Küresel ekonominin ve siyasetin devlerini buluşturan zirvede bakanlar, zirvelerin geleneksel sembolü olan aile fotoğrafı çekimini tamamen atlayarak doğrudan açılış konuşmalarının yapılacağı salona geçti.
Krizin perde arkası Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının ABD’li yetkililere dayandırdığı haberle aydınlanırken bazı Avrupalı diplomatların Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile aynı karede yan yana durmak istememesi üzerine ev sahibi ABD’nin geleneksel fotoğraf çekimini iptal etmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI WADEPHUL: “RUSYA İLE NORMAL BİR İLİŞKİ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Zirve maratonuna damga vuran fotoğraf krizine ilişkin sıcağı sıcağına açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Avrupalı müttefiklerin tutumunu net bir dille savundu.
Alman basınına değerlendirmelerde bulunan Wadephul, “Avrupalı ortaklarımızın Lavrov ile birlikte göründüğü bir aile fotoğrafı olmayacak, çünkü dün söylediğim şeyler hala geçerli: Rusya ile normal bir ilişki söz konusu değil” ifadelerini kullanarak, Moskova yönetimine dönük diplomatik ambargonun sürdüğünü ilan etti.
EV SAHİBİ MARCO RUBİO’NUN SELAMLAMA KONUŞMASIYLA OTURUM AÇILDI
Diplomatik krizin gölgesinde başlayan açılış oturumunda ev sahibi ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio söz alarak mevkidaşlarına hitap etti.
Toplantıya katılan dışişleri bakanlarına teşekkürlerini ileten Marco Rubio, G20 ülkelerinin masada karşılıklı olarak müzakere edeceği çok sayıda kritik dosya bulunduğunu vurguladı. Rusya, Çin, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra küresel aktörlerin eksiksiz katıldığı Atlanta’daki zirvede, Rusya-Ukrayna savaşı ile tırmanan İran krizinin ana gündem maddeleri olarak öne çıkması bekleniyor.
ABD DÖNEM BAŞKANLIĞI ZİRVEYİ MİAMİ’YE TAŞIYACAK
G20 dönem başkanlığını 1 Aralık 2025 tarihinde Güney Afrika’dan devralan ABD, yıl boyunca sürdüreceği diplomatik maratonun finalini liderler seviyesinde yapacak.
ABD’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek G20 Liderler Zirvesi, 14-15 Aralık 2026 tarihlerinde Miami’de düzenlenecek ve ABD dönem başkanlığını 15 Aralık itibarıyla İngiltere’ye devredecek. 19 ülke ile Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’ni aynı çatı altında toplayan G20 platformu; küresel ekonominin yaklaşık yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor.