DOLAR 32,5437 0.19%
EURO 34,7309 -0.07%
ALTIN 2.486,140,09
BITCOIN 20739723,50%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Türkiye ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin ortak talebi: ‘Sığınmacı başına ek para’

Türkiye ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin ortak talebi: ‘Sığınmacı başına ek para’

ABONE OL
22 Ekim 2021 12:03
Türkiye ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin ortak talebi: ‘Sığınmacı başına ek para’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, başta Suriye’den gelen sığınmacılar olmak üzere sığınmacı ve göçmenlere ellerindeki kıt kaynaklarla eşit hizmet sunan yerel yönetimlere İller Bankası’ndan göçmen nüfusuna göre ek kaynak, para gönderilmesi talebinde bulundu.

TBB ile kurdukları ortak komisyonun hazırladığı raporun ve göçmen başına ek para taleplerinin İçişleri Bakanlığı’na sunulduğunu belirten Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, Demokrat Gündem Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Burada oldukları sürece doğru hizmeti götürmemiz gerekiyor. Doğru hizmeti götürürken de nasıl İller Bankası nüfusa göre bir değerlendirme yapıyorsa, bu ek göçmen nüfusa göre de bir değerlendirme yapması lazım. Bunu talep ediyoruz, ettik” açıklamasını yaptı.

DEMOKRAT GÜNDEM- Türkiye’nin en fazla tartışma yaratan mülteci sorununun çözümüne dair siyasi parti temsilcileri ve iktidar kanadının farklı açıklama ve çözüm önerileri sürüyor.

Suriye’deki iç savaştan kaçan ve sayıları milyonları bulan Suriyeli sığınmacıların en yoğun bulunduğu ülkelerden biri olan Türkiye’nin tüm kentlerinde yaşayan sığınmacılara hizmet götüren yerel yöneticiler ise var olan nüfusa ek olarak gelen sığınmacılara da hizmet götürmek için kaynaklarını ellerinden geldiğince kullanmaya çalışıyor. Ancak İller Bankası’ndan nüfusa göre her il ve ilçeye gönderilen gelirlerde zaten kısıtlama ve kesintilere gidildiğini belirten yerel yöneticiler, sığınmacılara götürdükleri hizmet için yerel yönetimlere ek kaynak aktarılması görüşünde birleşiyor.

""

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI ÜLGÜR DE ‘SIĞINMACI BAŞINA PARA’ TALEBİNDE BULUNMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediyelere sığınmacı başına para ödenmesi gerektiği yönünde iktidar yetkililerine çağrıda bulundu.

TBB İLE ORTAK TALEP İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA ANCAK HENÜZ YANIT YOK

İzmir’de sayıları resmi rakamlara göre 141 bini bulan Suriyeli sığınmacılara ayrım gözetmeksizin hizmet götürmeye kararlı olduklarını belirten Kıyı Ege Belediyeleri Birliği Başkanı Abdül Batur, konunun hem kendilerinin hem Türkiye Belediyeler Birliği’nin gündeminde olduğunu, bir komisyon kurulduğunu ve hazırlanan raporun 6 ay önce İçişleri Bakanlığı’na sunulduğunu ancak hala bir yanıt gelmediğini açıkladı.

ABDÜL BATUR: “TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE ORTAK TALEBİMİZİN YANITINI BEKLİYORUZ”

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan aynı zamanda Konak Belediye Başkanı da olan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, “Talebimiz Türkiye Belediyeler Birliği’nin ayrı bir komisyonunda değerlendiriliyor şu anda. Türkiye Belediyeler Birliği ile beraber yaptığımız ortak çalışmada İller Bankası’ndan Göç İdaresi tarafından tespit edilen sayıya göre yeniden bir değerlendirme yapılması noktasında talep söz konusu. Dolayısıyla bizim de talebimiz var. Komisyon kurduk, çalışma başladı. Hatta komisyonda Kahraman Maraş Belediye Başkanımız var. Yine biz varız Konak Belediyesi olarak. Kilis Belediye Başkanımız var. Çeşitli partilerden arkadaşlarımızın hazırladığı rapor, şu anda TBB tarafından İçişleri Bakanlığı’na sunuldu altı ay önce. Ama neticesi hala gelmedi. Talebimizin nasıl değerlendirileceğini, bu ekonomik koşullarda-bu sıkıntılı ortamda nasıl değerlendirileceğini bilmiyorum. Bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

“KİLİS’TE SURİYELİ GÖÇMEN NÜFUSU MEVCUT NÜFUSU GEÇMİŞ DURUMDA”

“Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Hanım. En fazla bu konuda etkilenen il Gaziantep ve Şanlıurfa gibi iller. Özellikle Kilis nüfusu mesela. Oradaki Suriyeli göçmen nüfusu mevcut nüfusu geçmiş durumda. Bununla ilgili bizim de talebimiz var. Görülen bir sıkıntı var” diye konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, kentli-göçmen ayrımı gözetmeksiniz, sınırlı kaynaklarla herkese eşit hizmet götürmeye çalışan yerel yönetimlere haksızlık yapıldığını söyledi.

""

TBB İLE ORTAK OLUŞTURULAN KOMİSYONUN SUNDUĞU RAPORDA GÖÇMEN BAŞINA EK ÜCRET TALEBİ

İzmir’de resmi rakamlara göre 141 bin, Konak’ta ise 30 bine yakın sığınmacı ve göçmen bulunduğunu kaydeden Birlik ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkiye Belediyeler Birliği ile birlikte ortak yürüttükleri komisyon çalışması sonunda hazırlanan ve altı ay önce Bakanlığa sunulan rapordaki ‘göçmen başına ek ücret’ taleplerine verilecek yanıtı beklediklerini bildirdi.

“İLLER BANKASI GÖÇMEN NÜFUSA GÖRE DE BİR DEĞERLENDİRME YAPMALI’

Başkan Batur, “Yerel yönetici, burası göçmenlerin oturduğu yer burası kentlinin oturduğu yer diye ayrım yapma şans ve lüksü yoktur. Orada da insan yaşıyor burada da insan yaşıyor. Burada oldukları sürece doğru hizmeti götürmemiz gerekiyor. Doğru hizmeti götürürken de nasıl İller Bankası nüfusa göre bir değerlendirme yapıyorsa, bu ek göçmen nüfusa göre de bir değerlendirme yapması lazım. Bunu talep ediyoruz, ettik. İzmir’de şu anda resmi rakamlara göre 141 bin civarında deniyor ama gerçek bir rakam değil bence o. Geçtiğimiz 2 ay önce Valilik tarafından verilen rakam 141 bin kişi idi. Bizim 25-30 bin civarında göçmen var. Şu anda göçmen nüfusu olarak Suriyeli sığınmacılar biraz azaldı, Konak’ta şu anda daha çok Afrika kökenli göçmenleri görüyoruz. Onlar da burayı bir geçiş noktası olarak kullanıyorlar İzmir’i. Böyle bir tablo var şu anda. Yani Suriyeliler azalmaya başladı, Afrikalılar daha fazla. Ne kadar giderimiz olduğu her ay değişiyor. Değişen rakamlar var. Ama hizmet üreten, ayrım gözetmeksizin eşit hizmet götüren belediyelere yönelik ortada bir haksızlık var. Ek bir bütçenin oluşturulup dağıtılması şart” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP