DOLAR 32,5688 0.25%
EURO 34,7156 -0.1%
ALTIN 2.491,810,31
BITCOIN 20691703,44%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Tekel bayilerinden firmalara uyarı

Tekel bayilerinden firmalara uyarı

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:45
Tekel bayilerinden firmalara uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alkol, sigara ve atıştırmalık ürünlere yapılan yüzde 47'ye ulaşan zamlar tekel bayi esnafları zor durumda bırakırken Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş sosyal medyadan dikkat çeken bir açıklama yaptı.
 
 Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada dondurma satmayacaklarını açıkladı. 

Aybaş'ın açıklamasında zamlar nedeniyle oluşan zor koşullarda destek vermeyen firmaların dolaplarını da kaldıracaklarını duyurdu. 

Özgür Aybaş, "Ülke genelinde Bakkalar ve Bayiler olarak dondurma ürünleri satmama kararı aldık. Dolapları geri gönderiyoruz. Diğer Pazarın lideri firmaları Efes, Tuborg, Cola, Pepsi görüşmelerimiz olacak destek veren firmaların dolapları kalacak." ifadelerini kullandı.

ZAM YAĞMURU TEKEL BAYİLERİ DE VURDU

2021 yılında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli olarak duyurduğu faiz indirimini temel alan uygulamalar ile 2021 yılının son 3 ayında Türk lirası dolar karşısında büyük değer kaybetmiş ve enflasyondaki yükseliş rekor seviyelere ulaşmıştı.

ELEKTRİK TARİFELERİNE FAHİŞ ZAM KRİZ YARATTI 

2022 yılına girilmesiyle birlikte elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere yurttaşların yaşamını etkileyen neredeyse her kaleme zam gelmiş ve küçük esnafların maliyetleri de büyük ölçüde arttırdı.

Yeni yılın ilk günü elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam geldi.

Zamlı tarifeler 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Güvence bedelinde sanayi ve ticarethane için kilovatsaat başı birim bedeli 129,6 lira, mesken için 45,6 lira, şehit aileleri ve muharip gaziler için 22,8 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abone grubu için 61,5 liraya yükseldi.

Ürün dolapları tekel bayilerin elektrik harcamalarının en önemli kalemi. Pek çok esnaf yüksek elektrik faturalarını yeni zamlarla birlikte ürün satışlarının düşmesi nedeniyle karşılayamamaktan endişe diyor. 

ON BİNLERCE TEKEL BAYİ KEPENK İNDİRMİŞTİ 

Yeni yıl ile birlikte gelen rekor zamlara alkol ve tütün ürünleri için ödenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı da eklenmişti.

Türkiye genelinde sayıları 60 bini bulan tekel bayilerin büyük kısmı Türkiye Tekel Bayiler Platformu'nun kepenk kapatma eylemine katılım sağlamıştı.

Alkol ve sigaraya yapılan zamların tekel bayi esnafına yansıması sert olurken esnaflar sektörün ana gemisi olan firmalardan destek talep etmişti.

Öte yandan alkol ve sigaraya yapılan zamların yaşam tarzına müdahale olduğu iddiaları da esnaflar tarafından yeniden gündeme getirildi. 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP