DOLAR 32,5252 0.24%
EURO 34,8514 0.34%
ALTIN 2.488,271,07
BITCOIN 1989068-3,75%
İzmir
22°

HAFİF YAĞMUR

üst menü altı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçesi 8 saatlik maraton sonunda meclisten geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçesi 8 saatlik maraton sonunda meclisten geçti

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:37
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçesi 8 saatlik maraton sonunda meclisten geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı Mali Yılı Bütçe tasarısı 8 saati aşan müzakereler sonunda oylandı. Büyükşehir Belediyesi'nin 12 milyar 500 milyonluk dev bütçesi yoğun geçen müzakere ve tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi. Türkiye’nin gerçekleşme oranlarıyla da en başarılı bütçesini yapan belediye olduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ülkedeki döviz kuru ve zamlarla yaşanan ekonomik gelişmeleri de değerlendirerek, birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. Başkan Soyer, ekmeğe zam kararına Halk Ekmek fabrikasının dahil olmayacağını açıklayarak, Ocak sonuna kadar Halk Ekmek’e zam yapılmayacağını da söyledi. 

DEMOKRAT GÜNDEM-İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı 6. Oturumunda İBB 2022 Mali yılı bütçesi görüşüldü. AK Parti kanadından gelen eleştirilerin ardından CHP’li meclis üyeleri ve temsilcileri eleştirileri yanıtladı. 2022 yılı tahmini bütçe miktarı 12 milyar 500 bin TL olurken, 2021 yılına göre gider bütçesinde 3 milyar 500 milyonluk artışa giden İBB'nin 2022 yılı gelir bütçesinin 9 milyar 950 milyon TL olması tahmin ediliyor. Öte yandan gelir ve gider arasında oluşan 2 milyar 550 milyon TL için borçlanmaya gidilebilecek. 

Mecliste uzun süre müzakereler sonunda bir açıklama yapan İBB Başkanı Tunç Soyer, mecliste AK Parti ve CHP kanadının karşılıklı eleştirilerine konu olan İzmir’in en fazla vergi ödeyen 3 kentten biri olmasına karşın yatırım karşılığı olarak 81 il arasında 76’ıncı sırada olması hakkında değerlendirme yaptı.

“İZMİR 40 VERİP BİR ALMIŞ, 81 KENT ARASINDA 76.SIRADA”

Başkan Soyer, İzmir’in 40 verip bir aldığını vurgulayarak, “Merkezi hükümetten kaynağımız geliyor ama İzmir’in ödediği verginin ne kadarının yatırım olarak döndüğünün hesabını sormamamız anlamına gelmez. Bunun da siyaseti olmaz. Bu vergilerin, 3 yıllık dökümüne bakarsak, 2020 de 95.5 milyar, 2021 de 97 milyar toplam 271, 8 milyar İzmir vergi vermiş. Bunun karşılığında 5.61 almış. Yani izmir 40 vermiş bir almış. İzmir’in merkezi hükümetten alması gereken yatırımın hiç olmazsa buna yakın olması gerekiyor diye insan ümit ediyor. 81 kent arasında 76. Sıradayız hafife alınacak değil. Vahim bir tablo. Bunu talep etmemiz adalet ve hakkaniyet açısından gereğini beklememiz en doğal hakkımız” diye konuştu.

“EMİNİM Kİ BU KADAR BAŞARILI BÜTÇE YAPAN BAŞKA BELEDİYE YOK”

Başkan Soyer, gerçekleşme oranlarıyla Türkiye’nin en başarılı bütçe yapan belediyesi olduklarını belirterek, “Biz çok uzun müzakere ettik ama aslında kararlarımızın yüzde 98’ini ortak geçirmiştik. Neyi müzakere ettiğimizi anlamakta zorlanıyorum. Ortak irade koyarak bugüne geldik. Bütçe başarılı. Neden başarılı? Başarısını ölçen şey gerçekleşme oranı. Bütçe tekniği açısından başarı gerçekleşme oranıdır. Mali hizmetlerde çalışan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 3 senedir ortaya koyduğumuz bütçe rakamları ve gerçekleşme oranları son derece başarılı. Bu kadar başarılı bütçe yapan başka belediye yok eminim ki” dedi.

BAŞKAN SOYER’DEN BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Türkiye’de yaşanan döviz kurundaki yükseliş, enflasyonun artması durumları nedeniyle de bir değerlendirme yapan İBB Başkanı Tunç Soyer, birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

“BU YANGINI BİRLİKTE SÖNDÜRMEYE ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

Soyer, “Türkiye bir yangın yeri. Bunu görmemek mümkün değil. Biz müzakere ederken mazota, benzine, ekmeğe zam geldi. Ocak sonuna kadar biz Halk ekmeği zamlamayalım, uzatmaya çalışalım.  Türkiye bir yangın yeri. Bir şey en çok acıtıyor. Yüzde 50’den fazla genç bu ülkeyi terk etmek istiyor. Bir ülke bu noktaya gelmişse onun IMF’de en fazla büyüyen ülek olarak tarif edilmesinin ne kıymeti olabilir? Ne manası olabilir? Çocuklarımız eğer bu ülkeyi kterk etmek istiyorsa orada bir durmak lazım. Bu olabilecek en ağır faturadır. Bunu gidermek mecburiyetindeyiz. Bir yerde yangın varsa, bir orman yanıyorsa bir grup ağacın kendini kurtarması mümkün değil. Hepimiz beraber söndürmek zorundayız. Gücümüz ne kadarına yeterse. Bu yangın çünkü sadece bir grup ağacı bırakmaz. Hepimizi yakar. Allah korusun. Bu dalgalanma 15 gün daha devam ederse çok daha ağır sonuçları olur memlekete. Hepimizin sağduyu, suhuletimizi koruyarak bu yangını birlikte söndürmeye çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“SON DERECE MEDENİ SEVİYELİ MÜZAKERELER GERÇEKLEŞTİ”

Mecliste uzun süren müzakerelerin seviyeli ve medeni bir ortamda geçmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür eden İBB Başkanı Tunç Soyer, “Herkes çalışarak gelmiş. Seviyeli bir müzakere oldu. Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Son  derece medeni şekilde uç noktalarda görüş ifade edildi ama sesi yükselmedi kimsenin. Genel olarak son derece medeni seviyeli müzakere gerçekleşti. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her konuşan arkadaşım dersini iyi çalışmıştı. İBB egolarına yenilmiş insanların birbirini kırıp döktüğü bir meclis olmadığını İzmir’e göstermiş oldu. Burada söylenen herşeyden daha kıymetli” dedi.

“2022 YILINDA NE YAPACAĞIMIZIN MUHASEBESİNİ YAPIYORUZ, BU FAALİYET RAPORU DEĞİL”

Tartışmalar sırasında özellikle AK Parti kanadında ‘kafa karışıklığı’ gözlemlediğini kaydeden Başkan Soyer, “Bir kafa karışıklığı olduğunu tespit ettim. Muhalefetteki arkadaşlarda var diye düşünüyorum. Bu fotoğrafların hiçbiri gerçek değil dedi, doğru ama bu faaliyet raporu değil. Biz 2022 yılında ne yapacağımızın muhasebesini yapıyoruz. Geçmişte ne yapacağımıza dair fotoğraflar koyulmadı. Bu ne 5. Cemre, ne Özgür Beyin dediği gibi faaliyet raporunun tartışılması. Bu değil. Biz 2022 yılında nereye ne harcayacağımızı konuşuyoruz. Daha 2.5 senemiz var. Burada bütçe tekniği açısından bütçe rakamları üzerinden müzakere yapılması gerekirdi. Elma ile amutu karşılaştmamız lazım” diye konuştu.

SOYER, İZBETON, HAMAM, SANAL KOŞU PLATFORMU ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZBETON, sanal koşu platformu, Pınarbaşı’ndaki hamamın kaderine terk edildiği-kötü durumda olduğu eleştirilerine de kısaca, “İZBETON ile ilgili birkaç rakam vermek lazım. İZBETON’un çok ciddi çalışmaları var. Sanal koşu için çalışmayan bir sayfada 70 bin euroluk hizmet alındığı söylenmiş. 10 sanal yarış düzenlenmiş. Pandemi nedeniyle insanlar spor yapamazken ülkede ilk kez sanal koşu platformu oluşturuyoruz. Bizkoşariz.org. burada 4 bin 800 üyemiz 11 milyon km koşu yapmış. Yenilememişiz. Çünkü nisan ayındaki maratona hazırlanıyoruz. Gösterdiği hamam fotoğrafları. Bu hamam vakıf müdürlüğüne ait mülkiyeti. İbb kiralamış. Hamamcılar odasına meclis kararıyla devretmiş. Kötü kullanıldığı için ortaya çıkan zararı tazmin edeceğiz diye talepte bulunmuşuz hamamcılar odasından. Takibini de yapıyoruz” yanıtlarını verdi.

“YA BENİ TANIMAMIŞSINIZ YA DA YANLIŞ TANIMIŞSINIZ”

Başkan Soyer, AK Parti Meclis Üyesi Dilek Yıldız’ın eşinden şiddet gören bir kadının CHP’ye üye olması karşılığında işe alındığı şeklindeki eleştirilerine üzüldüğünü, böyle bir durumun asla mümkün olamayacağını, izin vermeyeceğini söyledi. Soyer, “Eşinden şiddet gören biriyle ilgili parti üyesi değilsen sizi almayız demişiz. Ya beni hiç tanımamışsınız ya da yanlış tanımışsınız. Böyle bir şey sözkonusu olamaz. Benim şiddet gören bir kadının CHP’li olmaması nedeniyle işe alınmaması mümkün  değil. Buna taviz göstermem asla mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP