DOLAR 32,3434 0.24%
EURO 35,1092 -0.15%
ALTIN 2.307,641,34
BITCOIN 22873863,09%
İzmir
22°

AÇIK

üst menü altı
TTB Merkez Konsey Üyesi Ökten'den Mini Sağlık Raporu: 'Sağlıkta çöküş noktasındayız'

TTB Merkez Konsey Üyesi Ökten'den Mini Sağlık Raporu: 'Sağlıkta çöküş noktasındayız'

ABONE OL
17 Mayıs 2023 19:27
TTB Merkez Konsey Üyesi Ökten'den Mini Sağlık Raporu: 'Sağlıkta çöküş noktasındayız'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hekim ve sağlık çalışanlarının sorun ve taleplerine dair Demokrat Gündem Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimlerin tükendiğini, sağlık sisteminin çöktüğünü belirterek, Bakanlığa çağrıda bulundu. 

DEMOKRAT GÜNDEM-Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının artan iş yükü, uzun mesai saatleri, güvensiz ve riskli çalışma ortamı, şiddet ve şikayet vakalarındaki artış, mesleki ve özlük haklarının iyileştirilmesi, sayıları on binleri bulan hekim istifaları ve yerlerine yabancı uyruklu hekimlerin atanması, istifa eden hekimlerin yurtdışına gitmesi gibi sorunlar karşısındaki mücadelesi sürüyor. 

Aile hekimleri de bugün Türk Tabipler Birliği (TTB) ve sağlık sendika ve meslek örgütlerinin de desteğiyle iki günlük iş bırakma eylemine giderek taleplerini dile getirme yolunu seçti. Tüm Türkiye'de hekimler ve sağlık çalışanları, TTB öncülüğünde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere il sağlık müdürlükleri önünde basın açıklamaları gerçekleştiriyor.

""

TTB MERKEZ KONSEY ÜYESİ ALİ İHSAN ÖKTEN: HEKİMLER İSTİFA YOLUNU SEÇİYOR

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarına dair Demokrat Gündeme konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimlerin yaşadıkları ekonomik-özlük-sağlıkta şiddet ve güvensiz çalışma koşulları nedeniyle 'tükenmişlik sendromu' ile baş başa kaldığını ve yüzlerce hekimin 'istifa' yolunu seçtiğini belirtti.

""

SAĞLIKTA ÇÖKÜŞ NOKTASINDAYIZ, TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU YAŞIYORUZ

TTB Merkez Konseyi Üyesi  Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Tüm sorunların temelinde uzun süredir yaşadığımız ciddi sorunlarımız var. Ekonomik ve özlük hakları sorunumuz var. Birçok hekim yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. En çok karşılaştığımız şiddet ve şikayet. Şiddet son zamanlarda pandemide bunca yoğun çalışmamıza rağmen giderek artıyor. Bu bizi mesleki olarak da insani olarak da tükenmişlik durumuna götürüyor. Genç meslektaşlarımızın yurtdışına göçü çok fazla. Sağlıkta çöküş noktasındayız. Sağlık sistemi şu an çökmüş durumda. Kamuda on bine yakın hekim ayrıldı. Bu hekimlerin bir kısmı emekli oldu, bir kısmı yurtdışına gitti, bir kısmı özele geçti. Gençler iyice bıkmış durumdalar, mesleklerini burada yapmak istemiyorlar. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal kriz nedeniyle de geleceklerini güvende hissetmiyorlar. Bakanlık başta olmak üzere iktidar partisi yetkililerini derhal hekim ve sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

SAĞLIKTA ŞİDDET SÜRÜYOR, SALDIRGANLAR SERBEST KALIYOR

“Yeni bir yasa çıkardılar. Sağlıkta Şiddete karşı yeni düzenleme. Urfa'da neredeyse bir meslektaşımız linç edilmeye çalışıldı. Saldırganlar serbest bırakıldı. Meslektaşımız adliye önünde diplomasını yırtarak istifa etti. Bu hiç kimse tarafından duyulmadı. Önemli bir olaydı. Bunun çok fazla örneği var. Ömrümüz boyunca çalışacağımız kazanacağımız ücretlerden daha fazla tazminat davası var. Malpraktis yasası çıktı, ama o da istediğimiz şekilde değil. Kovid 19 meslek hastalığı sayılmıyor. Çalışma koşullarımız çok kötü. Bşe dakikada bir hasta bakma zorunluluğu var. poliklinikler çok kalabalık. Yüzün üzerinde hasta bakmak zorunda meslektaşlarımız” diyen TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Ökten, vatandaşların da çökmeye başlayan sağlık sisteminden nasiplerini aldığı söyledi. Ökten, “Vatandaşlar da randevu alamıyor. Aylar sonraya randevu veriliyor, ya da km'lerce uzaklıkta hastanelere veriliyor. Herkes sorunların çözülmemesinden payına düşeni alıyor” dedi.

""

YABANCI HEKİM ATAMALARIYLA İLGİLİ BAKANLIKTAN HİÇBİR BİLGİ VERİLMİYOR, AÇIKLANSIN

Yabancı uyruklu hekim atamalarına da dikkat çeken TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Ali İhsan Ökten, şu soruları yöneltti: “Giderek artıyor yabancı hekim atanması oranı. Bakanlık bunu da doğru düzgün açıklanmıyor. Neye göre atanıyorlar? Denklikleri var mı, herhangi bir eğitim almışlar mıdır. Bakanlık hiçbir bilgi vermiyor. Kendi hekimlerini koruyacağına yabancı ülkelerden gelen ve okuduğu okulun ne olduğu, diplomasının denkliği var mı yok mu bilmeden atanıyor. Gelen yabancı uyruklu hekimlerin, sağlık sorunlarından haberi var mı, dil açısından yeterlilikleri ne bilinmiyor. Arkadaşlarımız yurtdışına gittiğinde denkliğe bakılıyor, belli seviyede yabancı dil yeterliliği isteniyor mesela. En az bir yıl ya da daha fazla adaptasyon sürecinden geçtikten sonra hekimlik yapabiliyor. Böyle birşeyin bizim ülkemizde olduğunu tahmin etmiyorum. Bakanlık yabancı uyruklu kaç hekim atadı, diplomalarının uygunluk durumu nedir, eğitime tabi tutuldu mu şeklinde açıklama yapsın.”

""

AİLE HEKİMLERİNİN ŞARTLARI ÇOK KÖTÜ

TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Dr. Ökten, aile hekimlerinin bugün başlayan ve 2 gün sürecek iş bırakma eylemi hakkında da değerlendirmede bulunarak, “Aile hekimleri de tüm bu sorunlarla baş başa. Ekonomik ve özlük haklarının gasbı söz konusu. Çalışma şartları kötü, şikayet ve şiddet, çok fazla hastaya bakmaları, idarelerin baskıları onları eylem yapmaya itti. İki günlük eylemin ana gerçekçesi, ceza yönetmeliği oldu. Onu protesto etmek için iş bırakıyor. Sağlık meslek örgütleri de destekliyor. Bakanlık önünde, illerdede sağlık müdürlüğü önünde açıklamalar yapılıyor. Aile hekimleri canla başla çalışıyor ama ne yazık ki onlarla ilgili çıkarılan ceza yönetmeliği, bu kadar yoğun çalışmalarının ödülü gibi. Bunun geri alınmasını istiyoruz Bakanlıktan” çağrısında bulundu.

PANDEMİYİ YOK SAYIYORLAR AMA PANDEMİ BİTMEDİ, ÖNLEM ALINSIN

Pandeminin bitmediğini, on binlerin altına düşen yeni vaka oranlarının yeniden yükselişe geçtiğine de dikkat çeken Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İktidar pandeminin bittiğini duyurduğu için sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım hakkı da sonlanacak. Uzatılması için biz de girişimde bulunduk. Hem bakanlığa hem de belediyelere bulunduk. Pandemide bir artış var biliyorsunuz. En son açıklanan rakam 26 bin yeni vaka. 17 vatandaşın vefatı ile ilgili açıklama yaptı. Ondan önceki rakam 7 bin diyorlardı. Giderek artan vaka artışı sözkonusu. Yeniden kapalı ortamlarda, toplu ulaşımda maskelerin zorunlu olması gündeme gelebilir. Onlar pandemiyi yok sayıyor ama pandemi devam ediyor gördüğümüz gibi. WHO da pandemi bitti demedi. Sonbaharda da kötü tablo olabilir, önlem alınması gerekiyor şimdi. Maske ve tedbirlerin kaldırılması erken ve hatalı karar. Ülkemizde de maymun çiçeği virüsü ilk kez görüldü. Onu da ciddiye almak lazım. Sağlık Bakanlığı pandemi ve maymun çiçeği virüsüne karşı ciddi tedbirler almalı.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP