Çocuklar okuldan kopuyor iş cinayetine kurban gidiyor: CHP’li Karasu’dan sert sorular

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, derinleşen ekonomik krizin çocukları eğitimden koparıp iş sahalarına ittiğini vurgulayarak konuyu TBMM’ye taşıdı. 2025 yılında en az 94 çocuğun çalışırken can verdiğine dikkat çeken Karasu, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu: "İlave bir eylem planınız var mı?"

Çocuklar okuldan kopuyor iş cinayetine kurban gidiyor: CHP’li Karasu’dan sert sorular

Türkiye’de artan yoksulluk ve sosyal dışlanma riski, çocuk hakları ve sosyal adalet açısından alarm veriyor.

CHP İşçi, Memur Sendikaları ve Emek Bürolarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, ekonomik krizin çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini içeren soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.

“7 MİLYON 866 BİN ÇOCUK YOKSULLUĞUN PENÇESİNDE”

TÜİK verilerine dayanarak çarpıcı bir tablo çizen Ulaş Karasu, Türkiye’de her üç çocuktan birinin yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 2025 yılı verilerine göre çocukların %36,8’inin sosyal dışlanma tehlikesi altında yaşadığını vurgulayan Karasu, “Okullarda saldırılar yaşanıp, çocuklar arasında suç eğilimi gündemden düşmezken, ülkemizdeki yaklaşık 7 milyon 866 bin çocuk yoksulluğun pençesinde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

2025 BİLANÇOSU

Eğitimden kopuşun çocuk işçiliğini körüklediğini savunan Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TÜİK’in bu yıl 15-17 yaş grubundaki çocuk işçi sayılarını paylaşmamasını eleştirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine atıfta bulunan Karasu, sadece 2025 yılında en az 94 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini hatırlatarak, denetim yetersizliğine vurgu yaptı.

CİNSEL SÖMÜRÜ İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Ulaş Karasu’nun önergesinde yer alan en sarsıcı başlıklardan biri de İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis toplantısında gündeme gelen iddialar oldu.

Sokakta yaşayan çocuk sayısındaki artışın yanı sıra, seks sektöründeki kadın ve kız çocuklarının sayısına dair dile getirilen endişeleri Bakan Işıkhan’a soran Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, çocukların cinsel sömürü riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

BAKAN IŞIKHAN’A 4 KRİTİK SORU

CHP’li Karasu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

  1. Derinleşen kriz ve eğitimden kopuş verileri ışığında, çocuk işçiliğini önlemeye yönelik ilave bir eylem planı var mıdır?
  2. 2023-2026 yılları arasında kaç çocuk iş kazalarında can vermiş, kaç çocuk yaralanmıştır?
  3. Bakanlığın yaptığı denetim sayısı kaçtır; kaç işyerine kapatma veya faaliyeti durdurma işlemi uygulanmıştır?
  4. Çocukların cinsel sömürüden korunması noktasında bakanlıklar arası bir koordinasyon sağlanmakta mıdır?

İlginizi çekebilir: Konak’ta 23 Nisan coşkusu Karantina Meydanı’nda yaşanacak

Çocuklar okuldan kopuyor iş cinayetine kurban gidiyor: CHP’li Karasu’dan sert sorular
Demokrat Gündem

Exit mobile version