DOLAR 32,8772 0.73%
EURO 35,5070 0.54%
ALTIN 2.504,850,84
BITCOIN 20173340,23%
İzmir
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Haziran ayı boyunca 31 kadın İzmir'de 2 kadın erkekler tarafından katledildi

Haziran ayı boyunca 31 kadın İzmir'de 2 kadın erkekler tarafından katledildi

ABONE OL
4 Temmuz 2022 14:30
Haziran ayı boyunca 31 kadın İzmir'de 2 kadın erkekler tarafından katledildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haziran ayı raporunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasından bu yana 259 kadın cinayeti işlendiğine dikkat çekti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, haziran ayında katledilen kadınlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Platform tarafından hazırlanan rapora göre haziran ayında 31 kadın cinayeti işlenirken, 22 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Haziran ayında en çok kadın cinayeti ise İstanbul'da işlendi.

Rakamlara göre İstanbul'da dört, Zonguldak'ta üç, Ankara, İzmir, Antalya ve Balıkesir'de iki, Adana, Bursa, Isparta, Malatya, Denizli, Manisa, Van, Edirne, Muş, Erzurum, Kayseri, Batman, Giresun, Kütahya ve Tekirdağ'da bir kadın katledildi.

ERKEKLER TARAFINDAN KATLEDİLDİLER

Haziran ayında katledilen 31 kadından 10'u evli olduğu erkek, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek, yedisi birlikte olduğu erkek, biri eskiden evli olduğu erkek, biri oğlu, dördü babası, biri akrabası ve üçü de tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü. İki kadının ise faille yakınlığı tespit edilemedi. Kadın cinayetlerinin büyük bölümü evlerde işlenirken, kadınların 23’ü evinde öldürüldü. İki kadın sokak ortasında katledilirken, bir kadın yol kenarında ve biri de rüzgar türbini arazisinde öldürüldü. 4 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Rapora göre öldürülen 31 kadından 11’i boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, evlenmeyi reddettiği, ilişkiyi reddettiği gerekçesiyle katledildi. İki kadın ise ekonomik bahanelerle öldürülürken, 18 kadının katledilme nedeni tespit edilemedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN KALDIRILMASINDAN BU YANA 259 CİNAYET

1 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasının üzerinden geçen son bir yılda ise 259 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 239 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Haziran ayında gerçekleşen 5 kadın cinayetinde kadınlar, çocuklarıyla birlikte öldürüldüğüne de dikkat çekilen raporda, "Korunmaya çalışan, kutsal sayılan “aile yapısı” kadınları ve çocukları korumazken, İstanbul Sözleşmesi koruyor. İstanbul Sözleşmesi’ne göre eğer bir çocuk şiddete tanık oluyorsa, şiddet mağdurudur. Bu ülkede çocuklar sadece şiddete tanık olmuyor; anneleriyle birlikte öldürülüyorlar. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 6. maddesi çocuğun temel yaşam hakkını tanımlamaktadır ve devletler çocukları korumakla yükümlüdür. Daha fazla çocuğun öldürülmesine izin vermeyeceğiz! İstanbul Sözleşmesini, Çocuk Hakları Sözleşmesini ve Lanzorate Sözleşmesini etkin uygulayın” denildi.

İZMİR'DE İKİ KADIN KATLEDİLDİ

Öte yandan İzmir'de ise haziran ayında iki kadın cinayeti işlendi. İzmir’de evli olduğu Gülşah Alpay ile tayin meselesi yüzünden tartışan Murat Alpay beylik silahı ile kızları 14 yaşındaki Selin Alpay ve 10 yaşındaki Duru Sıla Alpay’ı öldürdü. Ardından intihar etti. Çeşme ilçesinde yaşayan ve kendisinden üç gündür haber alınamayan Nahide Yoğurt ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 

(Duvar)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP