DOLAR 32,6102 0.39%
EURO 34,7618 0.01%
ALTIN 2.497,440,54
BITCOIN 20223970,90%
İzmir
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Partilerin çevre-iklim politikaları nasıl? Deva, Saadet, Gelecek ve İYİ Parti neler vaat ediyor?

Partilerin çevre-iklim politikaları nasıl? Deva, Saadet, Gelecek ve İYİ Parti neler vaat ediyor?

ABONE OL
17 Ekim 2022 16:00
Partilerin çevre-iklim politikaları nasıl? Deva, Saadet, Gelecek ve İYİ Parti neler vaat ediyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz yazıda önümüzdeki yıl yapılacak seçime 6 parti tek aday şeklinde girmeyi planlayan Millet İttifakı’nın içerisinde yer alan 6 partiden ilk üç parti olan CHP, İYİ Parti ve Deva’nın parti programlarında yer alan iklim ve çevre politikalarına yaklaşımlarını ele almıştım. Bu yazıda ise ittifakın diğer üç partisi Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin iklim politikalarını ele alacağım. 

DEMOKRAT GÜNDEM-MELTEM SUAT (İKİNCİ BÖLÜM)- Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere tek aday olarak girmeyi planlayan ve “Altılı Masa” olarak adlandırılan Millet İttifakı üyesi partiler ilk kez toplandıkları Şubat ayından bugüne birçok kez yine biraraya geldi. Bu toplantıların ilkinde ittifak üyeleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat metnini yayınlandı. 

Bu metinde genellikle parlamenter sisteme dönüşte devletin yasama, yürütme ve yargı mekanizmalarının nasıl işleyeceği anlatıldıysa da ittifakın çevre politikalarına da yer verilmiş.

MİLLET İTTİFAKI’NIN ÇEVRE-İKLİM POLİTİKALARI NELER?

Millet İttifakı'nın metninde iklim ve çevreye dair yer alan satır başları şu şekilde: 

 İttifakın çevre ve iklim konusunda ‘Çevre haklarına ilişkin anayasal ve yasal düzenlemeler uluslararası hukukla uyumlu hale getirilecek, Anayasa’da doğal yaşam kaynakları ve çevrenin korunması konusundaki devletin yükümlülükleri açık şekilde düzenlenecektir.

Devlet, toplum sağlığının korunması ve refahının sağlanması amacıyla içme suyu kaynaklarını, tarım alanlarını, ormanları ve hayvanları korumakla; hava ve deniz kirliliği ile çölleşme başta olmak üzere diğer bölgesel iklim krizlerine karşı mücadele etmekle ve düzenli kentleşmeyi sağlamakla yükümlü kılınacaktır. 

Tarafı olduğumuz Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırma ve mümkünse 1,5 derecenin altında tutma hedefini gerçekleştirmeye yönelik etkili düzenlemeler yapılacaktır. Bu kapsamda enerji sisteminde yenilenebilir enerji ve iklim dostu teknolojilerin oranı arttırılacaktır. 

Sanayi, ulaşım, inşaat, tarım, atık yönetimi gibi çeşitli sektörlerde iklim hedeflerine ulaşmaya yönelik dönüşümler gerçekleştirilecektir. Söz konusu hedeflerin sağlanmasına yönelik etkili tedbirler alınacaktır. Okul öncesi eğitimden başlayarak bireylerde pratik alışkanlıklar oluşturmayı hedefleyen güçlü bir çevre bilinci verilmesi sağlanacak, çevresel sorunlar hakkındaki toplumsal farkındalık arttırılacaktır. 

Yargı sisteminde çevre konusunda uzmanlaşmış yargıçların görev yapacağı ‘Çevre Mahkemeleri’ kurulacağı” şeklinde bir yol izleyeceği bilgisi yer alıyor.

Muhalefet Partilerinin önünde başta ekonomik kriz olmak üzere birçok sorun yer alıyor. İklim ve çevre ise bu sorunların ve politik resmin en dışında kalıyor. 

Muhalefetin muhafazakar kanadında kalan partilerden ilki olan Gelecek Partisi programında çevre politikalarına nispeten geniş yer vererek bu alanı politik resmin içine katmaya çalışır durmasıyla olumlu bir imaj çiziyor. 

""

GELECEK PARTİSİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK POLİTİKALARINI BİRLİKTE ELE ALIYOR

Gelecek Partisi programında çevre ve iklim politikalarını ‘Mekan Düzeni: Çevre ve Şehircilik’ başlığı altında ele almış.

Bu başlıkta Çevre ve şehircilik politikalarının birlikte koordineli bir şekilde yürütüleceği vurgusu yapılıyor. Gelecek Partisi’nin çevre ve şehircilik politikaları  arasında en dikkat çeken ifade ise ‘Şehirlerde AVM yerine her türlü esnaf ve sanatkârın bulunduğu sokak ve caddelerin oluşturulması politikası uygulanacak, ticaret, sanat ve kültür aksları bu anlayış çerçevesinde belirlenecektir’  ifadesi oldu.

Gelecek Partisi’nin iklim ve çevre alanındaki politikaları ise ittifak ortağı olduğu CHP, İYİ Parti ve Deva Partisi’yle benzerlik gösteriyor.

DEMOKRAT PARTİ’NİN PROGRAMINDA ÇEVRE VE İKLİM YOK

Altılı masanın son iki üyesinden ilki olan Demokrat Parti programında çevre ve iklim politikalarına yer verilmediği görülüyor.

""

SAADET PARTİSİ PROGRAMINDA İKLİM-ÇEVREYE SINIRLI BÖLÜM AYIRMIŞ

Masanın son muhafazakar üyesi Saadet Partisi ise programında iklim ve çevre hakkında, ‘Hava, su, toprak, bitki örtüsü ve canlılar, özellikle de doğal ekosistemler hassasiyetle korunacaktır. Çevrenin korunmasına yönelik ulusal ve bölgesel, makro ve mikro ölçekte koruma planları ve programları hazırlanacaktır.

Organik yaşamın insani olarak sürdürülmesi, ormanların ve bitki çeşitliliğinin korunması için endüstriyel ormancılık uygulamaları desteklenecektir.

Çevre konusunda toplumsal hassasiyetlerin gözlenebilmesi için kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine gidilecek, çevreye duyarlı politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına sivil kamuoyunun etkin olarak katılımı sağlanacaktır. Yeşil alanların artırılmasında toplumsal desteğin güçlü bir şekilde sağlanması ve bu desteğe doğrudan katılımın hane bazında yapılması amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirilecektir’ gibi politikalar yürüteceği bilgisi yer alıyor. 

DEVA, GELECEK VE İYİ PARTİ GENİŞ YER AYIRIYOR

Millet İttifakının 6 partisinin programları incelendiğinde iklim konusunda parti programlarında benzer politikalar izleyeceğini görüyoruz.

Muhalefet partileri içerisinde parti programında iklim ve çevreye dair CHP ve Saadet Partisi’nin daha az yer verdiği görülürken; DEVA, Gelecek ve İYİ Parti’nin parti programlarında ise iklim ve çevreye dair geniş yer ayrılıyor. Deva Partisi geçtiğimiz günlerde İklim ve Çevre Eylem Planı’nı da açıklamasıyla dikkat çekiyor. (Telif Haber)

3. BÖLÜMDE CUMHUR İTTİFAKI PARTİLERİNİN ÇEVRE VE İKLİME BAKIŞI VE VAATLERİNİ ELE ALACAĞIZ…. 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP