Site icon Demokrat Gündem – Haberler – Son Dakika Haberleri

İzmir’de Akdeniz Meyve Sineği ile teknoloji destekli mücadele

İzmir ve çevresinde zeytin, mandalina, şeftali, üzüm, erik, ayva ve nektarin başta olmak üzere birçok ürüne zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle teknoloji destekli mücadele ediliyor.Fotoğraf:Seza Nur ALPDÜNDAR / İzmir,(DHA)

İzmir ve çevresinde, zeytin, mandalina, şeftali, üzüm, erik, ayva ve nektarin gibi birçok ürüne zarar veren Akdeniz meyve sineği ile teknoloji destekli mücadele yürütülüyor.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bu zararlının neredeyse tüm ürünlerde görüldüğünü ve mücadele edilmezse meyvelerin ortalama yüzde 55’inin zarar görebileceğini belirtti.

akdeniz meyve sineği

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, İzmir’de iyi tarım uygulamaları yapan 50 çiftçiye dijital feromon tuzaklar dağıttı. Bu tuzaklar, çiftçilerin bahçelerine gitmeden zararlı miktarını tespit etmelerine olanak tanıyor ve mücadeleye başlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Akdeniz meyve sineğinin Ege Bölgesi’nde birçok ürüne zarar verdiğini ve hava sıcaklığı nedeniyle popülasyonun yüksek olduğunu ifade etti.

İhracata yönelik üretim yapan İzmir’de, meyve sineği vuruk olan ürünlerin ihracata gönderilemediğini belirten Şahin, “Bu meyvelerin büyük bir kısmı dönem içerisinde kendiliğinden düşüyor ve üreticimize zarar oluyor” dedi.

akdeniz meyve sineği

Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye daha önce basit yapışkan tuzaklarla başladıklarını söyleyen Şahin, yeni dijital tuzaklarla zaman, iş ve yakıt tasarrufu sağlandığını belirtti.

Şahin, “Yeni cihazla buraya gelmeden günlük kaç böceğin yakalandığını tespit ediyoruz. Üreticilerimiz cep telefonlarından veya bilgisayardan da bu bilgileri görebiliyor” dedi.

Mustafa Şahin, dijital feromon tuzaklarının iyi tarım uygulaması yapan 50 çiftçinin bahçesine yerleştirildiğini ve uzaktan kontrol edilebildiğini ifade etti. Bu yöntemle 2023’te yaklaşık 3 milyon lira tasarruf sağladıklarını belirten Şahin, “Uzman arkadaşlarımız artık sadece sayım yapmak için bir yerden bir yere gitmek zorunda kalmadan, günlük düşen böcekleri sayabiliyor” dedi.

akdeniz meyve sineği

İklim değişikliği nedeniyle iç bölgelerde de zararlının görülmeye başladığını belirten Şahin, “Dolayısıyla olmaması gereken bölgelerde bile artık Akdeniz meyve sineğini görebiliyoruz. İzmir’de neredeyse tüm ürünlerde bu zararlıyı görüyoruz. Şeftali, üzüm, ayva, incir, mandalina, portakal; iç bölgelerde kayısı ve kirazda da görülüyor” dedi.

Akdeniz meyve sineğinin ürünlerin rekoltesini yüzde 5 ila yüzde 80 arasında olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Şahin, “Bu yıl bu oranın yüzde 55’e çıkma ihtimali var. Daha ılıman geçen kışlarda yüzde 80’e kadar çıkabilir. Popülasyonun yoğun olduğu, mücadelelerin az olduğu yerlerde eğer bırakırsak, yüzde 80’e varacak kadar zarar olma ihtimali var” dedi.

akdeniz meyve sineği

Mandalina üreticisi Aygün Cevizci (65), “50 yıl önce olmayan zararlar, süreç içinde kendini gösterdi. Akdeniz meyve sineği son 7-8 yılda daha büyük zarar vermeye başladı. İl Tarım Müdürlüğü, iyi tarım uygulayan çiftçilere teknolojik cihazlar getirdi. Güneş enerjisiyle çalışan bu cihazlar, hava durumu ve nem durumunu gösteriyor. İnternet üzerinden bağlanarak zararlı sayısını görebiliyoruz. Günlük, anlık kaç Akdeniz meyve sineği oluşmuş, ne zaman mücadeleye başlamamız lazım öğreniyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir: Balon balıklarının ekosistem krizi: Türkiye’ye yıllık 2 milyon Euro zarar

Exit mobile version