CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek: 'İttifakımızın adayı 13. cumhurbaşkanı olacak'

Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Düşünce Günleri programı başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla açılışı gerçekleşen Toplumsal Düşünce Günleri’nin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, altı partiyle hazırladıkları ortak mutabakat metnini kısa sürede açıklayacaklarını belirterek, “Çok önemli bir mutabakat metnini hazırladık. Kısa süre […]

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek: 'İttifakımızın adayı 13. cumhurbaşkanı olacak'

Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Düşünce Günleri programı başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla açılışı gerçekleşen Toplumsal Düşünce Günleri’nin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, altı partiyle hazırladıkları ortak mutabakat metnini kısa sürede açıklayacaklarını belirterek, “Çok önemli bir mutabakat metnini hazırladık. Kısa süre sonra bu metni Türkiye ile paylaşacaklar sayın genel başkanlar. Bunlar da toplumsal düşüncenin sonunda gerçekleşti. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Bunu mutlaka başarmak durumundayız. Bunu başaracak kadroların sürecin mimarı da zaten CHP olacaktır” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Düşünce etkinliğinin açılışında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Muharrem Erkek, altı parti ile birlikte güçlendirilmiş parlamenter sistem hakkında oluşturdukları ortak mutabakat metnini kısa süre sonra açıklayacaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şahıs devletine dönüşmesine asla müsaade etmeyeceklerini, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

""

İLK SEÇİMDE İTTİFAKIMIZIN ADAYI TÜRKİYE’NİN 13. CUMHURBAŞKANI OLACAK

Muharrem Erkek, “Önümüzdeki süreçte asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir şahıs devleti olmasına müsaade etmeyeceğiz. Demokratik hukuk devleti için, güçlendirilmiş parlamenter sistemi, bağımsız yargıyı makul sürede hayata geçireceğiz. Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacağız. Özgür düşünceyi mutlaka hayata geçireceğiz. Bugün üniversitelerde bile özgürce düşünmek mümkün değil. Bunları yaptığınız zaman göreceksiniz ülkemizin ekonomi, siyasette, dış politikada yaşadığı krizleri de çok hızlı şekilde aşacağız. Güzel günler yakın. İlk seçimde millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak. Yeni cumhurbaşkanı, yeni meclis toplumsal uzlaşmayla yeni Anayasa değişikliğini hazırlayacak, millete sunacak. Ondan sonra sağlıklı, güçlü kurumların kadroların olduğu bir sistemi hep birlikte inşa edeceğiz” açıklamasını yaptı.

ORTAK MUTABAKAT METNİNİ HAZIRLADIK, KISA SÜRE SONRA AÇIKLAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Türkiye’yi bilinçli olarak öyle ayrıştırdılar ki, kutuplaşma girdabına soktular ki saray iktidarı bilinçli olarak toplumu doğru bir toplumsal düşünceyle değil şahsi çıkarlar için sürükledi. Bizim felsefemiz önce insan. Demokrasinin felsefesi de insandır. Bu çok önemli. Liberal demokrat olabiliriz. Biz mesela altı parti çalışıyoruz. Bu kutuplaşma girdabından çıkarmak için ülkeyi çalışıyoruz. Birlikte çalışabildiğimizi göstermek için çalışıyoruz. O masada herkes var. Biz sosyal demokratız, biz Atatürkçüyüz. Evrensel ilkelerin sentezini yapmış bir partiyiz. Muhafazakar demokrat, milliyetçi demokrat olabilirsiniz. Burada sihirli kelime demokrat. Yani demokrasiye inanan. Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi merkeze koyduğunuzda temel ilkelerde zaten uzlaşıyorsunuz. Çok önemli bir mutabakat metnini hazırladık. Kısa süre sonra bu metni Türkiye ile paylaşacaklar sayın genel başkanlar. Bunlar da toplumsal düşüncenin sonunda gerçekleşti. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Bunu mutlaka başarmak durumundayız. Bunu başaracak kadroların sürecin mimarı da zaten CHP olacaktır” diye konuştu.

""

ESKİYE DÖNÜŞTEN BAHSETMİYORUZ

“İlk yapmamız gereken şey güçlendirilmiş parlamenter sistemi hayata geçirmek. Tesis etmek. Günümüz dünyasında kıta Avrupa’sının büyük bölümünün uyguladığı, kişi başına milli geliri en yüksek olan, hukukun üstünlüğünde en üst düzeyde olanların uyguladığı bir şey. Aslında yeni bir şey inşa etmiyoruz. Adını niye güçlendirilmiş parlamenter sistem koyduk. Çünkü eskiye dönüşten bahsetmiyoruz. Yeni, sağlıklı, güçlendirilmiş bir parlamenter sistem öngörüyoruz. Türkiye’nin böyle bir sisteme, siyasetle yönetim anlayışını ihtiyacı var. Kişilerin iyi niyetine hiçbir şey bırakılmaz. Kurumlar, kadrolar güçlü olmalı. Kolektif çalışma olmalı. Bunu sağlayacak altyapımız var. Kadim toprakların, Anadolu’nun kültüründe var” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, mutabakat metninde sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem değil temel hak ve özgürlüklerin nasıl güvence altına alınacağını da ortaya koyduklarını söyledi.

MUTABAKAT METNİNDE TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER DE ELE ALINDI

Muharrem Erkek,  parti genel başkanlığıyla devlet yönetimi ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, “İki gün boyunca önemli etkinlikler olacak. Yazarlarımız sunum yapacak, önemli paneller olacak. Basın ve iktidar panellerden biri. Ortak mutabakat metnimizde bu konular da var. Yalnızca hükümet sistemi meselesi değil. Yasama yürütme yargı başlıkları altında temel ilkeleri ortaya koyduk, somut önerileri yaptık, bunun yanında temel haklar başlığında birçok özgürlük nasıl güvence altına alınır. Bunları da çalıştık. Çok önemli bir metni Türkiye ile paylaşacağız. Basın ve iktidar. Basın yönetenlere iktidarlara hizmet için değil yönetilenlere hizmet için vardır. Ama Türkiye’de maalesef basın da ağır bir tahakküm, baskı altında. Yargı da yasama organı da öyle. Çünkü parti genel başkanlığı ile devlet yönetimi ile karşı karşıyayız. Ama bu tabloyu mutlaka ve mutlaka değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

BUGÜN YAŞADIĞIMIZ BİR PARTİ, KİŞİ, DEVLET BİRLEŞMESİ

Türkiye’nin güçlü bir parlamenter sisteme ihtiyacının olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Türkiye’nin neden böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunu gerekçeleriyle şu şekilde anlattı: “Ülkemizin gerçekten çok sağlıklı bir toplumsal düşünceye, akılcı sorgulamaya, yeni bir zihniyete, siyaset kültürüne ve ciddi bir dönüşüme ihtiyacımız var.  Maalesef nisan 2017 yılında OHAL döneminde öyle bir toplumsal düşünceyi sağlayamadığımız için ülkemizi büyük bir çılgınlığa sürüklediler. Ohal döneminde hiçbir demokratik değişiklik, seçimler olmaz. Ama bizde gerçekleştirdiler ve bir tek adam sistemine doğru sürüklendik. Egemenliği şahsileştirmek istiyorlar. TC’yi bir şahıs devletine dönüştürmek istiyorlar. Bugün yaşadığımız bir parti, kişi, devlet birleşmesi. Yeni bir toplumsal düşünceyle, akılcı bir sorgulamayla, yeni bir siyaset kültürüyle birbirimizi dinleyerek, anlayarak ve ülkemizi bu kutuplu girdabından çıkarak yeni bir sağlıklı sistem inşa etmemiz gerekiyor. Onun için toplumsal düşünce çok çok önemli. Muhalefet olarak aslında bugün bunu yapıyoruz. Çünkü Türkiye’nin sisteme ihtiyacı var. Kolektif çalışmaya, güçlü kurallara, kurumlara, kadrolara ihtiyacımız var. İşte gücü bir kişiye verdiğiniz zaman, bütün gücü bir kişide topladığınız zaman yaşadığımız tablo ortada. Türkiye kesinlikle böyle bir tabloyu hak etmiyor. Biz CHP olarak kendi içimizde önce önemli bir çalışmaya imza attık. Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılın başında demokrasiyle nasıl taçlandırırız, nasıl sağlıklı doğru bir sistemi inşa edebiliriz. Bunun raporunu hazırladık. O raporda önemli tespitler var. İklim, çevre. Örneğin hukuk, sosyal devleti diyoruz. Artık bunun yanına çevre devletini de eklememiz gerekiyor. Hukuk devleti, sosyal devlet, çevre devleti. Yargı içinde bir çevre yargısı da oluşturalım. Çevre konusunda uzmanlaşmış yargıların olduğu çevre mahkemelerini kuralım.”

CHP’Lİ BELEDİYELER PANDEMİDE 5 MİLYON İNSANA ULAŞTI VE…

CHP’li belediye başkanlarının pandemi döneminde büyük başarılara imza attığını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yapılan yardım miktarlarını da açıkladı.

Erkek, “Pandemi de gösterdi. Pandemide de birçok şeyin farkına vardık aslında. Pandemide belediyelerimiz, gerçekten öyle önemli işlere imza attılar ki, tarih yazdılar. Pandemi döneminde belediyelerimiz ülkenin her yerinde sosyal belediyecilik, halkçı belediyecilik ve dayanışma içinde 5 milyon aileye ulaştılar. Şimdi kara kış fonunu kuruyorlar. 2,5 ayda kara kış fonu için yapılan destek 1 milyar 900 milyon lira. Hep toplumsal düşünce sistem sorunu yaşıyoruz aslında. Pandemide yapılması gereken neydi? Merkezi yönetimin kapasitesi ile yerel yönetimlerin halka doğrudan ulaşabilme kapasitesini birleştirerek çok daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmaktı. Ama merkezi hükümet tam aksine inanılmaz hukuksuz engellemeleri ortaya koydu. İşte bunların hepsi bir sistem, toplumsal düşünce sorunu. Bunların hepsini aşacağız. Kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya ev sahibi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Mahir Polat, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve çok sayıda partili katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek: 'İttifakımızın adayı 13. cumhurbaşkanı olacak'
Demokrat Gündem

Exit mobile version