DOLAR 32,5156 -0.11%
EURO 34,7888 -0.24%
ALTIN 2.424,19-0,23
BITCOIN 21632700,10%
İzmir
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Çiğli'de Kadın ve Siyaset konuşuldu.. Kökkılınç'tan helallik çıkışı

Çiğli'de Kadın ve Siyaset konuşuldu.. Kökkılınç'tan helallik çıkışı

ABONE OL
2 Aralık 2021 16:06
Çiğli'de Kadın ve Siyaset konuşuldu.. Kökkılınç'tan helallik çıkışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadının Siyasetteki Yeri başlıklı panelde Türkiye’de kadınların siyasette daha aktif olması ve yüksek oranda temsilinde yaşanan sıkıntılar ele alındı. Panelin moderatörlüğünü yapan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç, Türkiye’de başta parlamento olmak üzere siyasette temsil noktasında bulunan kadınların sayısının azlığından yakınarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından siyasetteki kadın oranının arttırılması amacıyla fermuar sistemini getiren kanun teklifinin red edilmesi nedeniyle parlamentodaki milletvekillerine hakkını helal etmediğini söyledi.

DEMOKRAT GÜNDEM-Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen Kadının Siyasetteki Yeri başlıklı panelde kadınların ekonomik, sosyal yaşamda güçlenmeleri için neler yapılması gerektiği konuşuldu.

Çiğli Belediyesi’nce düzenlenen Kadının Siyasetteki Yeri başlıklı panele CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç konuşmacı olarak katıldı.

UTKU GÜMRÜKÇÜ: ‘İZMİR’DE MAALESEF 3 KADIN BAŞKAN VAR, UMUYORUM Kİ ARTAR’

Panelin açılışında konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, kadınların ekonomik, sosyal hayatta güçlenmesi için belediye olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “İzmirli kadınların kalbi de Çiğli’de atacak. Kıymetli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet devrimi bir kadın devrimidir aynı zamanda. Kalkınma, medeniyet, eşitlik sağlanmadan olmaz. Kadın sosyal hayata, üretime katılmazsa o ülkede özgürlük gelişmez. Bizim üstümüze düşen görev kadının özgürleşmesi için ekonomik, toplumsal, sosyal hayatta söz sahibi olabilmesi ve ayakta durabilmesi için önündeki engelleri kaldırarak, yanında dimdik ayakta durabilmektir. Biz de 2.5 yıldır bu görevi layıkıyla yerine getirme gayreti içindeyiz. Kadının adı bir adım daha öne gidiyor diye düşünüyorum bugün burada. İzmir’de maalesef 3 kadın başkanımız var. Umuyorum ki bu oran artar” temennisinde bulundu.

NİLAY KÖKKILINÇ ‘PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLLERİNE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’

Moderatörlüğünü İBB CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın yaptığı panelde bir konuşma yapan Kökkılınç, Türkiye’nin siyasette kadının temsili açısından ilk 20 ülke arasında bulunmadığını belirterek, “Parlamentodaki milletvekillerine hakkımı helal etmiyorum bir kadın olarak” dedi.

""

KÖKKILINÇ ‘SİYASETTE KADIN ORANINDA RUANDA, KÜBA VE BAE’NİN GERİSİNDEYİZ’

İBB CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç, “Atatürk sayesinde Türk kadını 1934 yılında haklarını elde etti. Ne yazık ki bugün 91. Sıradayız. Parlamentoda 600 milletvekilinden sadece 101 kadın milletvekilimiz var. İBB de 176 meclis üyesinden sadece 29’u kadın. Ruanda, Küba, BAE’nin çok gerisinde kaldığımızı görüyoruz. İlk 20 ülke arasında ne yazık ki yokuz. Yaşamın her alanında kadın ve erkeğin eşit olması gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde 156 ülke arasında maalesef 133. Sıradayız. Bugün geldiğimiz noktadan utanıyoruz. 30 Kasım’da fermuar sistemiyle eşit temsili getiren değerli bir kanun teklifinde bulundu CHP Genel Başkanı kemal. İsterdik ki diğer partiler de bu konuya siyaset üstü baksınlar ve kanun teklifini desteklesinler. Ne yazık ki red edilerek gerçekleşmedi. Parlamentodaki vekillere hakkımı helal etmiyorum bir kadın olarak. Mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Daha çok dile getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İLK KONUŞMACI SELÇUK BELEDİYE BAŞKANI SENGEL OLDU

İlk konuşmacı Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel oldu.

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: ‘KADIN OLARAK LACİVERT CEKETİN ARDINA SAĞINMADAN KALMAK ÇOK ZORDUR AMA’

Başkan Sengel, kadın olarak ekonomik olarak bağımsız olmadan siyasette yer almanın zorluğuna değinerek, başkanlık süreci öncesi ve sonrasını değerlendirdi.

""

SENGEL ‘BELEDİYECİLİK İMARDAN TAŞTAN İBARET DEĞİL’

“21. yüzyılda hala kadın ve erkek diye başlıyoruz cümlelere. Başka şeylerden konuşmamız gereken bir dönemde hala kadının siyasetteki yeri diye konuşuyoruz. Ne zaman erkeğin siyasetteki yeri diye bir panel yaparız işte o zaman gerek kalmayacak. Bütün kadınların bir sürü hikayesi var. Siyasette yer açılması zaten beklenecek bir şey değil” diyen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Herkes tırnaklarıyla kazır, ya da güçlü ekiplerin yanına kaçar. Kadın olarak hiçbir ekiple, lacivert ceketin ardına sığınmadan kalmak çok zordur. Ekonomik olarak özgürlüğünü elde edemeyen, ayakları üzerinde duramayan kadının siyasette yer alması da kolay bir şey değil. O yüzden en başa dönmek lazım. Yani eğitime. Siyaseten alınan bütün kararlar ve kanunlarda kadının toplumdaki yerini daha da aşağıya düşürmektir. 4 artı 4 aslında kız çocuklarının eğitiminin engellenmesi amacını taşır. Taşımalı eğitim için milli eğitim bakanlığı ihale açmıyor. Bir ailede birden fazla çocuk varsa doğal olarak kız çocuklarını göndermiyor aileler. Hiç belediye başkanlığı gibi bir hayalim yoktu. Bir kadın derneğinin başkanlığını yaptım on yıl boyunca. On yıl boyunca hayatın pratiğinde ne eksik onu görebiliyorsunuz. Kadınlara ücretsiz hukuki destek verdim. Yapılabilecek birçok şey olduğunu gördüm. Kendi ilçemde mahalle mahalle kimin neye ihtiyacı olduğunu biliyorum. Kadının birçok konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Üretici pazarı kurduk. Mevzu para değil, kadını dışarıya çıkarmak. Bunu yapabilirseniz sosyalleşebilir, düşüncelerini ifade edebilir. Özünde ne kadar kıymetli olduğunu bilir. Bizim kafamız hep buna çalışıyor. Belediyecilik imardan, taştan topraktan öte değil. Ne kadar çok insana dokunabiliyorsanız, yapmış olduğunuz organizasyonları halka indirebiliyorsanız, işte o zaman bir şey yapıyorsunuzdur” şeklinde bir konuşma yaptı.

AYLİN CESUR: ‘CUMHURİYET’E VE ATATÜRK’E BORÇLUYUM’

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, “Gururla karşınızdayım. Genel başkanı kadın olan bir partinin kadın milletvekili olarak huzurunuzdayım. Beni siyasete iten sebep, sayın Cumhurbaşkanı Demirel’in önce doktoru ve Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı oldum. 20 yıl kendisiyle çalıştım. Genel başkanının kadın olması partimin benim için önemli. İki dar gelirli anne babanın çocuğu olarak Cumhurbaşkanı doktoru olabilmişsem, Cumhurbaşkanlığı baş danışmanı olabildiysem ve burada bu konuşmayı yapabiliyorsam bunu Cumhuriyet’e ve büyük Atatürk’e borçluyum. İşte benim siyasete girmemdeki sebeplerimden biri. Bizim siyasette elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor. Cumhuriyeti çağdaş yapan niteliği ve farkı kadının toplum içinde yer alması ve kadının eşit vatandaş olarak yer almasıdır” diye konuştu.

CESUR: ‘ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRMEK YETMİYOR, BİR NESLE BORCUMUZ VAR’

Sözlerini, “Atatürk’ün kararlılığının dünyada eşi benzeri yok. Bizim kadınlar olarak en fazla bu işe sahip çıkmamız gerekiyor. Övünülecek çok şeyimiz var ama neden işler yolunda gitmiyor? Cumhuriyetle beraber kadın aktif olarak toplumsal hayata katıldı. Cumhuriyet’in kendisi bir medeniyet projesi” şeklinde sürdüren İYİ Partili Milletvekili Cesur, şunları söyledi: “98 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi önemli bir dönüm noktası. Bugün ülkemizde ne kadar kötü şey olursa olsun, bir gün öncesini arar haldeyiz, buna rağmen bizi karamsarlıktan alıkoyan, İran, Afganistan, Suriye’ye dönmediysek, dönmeyeceğimizi de biliyorsak, işte onların arkasında o gün kurulan temel var. Millet İttifakı’nın Türkiye’nin yarınları için umut olması ve idare edecek kadroları getirecek şekilde hareket ediyor olmasının gerisinde de bu var. Büyük Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in temel değer ve hedefleri. Kadın sadece ekonomik olarak katkı sağlamıyor, dönüşümü ve ilerlemeyi sağlamada da kadının çok büyük yeri var. Kadının siyasette neden olması gerektiğini irdelemeliyiz. Kadınlar toplumsal ayrımcılıkla ve erkek siyasetçilerle de mücadele etmek zorunda kalıyor. İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede, bir çırpıda ve yasaya aykırı şekilde çıkmasının gerisinde de aynı zihniyet ve bakış açısı farklılığı var. Kadınlar başlarına gelen hadiseleri görmüyorlar mı veya önemsemiyorlar mı? Önemsedikleri halde menfaatleri için Cumhuriyete ve hemcinslerine ihanet içinde olduklarına inanmıyorum. Herkes için çocuğundan kadınlara ve yaşlısına kadar verdiğimiz önergeleri reddeden bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bunu değiştirecek olan siyaset. Zihniyeti değiştirmek de yetmiyor. Siyasette daha fazla kadının olması gerekiyor. Kadın temsili oranında hala çok gerilerdeyiz. 125. Sıradayız. Ligden düşen bir Türkiye var. Belediye meclislerindeki kadınların oranı yüzde 10.7. Kızlarımız hayal kurabilmeliler. Bugün kadınlarımız yoksullaştı. Pandemiden de çok etkilendi. Kadınlar son 20 yılda dah zor duruma düştü. Yardıma muhtaç hale geldi. Bütün bunları değiştirmek için mücadele etmeliyiz. Bir nesle borcumuz var. Sandığın gelmesi gerekiyor. Biz bunu başaracağız. Biz Cumhuriyet’i tekrar ayağa kaldıracağız. Kadınlarımızla beraber Cumhuriyetimiz, Cumhuriyetimizle beraber de kadınlarımız güçlenecek. Şimdi sandık zamanı.”

SEVDA ERDAN KILIÇ: ‘ANADOLU’NUN İZMİR’İN TOHUMLARINA İHTİYACI VAR’

Panelde son konuşmacı olan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, sözlerine, “Sahalardayız. Altı ay içinde 24 ilde farklı çalışmalar yaptık. Kurtuluş biz burada huzurluyuz, mutluyuz. İzmir farkını yaşıyoruz ama Anadolu’nun ihtiyacı var. Bizim Anadolu’nun İzmir’in tohumlarına ihtiyacı var. Bir Cumhuriyet kadını olarak minnet borçluyum. Kadınlar açısından en büyük devrim bu. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor” diyerek başladı.

KILIÇ: ‘BU ÜLKE UÇURUMUN DİBİNDE, KALDIRMAK BİZİM GÖREVİMİZ’

TBMM Katip Üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Kadına yönelik rolleri çözmedikçe en güzel yasaları yapın isterseniz, hiçbir anlamı yok. Birileri sizi arayıp milletvekili olur musunuz diye telefonla aramıyor. Siyasete 19 yaşında başladım. Yaptığım ilk görev sandık müşahitliği. Sonra gençlik kollarına girdim. Birlikte kostik karıştırıp duvarlara pankartlar asarak siyaset yolculuğuna başladık. Bu makamların kıymetini iyi biliyoruz. Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var dedim ve devam ettim çalışmaya. Kadın erkek yerine eşit yurttaşlık derim konuşurken. Hep yoldaş olduk, kol kola omuz omuza olduk hiçbir ayrım gözetmedik. Gözetmiyoruz. Sabır, azim ve çalışmak. Bunlar olmadan başarılı olmanız mümkün değil. Kadın milletvekilisiniz bir fotoğraf paylaşıyorsunuz, a bu ceket olmamış-topuklu niye giymedin, diyor, bize yüz mercekle bakılıyor. Bizim sorunları çözmemiz için kız çocuklarının eğitiminin yanı sıra erkek annelerini de eğitmemiz lazım. Erkek anneleri çok önemli o yüzden. Yerel yöneticilerin kız çocuklarının eğitimi bir yana. Bugün burada oturabiliyorsam bunu alabildiğim eğitim bursuna borçluyum. Eğitim önemli. Kız çocuklarının eğitimi önemli. Ama erkek annelerinin eğitimi de önemli. Bu ülke artık uçurumun dibinde. Kaldırmak da bizim görevimiz, gelecek nesillere de borcumuz. Tek yumruk haline gelip kadını ve erkeğiyle bu karanlıktan hep beraber çıkacağız” şeklide bir konuşma yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP