DEMOKRAT GÜNDEM- Türkiye’de kadın cinayetleri yaşanmaya devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan şubat ayı raporu ülke genelinde kadınların maruz kaldığı şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre şubat ayında 16 kadın cinayeti işlenirken 21 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
KATİL YİNE TANIDIK
Raporun en çarpıcı detaylarından biri kadınları öldürenlerin kimlikleriyle ilgili. Şubat ayında öldürülen 16 kadından 4’ünü eşleri, 4’ünü eskiden evli oldukları erkekler, 3’ünü oğulları, 2’sini eskiden birlikte oldukları erkekler, 1’ini birlikte olduğu erkek, 1’ini babası, 1’ini ise akrabası tarafından öldürüldü. Veriler kadınların en büyük tehlikeyle kendi evlerinde, en yakınları tarafından karşı karşıya kaldığını bir kez daha doğruladı.
EVLER ARTIK SIĞINAK DEĞİL: 11 KADIN KENDİ EVİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Rapordaki bir başka çarpıcı veri ise cinayetlerin işlendiği yerlerle ilgili. Öldürülen kadınların 11’i kendi evlerinde hayatını kaybetti. 2 kadın sokakta, 1 kadın ıssız bir yerde, 1 kadın iş yerinde, 1 kadın ise okul önünde cinayete kurban gitti. Veriler kadınların en güvende olmaları gereken yerlerde dahi can güvenliğinin olmadığını gösteriyor.
BOŞANMAK İSTEMEK BİLE ÖLÜM NEDENİ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre şubat ayında öldürülen 16 kadından 3’ü boşanmak istediği veya barışmayı kabul etmediği için hayatını kaybetti. Bir kadın ise oğlunun çalışmaması hakkında konuştuğu için öldürüldü. Diğer 12 kadın cinayetinin hangi bahane ile işlendiği ise tespit edilemedi.
ŞEHİRLER HARİTASI: KADINLAR HER YERDE TEHLİKEDE
Rapor, kadın cinayetlerinin ülke genelinde yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Şubat ayında gerçekleşen 16 kadın cinayeti, 13 farklı ilde meydana geldi. Gaziantep, İstanbul ve Nevşehir’de 2’şer kadın cinayeti işlenirken; Afyonkarahisar, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Karabük, Kayseri, Konya, Muş, Sakarya ve Tekirdağ’da 1’er kadın hayatını kaybetti. Şüpheli kadın ölümleri ise 18 farklı ilde gerçekleşti.
ŞÜPHELİ ÖLÜMLER: KARANLIKTA KALAN HAYATLAR
Şubat ayı raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise 21 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olması. Diyarbakır’da 7 aylık hamile Semra M. evinde ölü bulunurken Adana’da 21 yaşındaki Fatma Kocaklı evinde av tüfeği ile vurulmuş halde bulundu. Şanlıurfa’da Gülcan Ağırtaş başından silahla vurulmuş olarak bulunurken Ordu’da bir süredir kayıp olan Pınar Akıncı’nın cansız bedeni dere yatağında tespit edildi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yetkilileri şüpheli ölüm olarak nitelendirilen vakaların pek çoğunda soruşturmaların derinleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Platform yetkilileri, “Şüpheli kadın ölümlerinde etkin soruşturma yürütülmesini delillerin toplanmasını ve faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin dört bir yanında kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri devam ederken uzmanlar etkili önlemlerin alınması 6284 sayılı kanunun etkin şekilde uygulanması ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulması gerektiğine dikkat çekiyor. Kadın örgütleri ise kadın cinayetlerinin “münferit olaylar” değil sistematik bir sorun olduğunu vurgulayarak kapsamlı ve köklü çözümler talep ediyor. (Haber Merkezi)
