DOLAR 32,6032 0.39%
EURO 34,7999 0.17%
ALTIN 2.503,270,77
BITCOIN 21100635,90%
İzmir
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
İBB Başkanı Tunç Soyer’den iktidara yatırım tepkisi:  ‘Oyuncak tren alacağız onunla’

İBB Başkanı Tunç Soyer’den iktidara yatırım tepkisi: ‘Oyuncak tren alacağız onunla’

ABONE OL
24 Ocak 2023 20:44
İBB Başkanı Tunç Soyer’den iktidara yatırım tepkisi:  ‘Oyuncak tren alacağız onunla’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Habertürk’te yayınlanan Teke Tek programına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, 9 yıl önce yatırım planına alınmasına karşın bu yıl da bütçeden sadece 3 bin TL ayrılmasına tepki göstererek,  3 bin TL ile oyuncak tren alacaklarını söyledi. Soyer, “Oyuncak tren alacağız onunla” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-Fatih Altaylı’nın konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomiden ikincisi düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi’ne, çevre ve iklim krizinin yaratacağı sorunlardan siyaset gündemine kadar bir dizi noktada açıklamalarda bulundu.

Hükümetin İzmir’e yatırımda yeterli desteği vermediğini belirten İBB Başkanı Tunç Soyer, hükümetin yaptığı bir metre metro hattı olmadığını söyledi.

ÇOK ŞÜKÜR, OYUNCAK TREN ALACAĞIZ ONUNLA

Halkapınar-Otogar metro hattının 9 yıl önce hükümetin yatırım planına girmesine karşın geçen yıl da bu yıl da bütçeden 3 bin TL ayırmasına tepki gösteren Başkan Soyer, “İzmir’de bir tane U yok. (Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı yatırımı kast ediyor). Bir metre hükümetin yaptığı metro yok. (3 bin tl kaynak ayrılmasına dair) Çok şükür, oyuncak tren alacağız onunla. İZBAN İBB ve TDCC ortak yapımı” dedi.

""

MERKEZİ HÜRÜMETİN BİR METRE METRO TÜNELİ YOKTUR

“İzmir’de merkezi hükümetin bir metre metro tüneli yoktur. Tamamını İBB kendi kaynaklarıyla yapmıştır” diyen İBB Başkanı Tunç Soyer, “Biz bizimle ilgili yapılan engellemeleri, haksızlıkları biliyoruz. Keşke İzmir’de bir metre de metro tüneli, Halkapınar-Otogar arası 4.5 km. Hükümetin yatırım planına girmiş. Ayırdıkları bütçe 3 milyon. İzmirli buna layık değil. Bu kadar hayati hat, 9 sene önce yatırım planına girmişse ve yapmıyorsanız. Yapılması lazım ki, Kemalpaşa’ya uzattığımız metro hattı yapılsın. 4.5 km’yi de yapsın hükümet. Şaka değil ama gerçek. 3 bin lira ayırdılar” ifadelerini kullandı.

(ADAY) BEN DEĞİLİM, NET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın büyükşehir belediye başkanlarıyla yapacağı buluşmaya katılacak olan İBB Başkanı Tunç Soyer, adayın kim olacağı şeklindeki soruya, “

Ben değilim. Net. Yarın genel başkanla buluşulacak. Bizim kendi aramızda konuştuğumuz bazı sıkıntılar var, bunlar paylaşılmaya gidilecek” yanıtını verdi.

ENFLASYONDA DÜNYA BİRİNCİSİ, İKİNCİSİ OLMAYI HAK ETMİYORUZ

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik koşulların olumsuzluğuna vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Toplumların da genetik kodları var. Bu  toplum bunlara layık değil. Başkası mümkün. Enflasyonda dünya birincisi, ikincisi olmayı hak etmiyoruz. Bugün de biz o geleceği inşa edebiliriz” dedi.

""

OPERA BİNASI YETERKİ DEVAM ETSİN İSTİYORUZ

İzmir’de yapımı başlayan ancak yavaşladığı ve durduğu eleştirileri getirilen Karşıyaka’daki Opera binasıyla ilgili yaşanan sıkıntılara dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültür Bakanlığı’nın desteğine açık olduklarını kaydetti.

O AMASI OLMASA KEŞKE, KEŞKE YAPSALAR

Başkan Soyer, “İddiası da büyük, başlamış. Ortadoğu ve Balkanların en büyük binası olacaktı. Rakamlar çok yükseldi, inşaat maliyetleri çok arttı ve orada yavaş yavaş müteahhidin işi hafifletmeye başladığını gördük, ondan sonrası hukuki sürece geçti. Geciktirmeye ve zamana yaymaya çalışıyor müteahhit. Biz de yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. Bir yandan da iş bitmesin, durmasın istiyoruz. Bizim irademiz bu hikayeyi sürdürmekten yana, sürdüreceğiz, müteahhidi de zorlayacağız. Orantılı gidişe  razıyız. Yeter ki devam etsin istiyoruz.

BİTİRMEK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ

O aması olmasa keşke, keşke yapsalar. (Kültür Bakanlığı’nı kast ediyor). Başladığımız, çıktığımız yolu bitirmek istiyor. Yarım kalacak diye kaygı var, bitirmek için canla başla çalışacağız, hukuki sorunları da aşacağız” ifadelerini kullandı.

O KADAR BÜYÜK BİR YOKSULLUK, SEFALET VAR Kİ NE YAPSAK AZ

Büyükşehir belediyesinin İzmirlilerle birlikte gerçekleştirdiği yardımlar hakkında bilgi veren İBB Başkanı Tunç Soyer, “Deprem zamanı bir kampanya açtık. 42 milyonun üzerinde destek bulmuştuk. İzmirliler inanılmaz duyarlı insanlar. Şimdi de bereket hareketi başlattık. Sen bir gıda paketi al, bir tane de belediye alacak. Şu anda o kadar büyük bir yoksulluk, sefalet var ki, ne yapsak az” değerlendirmesini yaptı.

""

ONLAR 17-18 ŞUBAT’TA AYRI BİR ORGANİZASYON YAPACAK

İzmir İktisat Kongresi ile ilgili bir süredir süren ve işçi, işveren, sendika ve meslek örgütü temsilcilerine çok sayıda kurumun da katıldığı oturumlar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, hükümetin ayrı bir organizasyon yapmasına dair de açıklama yaptı.

BİZ BAŞKA BİR İÇERİK İNŞA EDİYORUZ

Tunç Soyer, “Bir yıl önce sayın Valimize İZKA toplantısında bunu arz etmiştim. Böyle bir yolculuğa çıkıyoruz, uzun bir yolculuk bizimkisi. Hükümetimiz bir iktisat kongresi planlaması yaparak üzerimize düşeni yapmaya hazırız demiştim. Onlar 17-18 Şubat’ta ayrı bir organizasyon yapacak. Eski binanın replikasını yapacaklar. Ama biz başka bir içerik inşa ediyoruz. Biz 100 yıl önce atalarımızın yaptığını Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye çalışıyoruz. Biz sadece ev sahibi ve organizatörüz.

MİLYONLARCA İNSANIN TEMSİLCİSİ O 180 KURUM

Biz çıktıları bütün iktidarlarla paylaşacağız. Herkesle paylaşacağız. Çünkü bu çok anlamlı bir belge. Bu ortak aklı herkesin örnek almasını isteyeceğiz. Milyonlarca insanın temsilcisi o 180 kurum. Milyonları temsil ediyor. Biz bu kararların temsilcisi olacağız” diye konuştu.

""

TUNÇ SOYER’İN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI:

ONLARINKİ ANMA; BİZ İÇERİK TAKİPÇİSİYİZ

İsim benzerliği diyebiliriz. Onların ki anma diyebiliriz. 100. Yıl vesilesiyle bir anma. Biz oranın 100 yıl önceki ruhundan yola çıkarak geleceği inşa etmeye çalışıyoruz. Biz içerik takipçisiyiz biraz. Diyor ki Atatürk, açılış konuşmasında, ‘Milletimiz artık mazisinden değil istikbalinden sorumludur’. Biz de sadece geçmişimizi değil iyi tasarlanmış bir gelecek tasarımını sunmak istiyoruz.

OTURUMLARI DİSK VE TUSİAD BAŞKANINI İKİ YANIMDA OTURARAK YAPTIK

O gün 100 yıl önce Atatürk ve atalarımız bambaşka bir Türkiye’yi hayal etmişler. 180 kurumsal temsil bir araya geldi. DİSK ve TÜSİAD başkanını iki yanımda oturarak yaptık oturumları. Sürdürülebilir gelecek inşa etmenin tek yolu ortak akılla geleceği inşa etmektir. KONDA’nın yaptığı araştırmada gençlere sormuşlar, kendi geleceğiniz hakkında ne düşünüyorsunuz diye yüzde 76’si hiçbir şey demiş. Vahim bir iklimdir bu.

YÜZDE 86 HAYAL KURMAKTAN VAZGEÇMİŞSE BİZ İYİ BİR YERE GİTMİYORUZ

Karbon ayak izi o kadar büyüdü ki doğanın kendini yenileme eşiğini aştı. Bu koşullar sonuçta gezegenin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekoloji ve ekonomi arasında öyle bir bağ kurulmalı ki, buna uygun yasal düzenlemeler yapılsın. Yüzde 86’sı hayal kurmaktan vazgeçmişse biz iyi bir yere gitmiyoruz. Çöpün, asfaltın, köprünün, yolun bir yere kadar önem var. İnsanlar umutlarını hayallerini kaybetmişlerse bizim o hayalleri, o geleceği inşa etmemiz lazım.

BU TOPLUM BUNLARA LAYIK DEĞİL

Toplumların da genetik kodları var. Bu  toplum bunlara layık değil. Başkası mümkün. Enflasyonda dünya birincisi, ikincisi olmayı hak etmiyoruz. Bugün de biz o geleceği inşa edebiliriz.

DÜNYANIN HER YERİNDEN ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER GELECEK 

Bu kadar ayrıştırılmış bir iklimde birleşmenin mümkün olduğunu gösterdiler. Bundan daha kıymetli ne olabilir? 15-21 Şubat arasında gerçekleşecek. 6 gün sürecek İzmir İktisat Kongresi. Dünyanın her yerinden çok önemli isimler gelecek. Onlar kendi deneyim ve birikimlerini paylaşacak. Eş zamanlı forumlar yürüyecek. Göç ve kadın forumları gibi. Akşamları da etkinlikler olacak. Sertap Erener, Fahir Atakoğlu gibi isimler gelecek.

SAYIN VALİMİZE ARZ ETMİŞTİM AMA..

Bir yıl önce sayın Valimize İZKA toplantısında bunu arz etmiştim. Böyle bir yolculuğa çıkıyoruz, uzun bir yolculuk bizimkisi. Hükümetimiz bir iktisat kongresi planlaması yaparak üzerimize düşeni yapmaya hazırız demiştim. Onlar 17-18 Şubat’ta ayrı bir organizasyon yapacak. Eski binanın replikasını yapacaklar. Ama biz başka bir içerik inşa ediyoruz. Biz 100 yıl önce atalarımızın yaptığını Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye çalışıyoruz. Biz sadece ev sahibi ve organizatörüz.

MİLYONLARCA İNSANIN TEMSİLCİSİ O 180 KURUM

Biz çıktıları bütün iktidarlarla paylaşacağız. Herkesle paylaşacağız. Çünkü bu çok anlamlı bir belge. Bu ortak aklı herkesin örnek almasını isteyeceğiz. Milyonlarca insanın temsilcisi o 180 kurum. Milyonları temsil ediyor. Biz bu kararların temsilcisi olacağız.

O KADAR BÜYÜK BİR YOKSULLUK, SEFALET VAR Kİ NE YAPSAK AZ

Deprem zamanı bir kampanya açtık. 42 milyonun üzerinde destek bulmuştuk. İzmirliler inanılmaz duyarlı insanlar. Şimdi de bereket hareketi başlattık. Sen bir gıda paketi al, bir tane de belediye alacak. Şu anda o kadar büyük bir yoksulluk, sefalet var ki, ne yapsak az.

200 KİLOMETRE YOLU KAZDIK, DELİK DEŞİK ETTİK, BU KOKU SORUNU BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE

O suyu arıtmaya taşıyorsunuz, kapasitesi yetmeyince, arıtamadığı için kapasitesini aşmış oluyor. Yağmur suyu ve pis suyu ayrıştırdığımızda hem koku sorunu bitmiş olacak. Bu hikaye mesela gözükmüyor. Bütün yolları hallaç pamuğu gibi attık. 200 kilometre yolu kazdık, delik deşik ettik. Ama bu geleceği kurtarmak için yaptığımız bir şey. Bu koku sorunu bir daha yaşanmasın diye. Altyapıyı buraya gömüyoruz. Bir mazeret üretmeye çalışıyorum, tabi ki yapacağız. Olanca kapasitemizle yükleniyoruz.

ÇOK ŞÜKÜR, OYUNCAK TREN ALACAĞIZ ONUNLA

İzmir’de bir tane U yok. Bir metre hükümetin yaptığı metro yok. (3 bin tl kaynak ayrılmasına dair) Çok şükür, oyuncak tren alacağız onunla. İZBAN İBB ve TDCC ortak yapımı.

MERKEZİ HÜRÜMETİN BİR METRE METRO TÜNELİ YOKTUR

İzmir’de merkezi hükümetin bir metre metro tüneli yoktur. Tamamını İBB kendi kaynaklarıyla yapmıştır. Buca metrosu için uluslararası kredi temin ettik. 490 milyon Euro kaynak yarattık, 3,20 faizle, 4 yıl ödemesiz, 12 yıl vadeli. İnşaat bittiğinde kendi kendini ödeyecek. Bu öyle bir hat ki, günde 400 bin kişiyi taşıyacağız. Normalde metrolar 25-30 senede kendini amorte eder. Bizim metromuz 14-15senede kendini amorte edecek. Ve başladık. 4 sene içinde bitireceğiz. Tünelleri kazmaya başladık.

4.5 KİLOMETREYİ DE YAPSIN HÜKÜMET, ŞAKA DEĞİL AMA GERÇEK; 3 BİN LİRA AYIRDILAR

Biz bizimle ilgili yapılan engellemeleri, haksızlıkları biliyoruz. Keşke İzmir’de bir metre de metro tüneli, Halkapınar-Otogar arası 4.5 km. Hükümetin yatırım planına girmiş. Ayırdıkları bütçe 3 milyon. İzmirli buna layık değil. Bu kadar hayati hat, 9 sene önce yatırım planına girmişse ve yapmıyorsanız. Yapılması lazım ki, Kemalpaşa’ya uzattığımız metro hattı yapılsın. 4.5 km’yi de yapsın hükümet. Şaka değil ama gerçek. 3 bin lira ayırdılar.

OPERA BİNASI YETER Kİ DEVAM ETSİN İSTİYORUZ

İddiası da büyük başlamış. Ortadoğu ve Balkanların en büyük binası olacaktı. Rakamlar çok yükseldi, inşaat maliyetleri çok arttı ve orada yavaş yavaş müteahhidin işi hafifletmeye başladığını gördük, ondan sonrası hukuki sürece geçti. Geciktirmeye ve zamana yaymaya çalışıyor müteahhit. Biz de yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. Bir yandan da iş bitmesin, durmasın istiyoruz. Bizim irademiz bu hikayeyi sürdürmekten yana, sürdüreceğiz, müteahhidi de zorlayacağız. Orantılı gidişe  razıyız. Yeter ki devam etsin istiyoruz. 4 ay sonra.

BAKANLIĞIN O AMA’SI OLMASA KEŞKE, KEŞKE YAPSALAR

O aması olmasa keşke, keşke yapsalar. (Kültür Bakanlığı’nı kast ediyor). Başladığımız, çıktığımız yolu bitirmek istiyor. Yarım kalacak diye kaygı var, bitirmek için canla başla çalışacağız, hukuki sorunları da aşacağız.

TARKAN’A BİZ HİÇ PARA VERMEDİK VE..

Tarkan’a biz hiç para vermedik. Sponsor desteği almıştık, o sponsor desteğini ona aktardık. O da o paranın tamamını bağışladı. Onun cebine de bir kuruş para girmedi, bizim cebimizden de çıkmadı.

O KÖRFEZ YÜZÜLEBİLİR HALE GELECEK

İzmir’in yolları meselesi. 200 kilometre, hallaç pamuğu gibi attık şehri. Daha 200 km daha yapacağız. Yumurta kırılmadan omlet olmaz. Biz o omleti yemek için o yumurtayı kırıyoruz. Bu hikaye bir iki sene sonra bitmiş olacak. Kendi görev  süremiz içinde körfezi yüzülebilir hale getireceğiz. O körfez yüzülebilir hale gelecek.

YOLLARINDA ÇUKUR OLMAYAN BİR ŞEHRİ YAPACAĞIZ

Çiğli Arıtma Tesisi’nin ilk 3 fazının revizesini ve 4. Faz ihalesini yapmamız lazım. Bir milyar sadece arıtma tesisi için harcıyoruz. 7 milyar harcadık 200 km, yağmur suyu pis suyu ayrıştırması için. 250 km daha var. İzmirlinin sabrına ihtiyaç duyuyoruz. Herkesin güle oynaya, yollarında çukur olmayan bir şehri yapacağız. Yarıdan fazlasını bitirdik. O körfez yüzülebilir hale gelecek. O körfezde çoluk çocuk birlikte yüzeceğiz.

BEN DEĞİLİM, NET

Ben değilim. Net. Yarın genel başkanla buluşulacak. Bizim kendi aramızda konuştuğumuz bazı sıkıntılar var, bunlar paylaşılmaya gidilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP