CHP’li Arslan’dan madenci krizi ve enerji çıkışı

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, enerji sektöründeki güncel krizleri ve maden işçilerinin yaşadığı mağduriyetleri sert bir dille eleştirdi. Enerjinin temel bir hak olduğunu vurgulayan Arslan, EPDK'yı enerjiyi "ticari bir ürün" gibi görmekle suçlayarak, "Enerjide kamu payının acilen artırılması artık bir tercih değil, zorunluluktur" dedi.

CHP'li Arslan'dan madenci krizi ve enerji çıkışı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ednan Arslan, Türkiye’nin enerji politikaları ve son günlerde kamuoyunun gündemine oturan maden işçilerinin direnişine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Sektördeki özelleştirmelerin faturasının vatandaşa ve emekçiye kesildiğini belirten Arslan, iktidarı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) eleştiri yağmuruna tuttu.

“Kapasite düşürüp işçiyi ücretsiz izne çıkarıyorlar”

Açıklamasında, haklarını alamadıkları için eylem yapan maden işçilerinin durumuna özel bir parantez açan Arslan, ilgili şirketin kâr hırsı uğruna üretimi yavaşlattığına dikkat çekti.

Benzer bir tablonun geçmişte Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde de yaşandığını hatırlatan CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, şu verileri paylaştı: “Maden şirketi, Ocak 2026’dan bugüne ortalama 42 MW kurulu güçle, yani toplam kapasitesinin ancak üçte biriyle faaliyet gösteriyor. Kapasitesinin altında çalıştığı için de maden işçilerini ücretsiz izne çıkartıyor. Şirketler kar etmediklerinde kamu yararını düşünmez, yalnızca kazanca yönelirler. İktidar ise birkaç varsılın karı ve hırsı uğruna binlerce insanın mağdur edilmesine seyirci kalıyor.”

EPDK’ya “ticari ürün” tepkisi

EPDK Başkanı’nın enerjiye yönelik bakış açısını da eleştiren CHP Milletvekili Ednan Arslan, enerjinin temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, yetkililerin bu alanı salt bir “ticari ürün” gibi değerlendirmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Ednan Arslan, iktidarın asli görevinin vatandaşın kaliteli ve ucuz enerjiye kesintisiz ulaşmasını sağlamak olduğunun altını çizdi.

Çözüm: Yeniden kamulaştırma

Enerji alanının doğası gereği bir “doğal tekel” olması gerektiğini ve özelleştirilemeyeceğini savunan CHP PM Üyesi Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “İşte bu nedenle diyoruz ki; devlet şirket gibi yönetilmez! Ülkemizin sırtındaki en büyük yüklerden biri bu yandaş şirketlerdir. Enerjide kamu payının acilen artırılması ve nihai hedef olarak yönetimin tamamen kamuya geçmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur.”

İlginizi çekebilir: Grevdeki madenciler Bakan Çiftçi ile görüşecek

CHP'li Arslan'dan madenci krizi ve enerji çıkışı
Demokrat Gündem

Exit mobile version