Fon soruşturması: Eski SPK Başkanı için soruşturma izni istendi

Sermaye piyasalarındaki dev fon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep etti.

Fon soruşturması: Eski SPK Başkanı için soruşturma izni istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sermaye piyasasındaki işlemler ve yatırım fonlarına yönelik yürütülen kapsamlı soruşturmada kritik bir gelişme yaşandı.

Başsavcılık, 18 Nisan 2022 ile 18 Nisan 2026 tarihleri arasında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı görevini üstlenen İbrahim Ömer Gönül hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlaması kapsamında adli işlem yürütülebilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na resmi başvuruda bulundu.

30 Eylül’de “Şüpheli” Sıfatıyla İfade Vermişti

Soruşturma dosyasında ismi yer alan İbrahim Ömer Gönül, 30 Eylül’de “şüpheli” sıfatıyla İstanbul Adliyesi’nde savcılığa ifade vermişti. İşlemlerinin ardından adliyeden ayrılan Gönül, fonlarda ve hisse senetlerinde yaşanan olağanüstü değer artışlarının SPK tarafından fark edilmediği yönündeki eleştirilere yanıt vermiş; görev yaptığı dönemde denetimlerin yapıldığını ve yüksek oranlı fiyat artışlarının tek başına manipülasyon olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmişti.

131 Yatırım Fonu Kapatıldı, Operasyon Düğmesine Basıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından derinleştirilen soruşturma, sermaye piyasasındaki şirket ve fon hareketlerini merkezine alıyor. Başsavcılık, 17 Eylül’de MASAK’a gönderdiği yazıyla Pusula Finans Holding, Tera Yatırım, Hedef Holding ve Bulls Yatırım ile bağlı şirket yetkililerinin mali verilerinin incelenmesini talep etmişti.

Sermaye piyasasında gerçekleştirilen bazı işlemler üzerinden piyasa dolandırıcılığı yapıldığı ve suç geliri elde edildiği yönündeki tespitlerin ardından SPK, 7 portföy yönetim şirketine ait 131 yatırım fonunu TEFAS üzerinden alım-satıma kapatarak tasfiye sürecini başlattı. Soruşturma dalgasında Tera Portföy CEO’su Emir Münir Sarpyener ve Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel’in de aralarında yer aldığı çok sayıda piyasa aktörü hakkında adli işlem gerçekleştirildi.

Fon soruşturması: Eski SPK Başkanı için soruşturma izni istendi
Demokrat Gündem

Exit mobile version