DOLAR 32,3679 0.1%
EURO 34,9761 -0.32%
ALTIN 2.324,390,23
BITCOIN 2266673-0,25%
İzmir
18°

AÇIK

üst menü altı
İlber Ortaylı’dan iktidara sert çıkış: ‘Beleşçi karakter tipi çıktı’

İlber Ortaylı’dan iktidara sert çıkış: ‘Beleşçi karakter tipi çıktı’

ABONE OL
25 Ocak 2023 13:37
İlber Ortaylı’dan iktidara sert çıkış: ‘Beleşçi karakter tipi çıktı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. İlber Ortaylı, neredeyse yabancıların işgali altında olan, ev fiyatlarının tavan yaptığı Antalya'da konuştu. Ortaylı,  yabancılara mülk satışına da tepki gösterdi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin etkinliğine katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, yabancılara mülk satışıyla ilgili eleştiride bulundu. Antalya’nın 40 yıl önce güzel bir yer olduğunu belirten Ortaylı, şunları söyledi:

– 40 yılın içinde önce olur olmaz yere herifler bina yapıyor. Hiç kimse de “Bu herif bu binayı buraya niye yapıyor? Bu benim tabiatımı kirletiyor. Ben buraya tabiat için geldim” demiyor.

OKUMUŞU DA CAHİLİ DE BÖYLE

– Böyle tuhaf bir toplum. Bunun okumuşu da böyle cahili de böyle. Sonra adam oturuyor, arazi satıyor, ev satıyor Türk olmayana. Kimse sesini çıkarmıyor. Böyle bir şey olabilir mi?

BÖYLE ENAYİLİK OLUR MU?

– Evinde oturamıyorsun, ev alamıyorsun. Urfa’da arazi alıyor. Böyle bir enayilik olur mu? Sen orayı sulamak için iki nesil enflasyonda yaşamışsın; Keban Barajı, Atatürk Barajı yapacağım diye… Onlar beleş olmuyor. Enflasyonda yaşadık ve buna ses çıkarmıyorsun.

“BELEŞÇİ KARAKTER TİPİ ÇIKTI”

Türkiye’de “seçmen sorumsuzluğu olduğunu” belirten Ortaylı, şöyle devam etti:

– 80’lerde beliren beleşçi bir karakter tipi çıktı ortaya yani beleşe alışıyorsun. Nepotizme alışıyorsun. Şu veya bu şekilde iş buluyorsun, onun bunun hakkını yemeye alışıyorsun. Bunlar ahlak ama bir mekanizma bu ve buna göre bir basın doğuyor. Buna göre bir tırtıkçı yapılanma doğuyor. Buna göre bir akademik bünye doğuyor.

– Türk toplumu ikmale kaldı. Şimdi ikmalde nasıl düzenleyeceğiz, onu düşünün. Bazı şeyleri düzenleyemezsek vatandaş inisiyatifini ele alamazsak kendimizi ispat edemezsek göstermezsek basit mahalle içi, aile içi dedikoduların dışında daha çok sesini duyuracak bir topluma dönüşemezsen böyle…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP