DOLAR 32,3830 0.19%
EURO 35,0919 -0.01%
ALTIN 2.325,460,27
BITCOIN 2281212-0,39%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
EYT’de net ücretler belli oldu! İşte detaylar…

EYT’de net ücretler belli oldu! İşte detaylar…

ABONE OL
26 Ocak 2023 08:26
EYT’de net ücretler belli oldu! İşte detaylar…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT yasası ile birlikte emekli olacak çok sayıda vatandaş, alacağı maaş miktarını merak ederken, konu hakkında çok sayıda hesaplamar devam ediyor. 'EYT emeklisinin alacağı aylık yıllara göre değişir mi?' ve 'EYT'lilerin emekli maaşı ne kadar olacak?

Tüm gözlerin çevrildiği EYT yasasının Meclis'e sunulması beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında ''EYT'lilerin ilk maaşlarını 1 Mart'ta alabileceğini düşünüyorum'' açıklaması yaptı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, emeklilik hakkını elde edip ilk maaşlarını alacakları zaman normal bir çalışandan daha fazla gelir elde edecek. Bunun nedeni ise SGK primlerinde saklı. EYT'li bir bireyin ne kadar maaş alacağı konusuna değinen Türkiye Gazetesi Yazarı İsa Karakaş şunları yazdı:

SGK KESİNTİSİ

"Ortalama 10 bin TL kazanan bir çalışan için hesaplamanın detayları şu şekilde. Normal bir çalışan için 10 bin TL den yüzde 14 SGK işçi payı, yüzde 1 işsizlik primi sigortası olmak üzere toplamda yüzde 15 oranında SGK kesintisi yapılmaktadır. 

Bu kişi emekli olup çalışmaya devam ederse alacağı ücretteki SGK primi kesintileri değişecek. Emeklilerden yüzde 1 oranında işsizlik sigortası primi alınmıyor. Sadece yüzde 7,5 oranında SGK kesintisi yapılıyor"

""

Matrah hesaplamasının önemine vurgu yapan Karakaş, "Dolayısıyla maaş hesaplamasında matrah 10 bin liraysa çalışanın cebine 8 bin 500 lira net ücret girecek. EYT'li emekli çalışanın cebine girecek rakam ise 9 bin 250 lira. Emekliler normal çalışanlara göre SGK primleri düşük olduğu için daha yüksek maaş almaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) maaş hesaplaması, birçok kriter göz önünde bulundurularak yapılır. Bu kriterler içerisnde çalışılan gün sayısı, prim ödemesi gibi maddeler bulunur.

Söz konusu maddeler ışığında EYT'linin de emekli maaşlarında değişiklik gözlemlenir. Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) resmi web sitesinde bulunan maaş ve emeklilik zamları hususunda net bir ifade kullanmadan emekli olduğunuz taktirde elde edeceğiniz maaş hakkında sizi bilgilendiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP