Bayraklı’da kabusa 78 milyon TL’lik son! “12 Temmuz faciası bir daha yaşanmayacak”

Her yağmurda su altında kalan Bayraklı sakinleri artık nefes alacak! İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bölgeyi su baskınından kurtaracak 78 milyon TL'lik dev projenin startını verdi. "12 Temmuz'da yaşadığımız o korkunç manzarayı bir daha görmeyeceğiz" diyen Tugay, 600 milyon TL'lik master planın ilk adımını attı.

DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir’in en büyük sorunlarından biri olan altyapı eksikliği nedeniyle her yağmurda su altında kalan Bayraklı’ya büyük yatırım geliyor.

Bayraklı’da yaklaşık 80 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek yağmur suyu hattının temelini atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şehrin sorunlarını teker teker çözüyoruz. Reklamla değil yaptığımız işlerle gündeme gelmek istiyoruz. Kentin altyapı problemlerini bu dönem çözüme kavuşturacağız” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, sağlıklı altyapı için birleşik sistemle çalışan yağmur suyu ve atık su kanallarını ayrıştırma çalışmalarına devam ediyor.

Son olarak taşkın problemi yaşanan Bayraklı Sevgi Yolu ve çevresindeki mahallelerde 78 milyon 693 bin liralık yatırımla yapılacak 4 kilometrelik yağmur suyu hattının temeli İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın katıldığı törenle atıldı.

Törene Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Güç, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Münir Demir, Büyükşehir ve İZSU bürokratları, muhtarlar, sivil toplum örgütü üyeleri ve çevre sakinleri katıldı.

Başkan Tugay bölgede oturan yurttaşlarla birlikte kahvaltı yaptı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ise projeye ilişkin bilgilendirmede bulundu.  

Törende konuşan Başkan Tugay, 12 Temmuz tarihinde yaşanan su baskınını hatırlatarak, “Yağmur yağdığında su baskınları oluşuyor, altyapıdan kaynaklı sorunu yaşıyorsunuz. Bizler 12 Temmuz tarihinde bir tanesine şahit olduk, yağış sonrasında bu bölgenin nasıl su altında kaldığını hepimiz yaşadık” dedi.

“İZMİR’İN EN BÜYÜK SORUNU ARTIK TARİH OLACAK”

Başkan Tugay, altyapı sorununu İzmir’in en kritik sorunları arasında gösterdiklerini belirterek, “İzmir’in birçok yerinde altyapı sorunu yaşanıyor, bunların bize getirdiği büyük sorunlar var. Körfezin istediğimiz temizlikte olmaması en büyük sorunlardan. İzmir’in en önemli 3-5 sorunundan biri olarak görüyoruz altyapı sorununu” ifadelerini kullandı.

Altyapı çalışmalarının vatandaşları rahatsız ettiğinin farkında olduklarını söyleyen Tugay, “Kazılır, toz, toprak, yol problemi insanları sıkar, bunaltır, yaptığınız iş görünürde keyif vermez. Bu dönemde yapacağımız işin sizleri en az rahatsız etmesi için, mümkün olan en hızlı şekilde tamamlayalım dedim” diye konuştu.

REKOR YATIRIM: 600 MİLYON TL SU ALTINDAN KURTARMA OPERASYONU

Başkan Tugay, sadece Bayraklı’daki projeyle sınırlı kalmayacaklarını, şehrin genelinde kapsamlı altyapı yatırımları yapacaklarını açıkladı. “600 milyon TL’lik projeyle yağmur suyunu toplayacağız. Verdiğim sözler yerine getirilecek, kimsenin şüphesi olmasın. Bir proje yüzde 90, biri yüzde 70, birinin temelini bugün atıyoruz” dedi.

“TRAFİK SORUNLARINI DA ÇÖZECEĞİZ”

İzmir’in tüm altyapı sorunlarını çözme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Tugay, “Birlikte çalıştığımız yönetici arkadaşlarımıza ve İZSU yöneticilerine de ait. Biz bu kararı birlikte verdik, bu yola birlikte çıktık, yıllardır bekleyen birçok altyapı sorununu halledeceğiz. Trafikle ilgili de birçok sorunu çözeceğiz” açıklamasını yaptı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Başkan Tugay, altyapı çalışmalarının yanı sıra kentsel dönüşüm konusunda da kararlı olduklarını belirtti. “Kentsel dönüşüm, bir tarafta depreme dayanıklılık sorunu yaşayan binalarımız, diğer yandan plansızlıktan sokağında 1 metre yeşil alanı olmayan mahellemizin dönüşümünü birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

“VATANDAŞ REKLAMIMIZI DEĞİL, İŞİMİZİ GÖRSÜN”

Tugay, zor şartlarda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Bir taraftan ekonomik bir taraftan siyasi baskı altında tutulduğumuz bir ortamdayız. Vatandaşlarımızın bunu unutmamasını diliyoruz. Hiç kimse bu dönemi iş yapmadan, şarkılar, türküler söyleyerek geçirelim diye düşünmüyoruz” diye konuştu.

Yaptıkları çalışmaların reklamını yapmak yerine şehir sorunlarını çözmeye odaklandıklarını belirten Tugay, “Yaptıklarımızın reklamını da yapmaya çalışmayalım, şehir sorunlarını çözelim diye çalışıyoruz. Bizi insanların reklamla değil işle değerlendirmesini istiyoruz” dedi.

VATANDAŞLARA ÇEVRE BİLİNCİ ÇAĞRISI

Başkan Tugay, yağmur suyu kanallarının doğru kullanımı konusunda vatandaşları uyardı. “Yağmur suyu kanalına çöp, sigara izmariti, kirli su dökülmez. Yağmur suyu kanalına bunları dökmeyi insanlar bırakacak, çünkü o su artık derelere ve denize gidecek” diye konuştu.

Özellikle esnafları uyaran Tugay, “Kordon’da gördüm, deterjanlı suyu yağmur kanalına dökmüş. Bazı şeyleri insanlarımız şehre sahip çıkmak için bilmeli, gereksiz yere musluklar akıtılmamalı, kanallar durduk yere tıkanmıyor, insanlar çöp atıyor, ondan da tıkanıyor” uyarısında bulundu.

İZSU ELEŞTİRİLERİNE SERT YANIT: “ZARAR DEĞİL, YATIRIM!”

İZSU’nun zarar ettiği yönündeki haberlere tepki gösteren Tugay, “İZSU şu kadar zarar ediyor diye başlıklar atıldı, İZSU zaten kar etmek için çalışan bir şirket değil, her biri şehrimize, insanlarımıza hizmet etmek için çalışan kurumlar” dedi.

Zarar olarak nitelendirilen harcamaların aslında yatırım olduğunu vurgulayan Tugay, “Zarar adı verilen eksiler yatırım için kullanılmışsa halkın faydasınadır, keyif, lüks için harcandıysa o zaman zarar diyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

SU KAÇAKLARI YÜZDE 26 DÜŞTÜ

Başkan Tugay, İZSU’nun başarılı çalışmalarına dikkat çekerek, “İZSU zarar ediyor diye cümle kurmadan önce bu para nereye gidiyor diye bakın, bugüne kadar yapılmayan 4. Faz gibi yatırımlara gidiyor, körfez temizlik çalışmalarına, içme suyu tesisatı, kapasite artırımına gidiyor” dedi.

İçme suyu kaçaklarında önemli başarı elde ettiklerini açıklayan Tugay, “Sadece son 1 yılda içme suyu kaçaklarını yüzde 26 oranında azalttı arkadaşlarımız. Türkiye’nin en önemli çalışmalarından biridir bu” değerlendirmesini yaptı.

“YENİ ETAP 200 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIM”

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Göreve geldikten hemen sonra başkanlarımız ile birlikte bu sokaklardaydık yağmurdan etkilenen vatandaşları ziyaret ettik. Biz bu bölgeyi hızla projelendirdik, arkeolojik sit bölgesi olduğu için izinleri aldık. 1. Etapta Tepekule Mahallesi ve çay mahallesinde yürütülen çalışacaklarda yüzde 70’e geldik 1-2 ay içerisinde bu çalışmalar bitecek. Burada yukarıdan gelen suların aşağı inmesini önlemeye çalışıyoruz” diye açıkladı.

Erdoğan, çalışmaların detaylarını şöyle anlattı: “Bunun devamında da daha yüksek noktalarda da çalışmaları devam ettireceğiz. Fuat Edip baksı bölgesi kot farkının çok yüksek olduğu bir bölge buradaki dik merdivenler bir dere gibi çalışıyordu. Biz bu çalışma ile yağmur sularını toplayıp aşağıdaki şelale deresi üzerinden körfeze ulaştırmaya çalışıyoruz.

Sevgi Yolu ile birlikte bu da bu çalışmanın diğer etabı bu ikisi 200 milyon TL’lik bir yatırım. Smyrna Meydanındaki göllenmeyi de engellediğimiz proje ile 600 milyonluk yatırımla Bayraklı’daki taşkınları önlemiş oluyoruz. Bugün hem bu 3 projenin bilgilendirmesini yapmak hem de başlarken bir moral olsun diye kahvaltı organizasyonuyla bir araya geldik.”

“ÇALIŞMALARIN BAŞLAMASI İÇİN TALİMAT VERDİK”

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, “Biliyorsunuz geçen sene seçimlerden hemen sonra yazın beklenmedik sağanak bir yağışla Bayraklı’mız en fazla yine etkilenen ilçelerden, mahallelerden biri olmuştur. Ve bu yönüyle o gece başkanımızla birlikte mağdur olan bütün vatandaşlarımızın yanındaydık. Bu problemin de yıllardan gelen bu çalışmaların da bir an önce başlaması için talimatı verilmiştir” dedi.

Önal, projelerin durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Ve ne mutlu ki üç esnafla yürüyecek çalışmanın birinin yüzde yetmişe vardığını, ikincinin bugün temel atma töreninde bulunduğumuz üçüncünün de yakın zamanda yine ihalesi yapılarak başlayacağını müjdesini aldık. Bizler şunu biliyoruz. Özellikle 1950’li yıllardan sonra büyükşehirlere göçün başlamasıyla plansız birçok yaklaşmayla aslında yetmiş yılı aşkın süregelen bir sorunun bugün kalıcı bir şekilde köklü bir çözümünün başlangıcını yaşıyoruz.”

“ALTYAPI ÇALIŞMALARI NANKÖR YATIRIMLAR”

Bütün bu sorunlar için köklü bir şekilde çözülebilmesinin şu an eşiğinde olduklarını belirten Önal, “Altyapı yatırımları biraz da nankör yatırımlar. Yapılırken bu kadar büyük paralarını harcandığı, yapılma sürecinde birçok mağduriyetin de beraberinde geldi. Ama bittikten sonra da bu bahsettiğim o dönemleri bir de yaşamayacağımız durumla karşılaşırız” diye konuştu.

Önal, vatandaşlardan sabır isteyerek şunları söyledi: “O sebeple özellikle muhtarlarım dahil olmak üzere burada Bayraklı’daki vatandaşlarımızdan, meclis üyelerimizden de istirhamım o yönde. Bu yatırımlar yapılırken biraz meşakkatli olacak Yollarımız bozulacak, kaldırımlarımız bozulacak.

Bir müddet onların çökebilmesi, onların zeminlerinin sağlamlaşabilmesi için bir sahra ihtiyacımız olduğunu hep birlikte vatandaşlarımızla da paylaşmalıyız. Bu zor geçecek dönemlerin ardından bir de bu felaketlerin yaşanmayacağı bir bayrak, bir inşa etme sürecinde büyükşehir Belediye başkanımızın göstermiş olduğu bu çaba, verdiği sözü bugün yerine getirilmiş olmasında da duyduğu mutluluğu belirtmek istiyorum.”

Bayraklı’da devam eden çalışmalar

İZSU Genel Müdürlüğü’nün Bayraklı Tepekule Mahallesi’nde başlattığı 1. etap projesi kapsamında toplam 4 kilometrelik yağmur suyu ve atık su hattı çalışmaları yaz aylarında tamamlanacak.

Birinci etabın tamamlanmasının ardından ikinci etap kapsamına giren Muhittin Erener, Çay, Refik Şevket İnce mahallelerinde de yağmur suyu ve atık su hattı yapımına başlanacak.

Şehrin altyapısı güçleniyor

Sel ve taşkın risklerini azaltmak için, Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Konak ve Buca ilçeleri başta olmak üzere, İzmir genelinde 67 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ayrıştırma imalatı tamamlandı.

Bayraklı ilçe merkezindeki yağmur suyu ayrıştırma projesinin bir ve ikinci etabında çalışmalar devam ederken İZSU Genel Müdürlüğü, Alsancak’ta da çalışmalara başladı. Bu çalışmalar Buca ikinci etap ve Balatçık ile devam edecek. Kent genelinde 92,3 km yağmur suyu hattı temizliği, 26 bin 777 adet yağmur suyu ızgara temizliği yapıldı.

İlginizi çekebilir: Bayraklı’da kabusa 78 milyon TL’lik son! “12 Temmuz faciası bir daha yaşanmayacak”

Demokrat Gündem

Exit mobile version