Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir’de yürütülen gıda denetimleri kapsamında yaklaşık bin 907 ton süt ve süt ürününe el konulduğunu duyurdu.
Ürünlerin bir kısmında son tüketim tarihi geçmişken, bazılarında ise ileri tarih basıldığı tespit edildi.
Bakanlık, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 12-19 Ağustos tarihleri arasında İzmir’de faaliyet gösteren süt ve süt ürünü üreten işletmeler ile bu işletmelere ait soğuk hava depolarında denetimler gerçekleştirildiğini bildirdi.
Etiket yok, ambalaj bozuk, tarih ileriye basılmış
Denetimler, gelen ihbar ve şikayetler üzerine başlatıldı. Kontrollerde, çok sayıda üründe etiket eksikliği, izlenebilirlik sorunları, bozulmuş ambalajlar ve ileri üretim tarihi basılmış ya da son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi.
El konulan ürünler: Rakamlarla skandal
Denetimlerde el konulan toplam 1907 tonluk süt ve süt ürünleri arasında şunlar yer aldı:
789 bin 300 adet 1 litrelik UHT süt
6 bin 850 kilo pastörize laktik tereyağı
1.350 kilo UHT süt
118 bin 320 litre yağlı UHT süt ve benzeri ürünler
22 bin 31 kilo kırıntı süzme peyniri
12 bin kilo eritme peynir
387 bin 742 kilo teleme peyniri
58 bin 325 kilo süt tozu
22 bin 875 kilo tereyağı
49 bin 933 kilo labne peyniri
Yasal Süreç Başlatıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını riske atan bu ürünlerle ilgili olarak ilgili işletmelere yasal işlem başlatıldığını ve denetimlerin devam edeceğini açıkladı. Ürünlerin tamamı tedbir amaçlı muhafazaya alındı.