Altaylı’dan cezaevinden “Sine-i millet” açıklaması

Tutuklu gazeteci Fatih Altaylı, cezaevindeki görüşmesinde CHP’li Tuncay Özkan’ın tüm muhalefet vekillerinin istifasını içeren önerisine karşı çıktığını açıkladı:

Tutuklu gazeteci Fatih Altaylı, Silivri Cezaevi’nden Youtube kanalına yazılı olarak gönderdiği değerlendirmelerinde, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Altaylı, cezaevinde gerçekleşen açık görüşte Özkan’la siyaset gündemine dair konuştuklarını aktardı.

Altaylı, görüşmeyi şöyle paylaştı:

“Vekil görüşü var dediler, açık görüş odasına gittik. Karşımda Tuncay Özkan. Kemal Kılıçdaroğlu bana hakaretler yağdırdığı zaman ‘bunu kimin yazdırdığını biliyorum’ demiştim.

Tuncay da mesaj atmış, ‘beni kastettiysen ben aylardır Kemal Bey’i görmüyorum’ demişti. Onu kastetmemiştim zaten. Ziyaretinde bunu tekrarladı önce.”

Altaylı, görüşmenin devamında Erdoğan’ın erken seçim yapmayacağına dair düşüncesini Özkan’a aktardığını, Özkan’ın ise buna karşılık bir öneri sunduğunu belirtti:

“Sonra siyaset konuştuk. CHP’nin seçimi zorlaması gerektiğini düşünüyordu. ‘Erdoğan erken seçim falan yapmaz. 2027’den önce asla olmaz’ dedim. Onun ise bir fikri vardı.”

“(Özkan) ‘Tüm muhalefet milletvekilleri ve tüm muhalefet belediyeleri aynı anda istifa ederse ortaya çok büyük bir meşruiyet sorunu çıkar. Mecbur kalırlar erken seçime’ dedi.”

Altaylı ise bu öneriye karşı çıktığını şöyle ifade etti:

“Güldüm. ‘Saf olma. Erdoğan’ın meşruiyet diye bir derdi yok. Ara seçim yapar, sayısını arttırır, devam eder’ dedim.”

ÖZGÜR ÖZEL NE SÖYLEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de daha önce gündeme gelen “sine-i millet” tartışmalarına ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Arkadaşlar, sine-i millet meselesini daha önce de ifade ettik. Karşımızdaki yapı olgun, sindirmiş, ahlaki bir yapı olmadığı için, siz bugün sine-i millete gittiğinizde, yani milletvekillerinizi istifa ettirdiğinizde, herhalde çekildiğiniz meclis için yapılan yeni seçime de girmeyeceksiniz.

Sizin yerinize o koltukların yarısını bile, ki fazlasını doldurur muhalefet girmezse, tamamını doldururlar. Alanlar, anayasayı referandumsuz değiştirme çoğunluğunu elde eder. Bunlara bu imkan verilir mi? Yani yoksa sine-i millete dönmek bir erken seçim getiriyorsa, biz 6 ay önceden dönerdik sine-i millete.

Ama bir erken seçim değil, bir ara seçim ve ardından anayasayı değiştirecek AKP çoğunluğunu tarif ediyor bu. Bu doğru değil. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykotu meselesi de önümüzde biz eğer parlamento çoğunluğunu alacak bir güçlü muhalefeti tuttuysak, zaten cumhurbaşkanını da seçimde değiştireceğiz.”

İlginizi çekebilir: İmamoğlu hakkında yeni iddia: Yüksek lisans diploması iptal edildi

Demokrat Gündem

Exit mobile version