DOLAR 32,4959 0.25%
EURO 34,6033 0.29%
ALTIN 2.477,01-0,23
BITCOIN 2033045-5,25%
İzmir
27°

AÇIK

üst menü altı
UNESCO açıkladı: 'Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacak!'

UNESCO açıkladı: 'Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacak!'

ABONE OL
23 Haziran 2022 15:37
UNESCO açıkladı: 'Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacak!'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda “Tsunamiye Hazır” programı duyurulacak. UNESCO'nun açıklamasında Tsunamilerin, nispeten seyrek meydana geldiğini ancak düşünülenden daha sık gerçekleştiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Portekiz’de yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda “Tsunamiye Hazır” programını açıklayacağını duyurdu.

UNESCO tarafından dün yapılan açıklamada, program dahilinde 2030 yılına kadar deniz veya okyanusta kıyısı bulunan ülkelerin hepsini “Tsunamiye Hazır” hale getirileceği, 30 yıl içinde Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami olacağı belirtildi.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da gelecek hafta UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından açılanacak tsunami eğitim programı dahilinde halihazırda Karayipler, Pasifik ve Hint Okyanusu bölgelerindeki 21 ülkede 40 topluluğun pilot uygulama olarak eğitildiği belirtildi.

UNESCO açıklamasında Tsunamilerin, nispeten seyrek meydana geldiğini ancak düşünülenden daha sık gerçekleştiğini ifade etti. Örneğin, ABD'nin ev sahipliği yaptığı Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, yılda ortalama 7 olmak üzere 125 tsunami olayını kaydettiği vurgulandı.

AKDENİZ’DE 1 METRELİK DALGA

Dünya genelinde tsunamilerin çoğunlukla Pasifik ve Hint Okyanusu bölgelerindeki halkı etkilese de istatisklere göre gelecek 30 yıl içinde Akdeniz’de 1 metreyi aşan tsunami dalgasının meydana geleceği öngörüldü. UNESCO, tsunamilerin yüzde 78'inin deprem gibi sismik hareketlerden, yüzde 10'unun volkanik olaylardan ve heyelanlardan, yüzde 2'sinin ise meteorolojik olaylardan kaynaklandığını vurguladı.

UNESCO program dahilinde kıyı halkının tsunamilere karşı hazırlıklı olmalarını sağlamak, can kaybını, geçim kaynakları ve mal kayıplarını en aza indirgenmesinin amaçlandığı belirtildi. 

(DHA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP