Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, Türkiye siyasetinin en tartışmalı davalarından birine ev sahipliği yapıyor.
4-5 Kasım 2023 tarihindeki kurultayda “delege oylarının rüşvet karşılığı satın alındığı” iddiaları üzerine açılan davada, mahkemenin vereceği karar CHP’nin mevcut yönetim meşruiyetini doğrudan etkileyebilir. Davacılar, kurultay sonuçlarının “mutlak butlan” (hukuken hiç doğmamış sayılma) kapsamında geçersiz sayılmasını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevine iade edilmesini talep ediyor.
İMAMOĞLU VE AKPOLAT TUTUKLU YARGILANIYOR
Davanın en sarsıcı boyutu, sanıkların mevcut hukuki durumu. Halihazırda tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay hakkında da 1 ila 3 yıl hapis cezası isteniyor. İmamoğlu daha önceki savunmasında, suçlandığı kurultayda kendisini Divan Başkanı olarak bizzat Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerdiğini hatırlatarak, maruz kaldığı süreci “büyük bir ihanet” olarak nitelendirmişti.
ÖZGÜR ÖZEL: “TARİHİ BİR HATA OLUR”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mahkemenin kurultayı iptal edip yönetimi eski kadrolara devretme ihtimaline karşı sert bir uyarıda bulundu. Özel, böyle bir kararın ardından görevi kabul etmenin “tarihi bir hata” olacağını savunurken, dünkü açıklamasında “Ulu çınar yanarsa orman yanar” diyerek davanın partinin varlığına yönelik bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekmişti.