Balçova’da “ev hapsi” krizi: “Bu karar görevden uzaklaştırmak için verildi”

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gözaltına alınan ve mahkemece hakkında ev hapsi kararı verilen Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in durumuna sert tepki gösterdi. Yargı sürecini bir senaryo olarak nitelendiren Yücel, adli kontrol kararının hukuki değil siyasi bir amaç taşıdığını savunarak, "Balçova Belediye Başkanımız Onur Yiğit’in ‘Ev hapsi kararıyla’ serbest bırakılması tam anlamıyla bir hukuk garabetidir" dedi.

Balçova’da "ev hapsi" krizi: “Bu karar görevden uzaklaştırmak için verildi"

DEMOKRAT GÜNDEM- HABER MERKEZİ- İzmir’de yürütülen rüşvet operasyonları kapsamında gözaltına alınan Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit hakkında mahkemenin verdiği “ev hapsi” kararı, yeni bir görevden alınma endişesi yarattı.

Kararı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla sert bir dille eleştiren CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, ortada somut hiçbir suç unsurunun bulunmadığını belirtti.

Sürecin arka planına dair teknik detayları paylaşan Yücel, soruşturmaya gerekçe gösterilen paranın niteliğini açıklayarak, “Ortada bir suç yok, suçlamayı kanıtlayacak bir delil yok, sadece seçimden 2 gün önce başkanın bilgisi dahi olmadan, annesi tarafından seçim günü kumanya desteği için deprem bölgesi Malatya’ya gönderilen bir para, bir de bunun üzerine yazılan bir senaryo var” ifadelerini kullandı.

Bu hamlenin hukuki bir gereklilikten ziyade yerel iradeyi gasp etmeye yönelik bir zemin hazırlığı olduğunu ileri süren Yücel, adli kontrol kararının doğrudan doğruya Balçova Belediye Başkanı’nı görevden uzaklaştırmak amacıyla icra edildiğini iddia etti.

ADIYAMAN’DAKİ TUTDERE ÖRNEĞİ BALÇOVA İÇİN EMSAL TEŞKİL EDİYOR

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit hakkında verilen ev hapsi kararı, yakın geçmişte Adıyaman Belediyesi’nde yaşanan benzer bir adli ve idari süreci akıllara getirdi.

Hatırlanacağı üzere, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de hakkında yürütülen “irtikap” soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve mahkeme tarafından ev hapsine çarptırılmıştı. Bu kararın hemen ardından İçişleri Bakanlığı, Anayasa’nın 127’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’inci maddesine dayanarak Tutdere’yi geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırmıştı. Adıyaman’da belediye meclisinde başkanvekili seçimi yapılmış, Tutdere ancak ev hapsi kararının kaldırılmasının ardından koltuğuna geri dönebilmişti.

Balçova’da da benzer bir idari tasarrufun uygulanıp uygulanmayacağı ve İçişleri Bakanlığı’nın Yiğit hakkında görevden uzaklaştırma kararı verip vermeyeceği kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE GERİ DÖNECEK”

Açıklamasının son bölümünde mevcut siyasi iklime ve yargı pratiklerine yönelik eleştirilerini sürdüren CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, adalet sisteminin er ya da geç normalleşeceğine olan inancını vurguladı.

Belediye başkanlarının bu tür adli mekanizmalarla iş yapamaz hale getirilmeye çalışıldığını ancak bu durumun geçici olduğunu ifade eden Yücel, “Bu adli kontrol kararının Balçova Belediye Başkanımızı görevden uzaklaştırmak için verildiğini biliyoruz. Elbette bu günler geçecek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokrasiye, adalete, hukukun üstünlüğüne geri dönecek” dedi.

Söz konusu iddiaların ve ev hapsi kararının ardından Balçova Belediyesi’ndeki idari işleyişin nasıl şekilleneceği ve CHP Genel Merkezi’nin sürece yönelik atacağı kurumsal adımlar merakla bekleniyor.

Demokrat Gündem

Exit mobile version