DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0710 -0.18%
ALTIN 2.284,690,33
BITCOIN 22834881,06%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Toplantı sona erdi: Asgari ücrete ara zam belli oluyor

Toplantı sona erdi: Asgari ücrete ara zam belli oluyor

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:44
Toplantı sona erdi: Asgari ücrete ara zam belli oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir zamandır Türkiye'nin gündeminde ön sıralarda yer alan asgari ücrete ara zam çalışmalarında sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyon toplantısı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, net rakam telaffuz edilmediğini ancak enflasyonun altında bir artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yalnız 6,5 milyon civarında asgari ücretlinin değil, TÜİK verilerine göre 13 milyon 900 bin civarı ücretli çalışanın merakla beklediği asgari ücret belli oluyor.

2016 yılından sonra asgari ücrete yapılan ilk kez yapılan ara zamma aşama aşama böyle gelindi.

BAKAN BİLGİN RESMİYET KAZANDIRDI

Hızla artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi üzerine tüm sosyal tarafların gündeme getirdiği asgari ücrete ara zam ilk kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin toplantı öncesinde yaptığı konuşmaya resmiyet kazandı. Bilgin, konuya ilişkin yaptığı ilk konuşmada "Asgari ücret için hep normal, zamanında artacak demiştim ama gelinen noktada enflasyon nedeniyle yeniden belirlememiz gerekiyor. Enflasyon gelir dağılımını bozuyor. Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet tedbirleri devreye girmektedir. Enflasyonun emekçiler üstündeki baskısını kaldıracağız. Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.

Şartlara göre ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Erdoğan, ''Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var'' diye konuştu.

Komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından yeni asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

İŞÇİ, İŞVEREN VE ODALAR DA 'ARTSIN' DEDİ

Çalışanların yaşam koşulları karşısında mağdur olmaması gerektiği Türk-İş, DİSK ve Hak-İş gibi işçi sendikaları konfederasyonun yanı sıra işverenler adına TİSK'in dışında TÜSİAD ve İTO gibi kurumlarca da dile getirildi.

BAKANLIK TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Gelişmeler üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunu asgari ücrete ara zam için toplantıya çağırdı. Beş işçi, beş işveren ve beş de hükümet temsilcisinin katıldığı 15 kişilik komisyon iki toplantı yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi. Taraflar arasındaki görüşmeler tamamlandı.

İLK TOPLANTI DÜN YAPILMIŞTI

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere dün ilk toplantısını yapmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.

TİSK MUTABIK KALDI

Komisyonda işveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da Komisyonun çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "TİSK olarak görüşlerimizi Komisyona aktardık. Yarın da görüşmelerimiz devam edecek. Umarım ülkemiz ve çalışanlarımız için güzel ve dengeli bir asgari ücret belirlenir" ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ 6 BİN 391 LİRA İSTEDİ

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay ilk gün, "Son 5 aydır enflasyondaki yüksek artıştan kaynaklı bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrete ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ayda bu zam eridi. Dar gelirliler ülkede en çok sıkıntıyı çeken kesim. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde dar ve sabit gelirliye nefes aldıran bir artış olması" diye konuştu.

"AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALMASIN"

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin 6 bin 391 lira olan açlık sınırının altında kalmamasını teklif ettiklerini belirten Irgat, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik.

Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik. Enflasyon oranlarını ifade ettik, yarınki toplantımızda bunları görüşeceğiz. Toplantı olması gerekiyor çünkü son toplantı olması gerekiyor."

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Asgari Ücret Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Asgari Ücret Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Buna göre, yönetmeliğin 11’inci maddesi'nde "Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer" şeklinde değişiklik yapıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine ülkede asgari ücretle çalışanların oranı son beş yılda sürekli artış gösterdi. 2017 yılında yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı 2021 yılına gelindiğinde yüzde 48'e ulaştı.

Bununla birlikte sosyal güvenlik ve çalışma yaşamı uzmanları maaş aralığı olarak asgari ücretin yüzde 10 üstünde çalışanların da bu orana eklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda olanlar eklendiğinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 57'lere çıkıyor.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN KADIN SAYISI ERKEKLERİN ÇOK GERİSİNDE

SGK verilerine göre, kadın çalışanlar kamuda asgari ücretle çalışanların yalnız yüzde 1,47'sini, özel sektörde çalışanların ise yüzde 30,8'ini oluşturuyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP