok doğru planlayamıyoruz ki acil olarak gündeme geliyor. Biz 60 milyon İZBETON'a verilirken hiç gözümüzü kırpmadan olumlu oy kullanmıştı. 460 milyon TL'yi üç ay önce ESHOT'a oybirliği ile kredi aktarmıştık. Belediyenin çok ciddi borç batağına girdiği için bunu önermedik" dedi.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR HIZAL DA SERT ELEŞTİRİLER GETİRDİ 

AK Parti grubu red oyu kullanırken, CHP ve İYİ Parti grubu onay verdi. Konuşmalar bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, 145 milyon liralık borçlanmanın yatırımlar için kullanılmadığını savundu.

ÖZGÜR HIZAL: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KRİZE GİRMİŞ BİR BELEDİYE 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ekonomik kriz içinde olduğunu savunan AK Parti Özgür Hızal, "Ben bu şerh konusunda yoruldum artık. Bülent beyi çok sık düzeltiyoruz. Buca ilçesi Yedigöller parkı onarım işi için 2 milyonluk ayrım bulunuyor. Biz ilkesel olarak borçlanmaya karşı değiliz İBB yatırım olarak borçlanacaksa Cumhur İttifakı olarak oy birliği verdik. Burada mesele bu borçlanma gerçekten yatırıma yönelik mi yoksa gösterilen tablo sadece göstermelik 145 milyonu nasıl bölüştürebilir mi? İzmir için ulaşım yollarında asfalt kaplama yapılması içi 40 milyon… 2 milyarlık bütçe İZBETON'a vermişsiniz zaten. Hafif raylı sistem 35 milyon Narlıdere metrosu için. Hani bunun için finansman hazırdı. Buca Onat Caddesi-Şehirler Arası terminal yolu yapımı 5 milyon… Bu rakam insanların aklı ile dalga geçmekten başka bir şey değildir. Çıkıyorsunuz milyarlık yatırımdan bahsediyorsunuz sonra 5 milyonluk yatırım ile yapacağız diyorsunuz, geçin bunları. Tavsiyem elinize aldığınız belgeyi okumanız yönünde. Hangi taleple isteniyor bu, İzmir'deki kriz belediyeciliği diye bir ifade… Mesele İzmir'deki kriz belediyeciliği değil krize girmiş İBB'dir… Finansal açıdan krize girmiş bir İBB den bahsediyoruz. İBB 5 yıl önce çıkıp gerçekten finansal açıdan kredibilitesi yüksek, borç stoku düşük bir belediyeydi ancak 2,5 yılda toplam 10 senede yapılmış borçlanmanın 3 katı borçlanma yaptı. Krize girmiş bir belediye İBB. Rakamlar sizden geldi. İBB krize girer, neden girer? İBB ekonomik anlamda çok ciddi faaliyetler yürüttü yollar, kavşaklar, metrolar yaptı da mı krize girdi? Yapılmadığını listede görüyoruz. 5 milyona o yol nasıl yapılacak? İBB tarihinde olmadığı kadar ekonomik kriz yaşıyor. Personel maaşını ödemekte zorlanıyor İBB. Neden?" diye konuştu

HIZAL: YATIRIM OLSA NEDEN KARŞI OLALIM ARKADAŞLAR?

İZBETON’un çalışamaz olduğunu iddia eden Özgür Hızal, şu eleştirileri getirdi: “Başka bir tarım mümkün dediniz ve bizim hep eleştirdiğimiz doğru olmadığını söylediğimiz, eleştirmeye de devam edeceğimiz bir alım yöntemiyle sayın başkanın aile bireylerinden birinin başında bulunduğu kooperatiften yüz milyonlarca lira alım yaptınız. Sonra ne yaptınız? İzmirlilerin gerçeğiyle örtüşmeyen anıt heykel projelerini yarışmalarını açtınız arkadaşlar. Bu yetmedi. Bu heykel ve anıtları saymak için bir daha ihale yaptınız. Sonra yıllık bütçesi milyarlarca lirayı bulan İZBETON’un başına bu işleri bilmeyen bir siyasiyi atanız. İlk kez yaşanmış bir durum sözkonusu, yaz aylarında cayır cayır asfalt üretmesi gereken İZBETON tesisleri bakıma alınmış, bilgisi verilmiş. İZBETON asfalt üretecek hammaddeyi alamaz duruma gelmiş arkadaşlar. Yol yapın dediniz yapamadınız, kavşak dedik olmaz dedik, trafik dedik insanlar trafiğe çıkmasın dediniz. Körfez dedik kendi kendini yeniler dediniz. 30 bin küsur personeli bulan İBB huni koyma ihalesi yaptı. Tarihte görülmemiş bir ihale. İBB’nin bütçesi açık verir. Borçlanmayla yatırım kılıfı altında aslında personel maaşını dahi ödemekte zorlanan bir belediye tablosu arkadaşlar. Yatırım olsa neden karşı olalım arkadaşlar? Siz çıkıp böyle iş olsun diye hazırlanmış tabloyla, iki üç beş milyon şuraya verecek derseniz, İzmirlilerin aklıyla alay etmekten başka birşey yapmış olmazsınız.”

NİLAY KÖKKILINÇ: BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINDA YA DA KRİZE GİRMİŞ BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYA DEĞİL

Hızal’ın ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, Hızal’ın demogoji yaptığını belirterek, büyükşehir belediyesinin yatırımlarını anlattı. Hükümetin borç oranından da bahseden Kökkılınç, “Ne zaman AK Parti Grup Başkan vekili çıksa bir hikaye dinliyoruz demogoji konusunda. İbb borç batağında ya da krize girmiş bir tabloyla karşı karşıya değil. Hükümetimizin borcu acaba ne kadar ? ocak ayında açıklanmış hazinenin borçlanma raporunda, toplam borç 1 trilyon 837 milyar lira. Biz burada 145 milyon liradan bahsediyoruz. Son üç yılda artış boyutları ise korkunç. Bir konut alacağınız zaman imkanlarınız, varlığınız olur, konut kredisi çekersiniz alırsınız. Bir araç alacağınız zaman da aynı üslupla hareket edersiniz. Türkiye’de insanlar kendi ekonomilerini bu şekilde sürdürürler. Kredi çekmek olağan bir durumdur. Büyükşehir belediyesinde, hükümetin çıkardığı kanunlarla çalışmak zorunda olan, Cumhurbaşkanının onayına muhtaç olan bir kurum. 5393 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesine borçlanma limiti gösterilmiş. 18 milyar liralık borçlanma limiti var iken, İBB 1.2 milyar lira iken, biz 145 milyon liradan bahsediyoruz. Bu yıl 852 milyon lirasını kullanmış. 1.2 milyarın içinde 145 milyon kullanmak istiyor. Ne yapacak peki? İlgili daire başkanlıkları hangi alanlarda kullanılacağını açıklamış. Burası denetleniyor. Sayıştay tarafından. Bunlar resmi kayıtlar. Bunun dışında herhangi bir harcama yapması, suiistimal etmesi mümkün müdür? Demogoji yapmak, algı yaratmak. İzmir halkı ibb’ye, belediye başkanına güveniyor. CHP ve İYİ Partili meclis üyelerine güveniyor. 5 milyon lira yol yapımında nerede kullanacaksınız deniyor. Ulaşımla ilgili büyük yatırım var bunun için de ek imalatlar var. Keşke açıp okusa ihale yasasını. Tamamlayıcı ihalelere çıkarsınız, bütçenizi buna agöre belirlemeniz gerekir. İBB borçlanmasında bu anlamda aykırı durum yoktur. Son derece makuldür” açıklamalarını yaptı.

KÖKKILINÇ: NE DEMEK BİR ÜYENİN PM’YE GİRMESİ!

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç,  AK Parti kanadının kurultayda PM üyesi seçtirmek için binlerce kişinin büyükşehir belediyesinde işe alındığı şeklindeki eleştirileri de yanıtlayarak, “Kurultayla ilgili dedikodu muhalefeti diyeceğim artık, arkadaşlarıma yakıştıramıyorum. Ne demek bir üyenin PM’ye girmesi için her yerden belediyeye insan, personel almak? İBB’nin kuralları, hükümetin çıkardığı yasalar vardır. Gerekli ilanlar yapılır, istihdam bu şekilde gerçekleştirilir. Bir kurultayla bağdaştırmakta kötü niyet görürüm. Herkesin kendi siyasetini kendisine bırakmak lazım. AK Parti nasıl siyaset yapıyoru bir kez bile bu mecliste konuşmadık. Oylansın, kabul görsün” dedi.

İRFAN ÖNAL: HIZAL, TAM BİR MANİPÜLASYON VE DEMOGOJİ YAPTI

CHP Meclis Üyesi İrfan Önal da AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın manipülasyon ve demogoji yaptığını belirterek, büyükşehir belediyesince yapılan işe alımlar ve borçlanma eleştirilerini yanıtladı.

ÖNAL: İTHAMLARDA, AYRIŞTIRMADA BULUNARAK MUHALEFET YAPILMAZ

CHP Meclis Üyesi Önal, şu açıklamaları yaptı: “Tam Bir manipülasyon ve demogoji yaptı. Bir milyarı aşkın bir yatırım hakkında alaycı, küçümseyici konuşuyor. Çektiğimiz krediyi bile kalemi kalemine tek tek yayınlıyor ve paylaşıyoruz. 2,3,5 milyonu şuraya gitmiş. Tutturamadığımız hedeflerden bahsediliyor. Beş liradan başlayan dolar 8 liraya gitti. Rahibi bıraktık yine de gerilemedi. Bu ülkenin ekonomisini yöneten bakan, dolarla mı maaş alıyorsunuz doları soruyorsunuz. Yatırımlarımız dolar endeksli. Metroların maliyeti 1 milyarı buluyor. Ama biz tl ile maaş alıyoruz. Belediye değil hükümet ve yönetememe kaynaklı. İZBETON. O şehirdendi bu şehirdendi diye kendi yayın organlarınızla yayın yapıyorsunuz ne güzel. AK Parti grubundan ülkenin farklı illerini dışlayacak söylemlerle yan yana bulmaktan da hicap duyuyoruz. İzmir’in evlatları olarak hangi şehirleri tanımlıyorsunuz. Erzurumlu İzmirli, Türkiyeli sayılmıyor mu? Kurultayımızı gelip sizinle tartışmayız. 20 yıldır ülkeyi yönetmenin getirdiği kibirle şirketleri nasıl yöneteceksiniz deniyor. Soyer bunlardan mı izin alarak yönetecek. İçinizdeki ayrımcılıktan içinizdeki kini görüyoruz. Derdiniz kimlerle olduğunu görüyoruz. Birilerinin adamı olmadan bu ülkenin vatanı, insanı olamamakmış. Diğer şehirlerden insanlar alınmış, İzmir’in evlatları değilmiş. İzmirliyi siz mi belirleyeceksiniz? İZBETON malzemeleri direkt dolara endeksli. Bergama’ya 70 milyon yatırım yapılmış, kalem kalem sayfasından açıklanmış. 27 milyonluk araç alınmış. CHP belediyelerine iki sayıştay, üç mülkiye müfettişi denetliyor. Belediyenin bürokratı devletin bürokratı arkadaşlar. Bürokrat dediğini devletin bürokratı. İthamlarda bulunarak, ayrıştırmada bulunarak muhalefet yapılmaz. İthamlarda bulunup manipüle edip yanlarına kalıyor. İddialarda bulunup ordan alındı, buradan alındı, CHP belediyesinde borçlanma oldu, kriz belediyeciliği oldu, yönetilemiyor diyorlar. Bunlar manipülasyon. Zaten yönetilemeyen bir devlet noktasından geçiyoruz, hükümetle kıyaslamayacağım zaten. Kendileri bütün yakınlarını bir yerlere getirip bir çocuğunun sınıf arkadaşları, damadı, kardeşi, kardeşinin dıdısının dıısı devlette. Büyükşehir belediyesinde alımlarda ilana çıkılır. Herkes gider sınava gider. Herkes niteliği ölçüsünde yarışır ve o şekilde işe alınır.”

ÖZUSLU VE HIZAL ARASINDA KONUŞMA POLEMİĞİ

Konuşmaların ardından borçlanma talebi oylatıldı ve meclisten geçti. Ardından önceki gündem maddesi ile ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu ile AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal arasında konuşma konuşmama hakkında tartışma yarattı.

Özuslu, sözlerine, "Muhalefet eleştirirken haksız ithamlarda bulunulduğunda, tabiki itiraz hakkımız var. Çünkü doğru söylenmeli. İzmir halkı dinliyor bizi. Kayıtlarda duruyor” diye başladı. Bunun üzerine araya giren, AK Partili Özgür Hızal, Özuslu’nun konuşmasına müdahale ederek, gündem dışında konuşmasını istedi. Özuslu bu çağrıya, “Ben başkanım” yanıtını verdi. Hızal, “Ben de grup başkan vekiliyim, bu böyle olmaz” deyince Özuslu, “Bu bir yalandır. Binlerce işçi alındı diyen ben değilim bunu söyleyen AK Parti'nin Grup Başkanvekilidir. Kayıtlarda var. Hukuki olarak gereğini yaparız. Eğer buna itiraz etmiyorsam bunun hesabını benden sorarlar, İzmir halkı bunu sorar” yanıtını verdi.

MUSTAFA ÖZUSLU: PM’YE SEÇTİRMEK ÜZERE BİNLERCE İNSAN ALINDIĞI İDDİASINI İSPAT EDEMEYEN MÜFTERİDİR

Bu tartışma üzerine AK Partili Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kaç kişinin alındığı konusunda rakam verilmesini istedi. Özuslu rakam vereceğini söyledi. Tarafların sakinleşmesinin ardından konuşan CHP Grup Başkan Vekili ve Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, şu açıklamaları yaptı: “Burada yanlış söylenen bir şey var. Bunu düzeltmeye çalışıyorum. İBB’ye bugüne kadar alınan personeli sayısı belli. Hangi kriterlerde nasıl işe alındığı bellidir. Arzu ederseniz bürokrat arkadaşlar bilgileri verir. Ama şunu söylerseniz.. Binlerce PM’yi seçtirmek üzere binlerce insan alındı iddiasını ispat edemeyen müfteridir. Böyle bir şey yok. Bu parti içine, CHP kurultay sürecine müdahil olmaktır bu. Bu ulusal bir politikadan da farklı bir şeydir. Buna hakkınız yok. İzmir’in evlatları, Vanlısı da Erzurumlusu da Karslı da İzmir’de yaşayan her vatandaşımızın başımızın üzerinde yeri vardır. Sayın Tunç Soyer, şunu dahi söylemiştir, İzmir’de yaşayan her canlıya sadece insanlara değil her canlıya hizmet götüreceğim. Göçmene de, mülteciye de düzensiz göçmene de göç alana da götüreceğim. Vatandaşıma ayrım gözetmeksizin hizmet vereceğim diyor. Demokrat bir insan. Personel alırken onun kimliğine, mezhebine, memleketine bakarsa haksızlık yapar. Böyle bir şey yoktur. Ayıbı yapan sensin. Buna İzmirli olarak, grup başkan vekili ve meclisi yöneten başkan vekili olarak itiraz ederim. Doğru değil. Tehlikelidir de.  5 bine yakın kişi alınmıştır. Bir kişi bile alınmamıştır işe. Sayın Boztepe cevabını aldın işte, neyi merak edeceksin. Eski hesapları gidip gidip konuyla ilgili olmayanları konuşursak, konuşuruz ama gereği yok. Ayrıca doğru da değil. Niçin? Yürüyen bir meclisi burada başka bir türlü bir mecraya çekip, gerginlik ortamına gidiyor meclis görüyorsunuz, söz gerer. Sükutla söz dinliyoruz. Az önce Sayın Hızal konuştu. Biraz daha konuşsaydı onun sözünü kesip onu dinlememezlik mi yapacaktık? Hayır. Kifayetli müzakere dedi sayın grup sözcümüz. Oyladık geçtik. Bu memlekette yaşayan 3 gençten biri işsiz arkadaşlar. Bunu biz yapmadık. Biz bunun nasıl ortadan kaldırılacağını konuşmuyoruz da başka şey konuşuyoruz. Bugün bana bir çağrı geldi, intihar edecekmiş. İşsizim, intihar edeceğim, bana iş verin. Biz böyle yüzlerce alıyoruz arkadaşlar. Bu ülkede can yakan, içimizi acıtan toplumu bozan bir noktaya geldi arkadaşlar yoksulluk. Bu memlekette işsizlik diye birşey var. Üzerimize atlıyorlar arkadaşlar. Sizin de üzerinize atlıyorlar. AK Parti iktidarı da çözemiyor, bu sorun olarak duruyor. Büyükşehir belediyesi istihdam yaratmış, iyi ki yaratmış diyelim arkadaşlar ya!”

ÖZGÜR HIZAL: FARKLI NOKTALARA ÇEKMEYİN

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da söz alarak, “İzmir’in çocuklarının içerisinde Vanlı da Diyarbakırlı da olur. Asıl yalan siz söylüyorsunuz. Rakam verin. Siz vermezseniz Cuma günü ben vereceğim. Eleştirilerimizi farklı noktalara çekerseniz bu memleketin insanlarına haksızlık yapmış olursunuz. Ülkenin birlik ve bütünlüğüne haksızlık yapmış olursunuz. Ben hiçbir zaman, kaldı ki Rize’den kalkıp gelmiş bugün kendisini İzmirli olarak kabul eden birisiyim, hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın, sizin bayrağınızı asan kardeşlerimiz de dahil, politik gerekçelerle başka yerlere gidip insanları almayın. Yoksa İzmir içinde oralı, buralı demedim. Mardin, Diyarbakır, Rizeli kardeşlerimizle birlik ve beraberlik içindeyiz. Meseleyi farklı noktaya çekiyorsunuz. O konuda çok farklı noktalara çekmeyin” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP