ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan askeri duraklama talep ettiğini açıkladı. Beyaz Saray, Netanyahu ve Biden’ın her zaman aynı fikirde olmadığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Filistinlilerin zorla başka bölgelere nakledilmesine karşı olduklarını vurguladı.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti. Beyaz Saray yetkilileri, insani yardımların ulaştırılması ve rehinelerin serbest bırakılması ihtimaline karşı “taktiksel duraklama” talebinde bulundu.
Washington ve Tel Aviv Arasındaki Görüş Farklılıkları
Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington ile Tel Aviv arasındaki dostluğu vurgularken, Netanyahu ve Başkan Biden arasında her konuda aynı görüşte olunmadığını belirtti.
Filistinlilerin Zorla Taşınmasına Karşı Tutum
Amerikan Dışişleri Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Filistinlilerin zorla başka bölgelere taşınmasını desteklemediklerini açıkladı. Bu açıklama, Netanyahu’nun “Gazze’de güvenliği biz sağlayacağız” sözlerinin ardından geldi.
İsrail’in Gazze’ye Girişi İddiası
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun Gazze kentinin merkezine girdiğini iddia etti ve Hamas lideri Yahya Sinwar’ın sığınakta olduğunu belirtti.
Netanyahu’dan Ateşkes Şartı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de ateşkes veya yakıt ikmali olmadan Hamas tarafından rehinelerin iade edilmeyeceğini dile getirdi.