Okullar 11 Eylül pazartesi günü açıldı. Yeni eğitim öğretim yılında değerli eğitim emekçileri ve sevgili öğrencilere başarılar diliyorum. Okulların açılması ile birlikte ülkemizde üç ana başlık konuşulur oldu.
İ. Derse okula aç giden öğrenciler. Günden güne artan alım zorluğu ile aileler ev kirası, elektrik, su vb masrafı derken gıdaya daha az para ayırır oldu. Önce et alışveriş listesinden çıktı, sonra peynir, süt, yoğurt, meyve…
1. Dengesiz beslenme çocuklarda Türkçe okuduğu bir metni anlayamama; öğrenme güçlüğü, zeka geriliği sonucunu doğurmaya başladı.
2. Kötü beslenme sonucunda evlatlarımızda bodurluk, obezite görülüyor.
Bu nedenle okullarda bir öğün ücretsiz eğitim için çaba verilmektedir.
İİ. Okullarda karma eğitime karşı girişimler. Öğretmenlere önlük dayatması ile kadın öğretmenlerin giyimine, etek boyuna karışma çabası. Kadınların, kızların toplumdan soyutlanarak nereye varılacağının en somut örnekleri Afganistan’da yaşananlar, ya da başını kurallara uygun olarak örtmediği için öldürülen Mahsa Amini’dir.
İİİ. Çedes Projesi;
Milli Eğitim Bakanlığının Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesine göre; her ilçede bir koordinasyon kurulu kurulacak. Bu kurulda ilçe müftüsü ile manevi danışmanlar, yani vaizler, vaizeler, Kuran kursu öğrencilerinin yer alması öngörülmüş. Komisyon okullarda kurulacak olan “değerler kulübü” ile çalışmalar yürütecek, seminerler düzenleyecek, dini mekan ziyaretleri yapacak, kandil etkinliklerinde bulunacak, öğrencileri kamplara götürecek. Bu program ana sınıfından 12. Sınıfa kadar tüm sınıflarda uygulanacak. İzmir’de 842 okulda değerler kulübü ile birlikte çalışacak manevi danışman belirlendi bile.
Eğitim ve öğretim ile ilgili olarak anayasanın 42. Maddesinde:’Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.’
ÇEDES Projesi;
Eğitimin sorunları konuşulurken sizin de aklınıza; deveye sormuşlar “neden boynun eğri?” diye. O da “nerem doğru ki?” demiş atasözü gelmiyor mu?
GÜNDEM
01 Aralık 2023DÜNYA
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023EKONOMİ
01 Aralık 2023EKONOMİ
01 Aralık 2023EGE
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023
Çocukların beslenmesi çok önemli bir konu.Evet devlet öğrencilerin beslenmesine katkı vermelidir.Bunun çok kolay yolu var tasarruf önlemlerini sıkı uygular ve bazı resmi işlemlerden de harç benzeri bir fon oluşturarak kaynak sağlayabilir.Amcak daha önemli gördüğüm konu;öğrencilere demokrasi ve yurttaşlık bilgilerine kadar kaliteli bir eğitim e öğretimle verilmektedir.Bu konunun yalnızca uzmanlarca değil,toplumun tüm ilerici kesimlerinde özenle incelenmesi gerekir.Yani sahte demokratlık eğitimle yok edilebilir.
Atatürk İlke ve Devrimler doğrultusunda; Çağdaş ve Bilimsel Eğitimin Devlet okullarında Parasız nesiller yetiştirilme esas alınmalıdır.