Alican Uludağ 90 gün sonra hakim karşısında: İlk sözleri ne oldu?

90 gündür "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, tutukluluğunun ardından ilk kez hâkim karşısına çıktı. Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya SEGBİS ile katılan Uludağ, "Asla pişman olunacak bir gazetecilik yapmadım; bu dava basın ve ifade özgürlüğünün engellenmesinden ibarettir" diyerek beraatini talep etti.

Alican Uludağ 90 gün sonra hakim karşısında: İlk sözleri ne oldu?

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 20 Şubat’ta tutuklanan yargı muhabiri Alican Uludağ’ın davasında kritik bir eşik geçildi.

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu’nun da katılım talebinde bulunduğu duruşmada, Uludağ savunmasını Silivri’den SEGBİS aracılığıyla yapmak zorunda kaldı.

‘GAZETECİ TERÖRİST Mİ?’

Gazeteci Uludağ, mahkemedeki savunmasına tutuklu meslektaşlarına selam göndererek başlarken, iddianameyi hazırlayan savcının “terör savcısı” olmasına yönelik sert eleştirilerde bulundu.

“Terör savcısının gazeteciyle ne ilgisi olur? Gazeteci terörist mi?” ifadeleriyle tepkisini dile getiren Uludağ, yargılandığı 13 sosyal medya paylaşımının tamamının sadece “bilgilendirme” amacı taşıdığını savundu.

Bir yargı muhabiri olarak yargıdaki operasyonları eleştirmenin mesleki asli görevi olduğunu vurgulayan Uludağ, savcılığın “şüpheliden delile gitme” yöntemini benimsediğini öne sürdü.

Özellikle belediyelere yönelik operasyonlara dair yaptığı “Sandıkta kaybettiğini yargı eliyle geri almaya çalışıyor” paylaşımının sadece bir durum değerlendirmesi olduğunu belirten Uludağ, savunmasını “Gazetecinin görevi halk adına devleti denetlemektir” sözleriyle noktaladı.

‘YÜZ YÜZE SAVUNMA HAKKI ENGELLENDİ’

Duruşmada söz alan Avukat Abbas Yalçın, müvekkilinin 90 gündür tutuklu bulunmasını ve mahkemeye fiziksel olarak getirilmemesini “ağır bir hukuksuzluk ve eziyet” olarak nitelendirdi.

Abbas Yalçın, davanın İstanbul’da yetkisiz bir savcılık tarafından başlatılıp Ankara’ya taşınma sürecine dikkat çekerek, “Kapısı çalınarak alınan bir gazetecinin kaçma şüphesi olduğunu söylemek gerçeğe aykırıdır. Müvekkilim, duruşmaya gelip yüz yüze savunma yapmak istedi ancak bu hakkı engellendi” dedi.

MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK

Duruşma öncesinde Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen Basın Konseyi, TGS, ÇGD ve DİSK Basın-İş gibi çok sayıda meslek örgütü, Alican Uludağ’ın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. Örgütler, gazetecilerin haber alma hakkının ve basın özgürlüğünün korunması gerektiğinin altını çizdi.

Duruşma sürecinde ayrıca, gazeteci Şule Aydın’ın da benzer şekilde e-posta ihbarlarıyla başlatılan soruşturmalarla hedef alınması, basına yönelik baskı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

İlginizi çekebilir: Merkez Bankası rezervlerinde son durum: Neden düşüş yaşandı?

Alican Uludağ 90 gün sonra hakim karşısında: İlk sözleri ne oldu?
Demokrat Gündem

Exit mobile version