ABD, Türkiye’ye 305 milyon dolarlık füze satacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye toplam 305 milyon dolarlık füze satışına onay verildiğini açıkladı.

Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı (DSCA), Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği silah satış onayına ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre Türkiye ABD’den 53 adet ‘AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze (AMRAAM)’ ve altı adet ‘AIM-120C-8 AMRAAM’ güdüm birimi satın alacak. Toplam bedeli yaklaşık 225 milyon dolar.

Ayrıca toplam 79,1 milyon dolarlık 60 adet AIM-9X Sidewinder Blok II füzesi, ilgili lojistik ve program destek unsurları ve 11 adet AIM-9X Blok II Taktik güdüm biriminin Türkiye’ye satışına da onay verildi.

Havadan havaya füzeler, başta F-16’lar olmak üzere çeşitli hava görevlerde kullanılabiliyor.

Kongre’ye gönderilen silah satış onaylarına, 15 günlük itiraz süresi tanınıyor. Bu süre zarfında Kongre’den herhangi bir itiraz gelmezse silah satışı gerçekleşiyor.

Demokrat Gündem

Exit mobile version