DOLAR 32,3691 0.15%
EURO 35,0304 -0.18%
ALTIN 2.321,720,11
BITCOIN 2272281-0,67%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
Zeus Sunağı için önemli adım: Belgesel için imzalar atıldı…  Ahmet Ümit'in yeni kitabı tanıtıldı

Zeus Sunağı için önemli adım: Belgesel için imzalar atıldı… Ahmet Ümit'in yeni kitabı tanıtıldı

ABONE OL
22 Haziran 2021 20:17
Zeus Sunağı için önemli adım: Belgesel için imzalar atıldı…  Ahmet Ümit'in yeni kitabı tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer, yazar Ahmet Ümit'in Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı'nı anlattığı son kitabı 'Kayıp Tanrılar Ülkesi'nin İzmir lansmanına katıldı. Lansmanda konuşan Başkan Soyer, İzmir ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama'nın turizmden hak ettiği payı alması için çok sayıda çalışma yürüttüklerini söyledi. Başkan Soyer, Zeus Sunağı'nın Türkiye'ye geri getirilmesi için de birçok adım attıklarını belirtti.

DEMOKRAT GÜNDEM-Bergama Antik Kenti'nde gerçekleşen lansmanda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in ve Bergama'nın turizmde hak ettiği yeri alması için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Soyer, Zeus Sunağı'nın Türkiye'ye ve Bergama'ya geri getirilmesi için yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sunağın geri getirilmesine katkı sağlayacağına inandıkları Bergama Belgeseli'nin protokolünü de bugün imzalayacaklarını söyledi.

""

TUNÇ SOYER: İZMİR ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Sözlerine, “Çok özlemişiz. Böyle güzel melodileri. Kulağımızın pasını silen melodiler dinlemeyi çok özlemişiz. Bizi silkeleyen sözler duymayı özlemişiz. Bir insanlık mirasının içinde, onun kokusunu dokusunu rengini izlerken. Olağanüstü bir akşam yaşıyoruz. Buna vesile olduğu için Ahmet Ümit'e teşekkür ediyoruz. İyi ki varsın, hemşehrim, iyi ki varsın.. Kitapları 30 dile çevrilen Ahmet Ümit son kitabında anlattığı Pergamon Antik kenti ile UNESCO mirası içindeki Bergama ve İzmir'in önemini bir kez daha dünyaya anlattı” diye başlayan İBB Başkanı Tunç Soyer, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama ve İzmir'i dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

""

SOYER: ZEUS SUNAĞI'NI GERİ GETİRMEK İÇİN BİRÇOK ADIM ATIYORUZ

Başkan Soyer, sanatın ve sanatçının önemine vurgu yaparak, “Sanatçı herkesin duymadığı sesleri işitir, bir eser ortaya çıkarır. Bizi de sanatın bir parçası haline getirir. Sanatçının kendisi de olağanüstü bir sanat eseridir. Bu şehirde doğan sanat eserleri ve sanatçılar yaşamı çoğaltıyor hepimiz için. Bir roman karakterleri ve mekanları yakından hissetmeyi mümkün kıldığı için bizlere sonsuz imkanlar sunar. Edebiyatın işte böyle bir mucizesi var. Kendisini bir İzmir elçisi olarak görüyor ve İzmir adına teşekkür ediyorum. UNESCO dünya mirası listesine giren Bergama'nın turizmden daha çok pay alması için birçok çalışma yürütüyoruz. İBB ve Kalkınma Ajansı ile ortak turizm stratejimiz rehberlik ediyor. Burada Bergama'nın çok önemli bir yeri var. turizmde hak ettiği yeri sağlamadan hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil. Zeus Sunağı'nı geri getirmek için birçok adım atıyoruz. Bunun da asıl anahtarı, Bergama'nın değerini dünyaya anlatmak. Yürüttüğümüz çalışmalardan biri de protokolünü imzalayacağımız Bergama Belgeseli. Bu çalışmalarımıza büyük destek verecek” ifadelerini kullandı.

AHMET ÜMİT: TARİHİMİZİ BİN YILLA SINIRLADILAR AMA…

Başkan Soyer'den önce kürsüye gelen yazar Ahmet Ümit, sözlerine, “Benim için bu akşam tarifsiz bir akşam. On yıl önce 2011 yılında buraya gelmiştim ve o zaman Bergama'nın romanını yazma kararını vermiştim. Olağanüstü bir yer, burayı mutlaka yazmam gerekir dedim. On yıl sonra artık yazılmış kitabımızla geldik. On binlerce insan bu kitabı okuyor. Benim için muhteşem, olağanüstü Bir şey. 23 yıl önce Gaziantep'te, buradan bin km önce, Fırat Nehri'ni görmüşsünüzdür, birden sağ tarafta ören yerleri, sütun başları gördüm. Nehrin kenarında burası neresidir dedim. O zamana kadar tarih bilgilerim ilköğretimde öğretilen bilgilerdi. Özellikle sağ tarihçiler, tarihimiz şanlı derler ama o nlar için sadece bin yılla sınırlıdır. İstanbul'a gidip, burayı yazmak istiyorum dedim. Bu ülkedeki bu topraklardaki yeryüzünün en muhteşem, en zengin tarihiyle böyle çalıştım, yazarak okuyarak. Bugüne kadar Hititler'i, Kargamış'ı, Hattuşaş'ı, Fatih'i, Mevlana'yı anlattım. Son olarak Pergamon'u anlattım. Şu anda gerçekten çok yorgunum ama içimde öyle bir huzur var ki. Bu olağanüstü topraklara karşı görevini yerine getirmiş bir Türk'ün derin huzuru içindeyim. Bulunduğumuz olağanüstü bir yer, binlerce yıllık tarih” diyerek başladı.

""

ÜMİT: TARİHİ ESERLERE ÇANAK ÇÖMLEK, PUT DİYORLAR HALA

Ahmet Ümit, Anadolu topraklarının ve medeniyetinin yok sayılmasını eleştirerek, “Böyle bir tarih yok. Biz bunun farkında mıyız? Fransızlar, Almanlar kendilerine soy, kök aramak için müzeler kurdular. Louvre'u kurdular. İngilizler Mezopotamya'yı yağmaladılar. İngilizler burada ilk kazıları yaptı, kaçak kazı. Dünyanın 8. harikası Pergamon dediler. Geldiler, izin istediler, aldılar. Satış sözleşmesi var. İngilizleri, Almanları emperyalist diye suçlayabiliriz, yağmaladılar evet ama biz ne yaptık. Palavrayı bir kenara bırakalım. Aldılar, götürdüler. Bırakırsak Göbeklitepe'yi de götürecekler. Bu ülkeyi yöneten zihniyet tarihi eserlere çanak çömlek, muhteşem heykellere put diyorlar hala. Ama benim için rahat. Yazdım. Beş roman yazdım ve yazmaya, anlatmaya devam edeceğim. Her yeri, Pergamon'u, Göbeklitepe'yi, Efes'i yazacağım. Dünya vatandaşıyım ben. İngiliz, Amerikalı dünya vatandaşı değil. Bu tapınağı yapanlar, kızıl avlu'yu, Asklepion'u yapanların mirasçıyız. Osmanlının da Selçuklunun da mirasçıyım. O büyük insanların mirasçısı olduğum için, o inançla yazmaya devam edeceğim, yaşadığım sürece. Sevgili Tunçt Soyer ilk andan itibaren yanımda oldu,. Desteğini esirgemedi. Teşekkürü borç bilirim. Bergamalılara da teşekkürü borç bilirim, her geldiğimde ağırladılar. Doğduğun yer değil doyduğun yerler derler, doyduğun yer değil yazdığın yer der bizim yazarlar. Ber artık Bergamalıyım” diye konuştu.

Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı'nı anlattığı son kitabı 'Kayıp Tanrılar Ülkesi'nin İzmir lansmanına katılan davetliler sanatçı Şirin Pancaroğlu'nun arp dinletisini dinledi. Yazar Ahmet Ümit kitabından önemli bölümleri de davetlilere okudu.

Lansman sonrası Bergama'nın tanıtımı için yapılacak olan Bergama Belgeseli için imzalar atıldı.

""

Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olmasının yedinci yılı olması nedeniyle Başkan Soyer ve Ahmet Ümit beraber 7. yıl pastası kestiler. Ahmet Ümit, 10 yıl içinde Efes Antik Kenti ile ilgili de bir kitap yazacağını söyledi. Soyer ise bunun için söz istedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya geri getirilmesi için çalışmaların başlatılmasına 12 Ağustos 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle karar vermişti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP