DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ-Küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği bu dönemde, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’dan su yönetimi konusunda kritik bir çıkış geldi.
Milletvekili Tuncay Özkan, su kaynaklarının hoyratça harcanmasının gelecekte geri dönülemez felaketlere yol açacağını ifade etti.
“Vahşi sulama ve kayıp-kaçak kabul edilemez”
Türkiye’nin su varlığını koruyamadığına dikkat çeken Özkan, iki temel soruna parmak bastı: “Türkiye genelindeki suyun yüzde 32’sinin sisteme dahil edilemeden yok oluyor. Tarımda kullanılan suyun kontrolsüzce harcanmasının yer altı su kaynaklarını bitiriyor. Modern sulama yöntemlerine geçilmesi zorunluluk.”
İzmir için “Yeraltı su parkları” önerisi
Akdeniz havzasında su stresi yaşayacak en riskli illerden birinin İzmir olduğunu hatırlatan Özkan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Sel riski olan bölgelerde yağmur sularının boşa akıtılmaması, dev yeraltı depolarında toplanması. Toplanan yağmur sularının park ve bahçe sulamasında, temizlik hizmetlerinde ve sanayide kullanılarak şebeke suyunun korunması. Geleneksel barajların yanı sıra buharlaşmanın az olduğu yeraltı su parklarının inşa edilmesi.”
İktidara “zaman kaybetmeyin” mesajı
Son dönemdeki yağışların bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirten Tuncay Özkan; “Su hayattır. Bu yağışlı dönemi iyi değerlendirin, boşa zaman kaybetmeyin. Suyumuza ve hayatımıza sahip çıkmak zorundayız,” diyerek iktidarı stratejik yatırımlar yapmaya çağırdı.
İlginizi çekebilir: İzmir’de ekipler gece boyunca sahada
