DOLAR 32,3726 0.16%
EURO 34,9780 -0.3%
ALTIN 2.324,290,22
BITCOIN 22779251,15%
İzmir
18°

AÇIK

üst menü altı
Uzman isimden ‘altına dikkat’ uyarısı!

Uzman isimden ‘altına dikkat’ uyarısı!

ABONE OL
19 Mart 2023 13:40
Uzman isimden ‘altına dikkat’ uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomist Hikmet Baydar, ABD'de bankaların peş peşe batmasının ardından yaşanan kriz neticesinde ortaya çıkan mevduatın en çok altına yaradığını söyledi.

Posta.com.tr'den Büşra Özbelli'ye konuşan Baydar, "Tabii şimdi Amerika'da batan bankalara baktığımız zaman bu bankalar daha çok kripto piyasasını fonlayan bankalardır. Oranın merkezi konumunda olan bankalardır. Dolayısıyla kripto piyasasındaki oynaklıktan olumsuz etkilendikleri belli. 

Bankalar hakkında çıkan olumsuz haber bir anda mevzuat çıkışına yol açtı. Mevzuat çıkışı meydana geldiğinde hiçbir bankanın ayakta kalması mümkün değil. Dolayısıyla kısa sürede 42 milyar dolar gibi mevzuat çıkışı olması ABD'deki bankayı batırdı. Birçok bankayı da riske attı" dedi.

Batan bankanın mevzuat çıkışını ödemek için varlık satışına yöneldiğini ve Amerikan tahvillerini satarak 1.8 milyar dolar zarar yazdığını belirten Baydar, "Bununla beraber 2 buçuk milyar dolar civarında bir rakama da sermaye olarak ihtiyaçlarının olduğunu duyduk. Bu durumun sadece Amerika'yla kısıtlı kalmasını beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki bütün bankaları yan yana gibi düşünmek gerektiğini ve fiziksel mesafenin önemi olmadığını söyleyen Ekonomist Hikmet Baydar, şunları söyledi:

"Türkiye'deki bir banka da Avustralya'daki bir banka da Japonya'daki bir banka da bu sistemin içerisinde borç alıp verebiliyor. Ancak bu bankalar kimlerden ve ne kadar borç aldı? 

Bu borçların ne kadarını ödeyebiliyor, ne kadarını ödemedi? Ödeyemediği bankalar bu parayı kendi öz varlıklarıyla karşılayabilecekleri mi? Domino etkisi dediğimiz olay da burada başlıyor."

Baydar, batan bankaların, diğer bankalardan aldıkları borçları ödemedikleri takdirde bu bankaların da batmasına sebep olabileceğinden bahsetti.

Baydar, "Batan bankalar bu teknolojik işbirliği içerisinde hangi bankaya ne kadar zarar verir; bunu bilmek şu an mümkün değil. Üstelik zarar görecek bankalar arasında sadece Amerika değil Avrupa'dan da bazı bankalar konuşululuyor" dedi.

Uzman isim "Amerika'daki batan bankanın Türkiye'ye nasıl bir etkisi olur?" sorusuna cevap verdi:

"Paraya ulaşmak gittikçe zorlaşıyor Çünkü Amerika'da Fed de piyasadan para çekiyor. Aynı zamanda faizleri yükseltiyor. Böyle bir ortamda tabii ki borçlanma ihtiyacı olan ülkelerin de borçlanmaları sıkıntılı oluyor. Bunun etkilerini Türkiye olarak biz de yaşıyoruz. Çünkü kredi bulmakta zorlanıyoruz.

Bankalar kredi veremeyen duruma geliyor neredeyse. Bu süreç daha dalgalanarak devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde kaynağa ulaşmak zorlaştıkça dış kaynakla dönen firmalar çok zorluk yaşayacaklar." 

"Son zamanlarda özellikle altına ciddi ilgi olduğunu görüyorum" diyen Ekonomist Hikmet Baydar, "Amerika'daki bu yaşanan son bankacılık krizinde çıkan mevzuatın  altına yöneldiğini gördük. 

'2000 DOLARLARA ÇIKMA İHTİMALİ VAR'

Altın ons doların 1800'lerden 1900'lere fırladığını gördük. Yani geleceğe güvenle bakmayı engelleyecek her türlü olumsuzluk altına yarıyor ve dolayısıyla bu bankacılık krizi büyüdüğü takdirde altında onsun 2.000 dolarlara kadar çıkma ihtimali var. O yüzden yatırımcıların altını yakından takip etmelerinde fayda var" değerlendirmesinde bulundu. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP