İzzeddin el-Kassam Tugayları, ellerinde bulunan 70 kadar çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını açıkladı. Ancak, Hamas, bunu ancak 5 günlük ateşkes şartları altında gerçekleştireceklerini belirtti.
Hamas, 7 Ekim’den beri devam eden çatışmaların ardından ellerinde bulundurdukları 239 İsrailli rehine için kritik bir açıklama yaptı. Hamas’ın sözcüsü Ebu Ubeyde, 5 günlük bir ateşkes karşılığında 70 çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını ifade etti. Ubeyde, bu ateşkesin Gazze Şeridi’ne insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını içerdiğini belirtti. Ayrıca, Hamas sözcüsü, Gazze’ye yönelik saldırılarda bir İsrailli kadın askerin öldüğünü de ekledi. İsrail cephesinden ise ateşkese ilişkin yanıt merakla bekleniyor.
7 Ekim’den beri devam eden çatışmalarda, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından düzenlenen kapsamlı saldırılarla birlikte İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı gerçekleştirdi. İsrail’e göre, bu süreçte 44’ü Gazze Şeridi’nde, 6’sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere toplam 363 asker ve 1200 İsrailli öldü, 5 bin 132 kişi yaralandı. Kassam Tugayları’nın elinde ise 239 İsrailli esir bulunuyor.
ÇATIŞMALARDA SON DURUM
Gazze’deki hükümetin verilerine göre, ölenlerin sayısı 11 bin 180’i aştı. Bu ölümlerin en az 4 bin 609’u çocuklar ve 3 bin 100’ü kadınlar arasında gerçekleşti. Batı Şeria ve Kudüs’te ise İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 8 Ekim’den bu yana 188 Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu, Gazze’deki onlarca hastaneyi tahliye etmek için yerleşkeleri ve ana binaları vurarak on binlerce yaralı ile sivilin yaşadığı bölgeleri etkiledi. Çatışmalar sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalarda ise 8 Ekim’den bu yana 74 Hizbullah mensubu öldü.