DOLAR 32,3849 0.2%
EURO 35,0710 -0.04%
ALTIN 2.324,910,25
BITCOIN 2278908-1,09%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
Kuraklık alarmı… İki kritik risk uyarısı

Kuraklık alarmı… İki kritik risk uyarısı

ABONE OL
28 Ocak 2023 08:32
Kuraklık alarmı… İki kritik risk uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nda iki kritik risk uyarısı dikkat çekti.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, şubattan sonra yağmur yağma ihtimaline dikkat çekerek kendisinin kuraklık beklemediğini belirtirken Merkez Bankası Enflasyon Raporu'ndan kuraklıkla ilgili iki kritik risk uyarısı çıktı.

Raporda, geçen yıl dünya genelinde yaşanan gıda sorununun bu yıl tedarik zincirindeki aksaklıkların azalması ve taşıma maliyetlerinin düşmesi sayesinde daha ılımlı bir seyir izleyeceği belirtilirken, “Ancak kuraklık, gıda fiyatları ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Diğer taraftan, Çin'in açılma politikası ve jeopolitik gelişmeler emtia fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaktadır” denildi.

Enflasyon raporunda kuraklığın ülke ekonomisine ve enflasyona yansıyacak ikinci olumsuz etkisinin elektrik enerjisi üretiminde düşüş, enerji ithalatında artış ve cari açıkta yükseliş yönüyle görülebileceği belirtildi.

Raporda, “Bu sene içinde devreye alınacak yerli enerji kaynakları enerji ithalatını aşağı yönlü etkileyecek iken, kuraklık nedeniyle hidrolik enerji ile elektrik üretiminde yaşanabilecek düşüş enerji ithalatı üzerinde yukarı yönlü risk
oluşturabilecektir” uyarısı yapıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP