DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan ve sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda çarpıcı detaylar ortaya çıkmaya başladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, belediyeye bağlı İZBETON AŞ’de “ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bulunuyor.
967 MİLYONLUK KAYIP: HAYALET ARAÇLAR NEREDE?
Soruşturmanın en çarpıcı ayağını araç kiralama ihaleleri oluşturuyor. İZBETON’un ÇEVLOG ve EGETEM şirketlerine yaptığı araç kiralama ihaleleri nedeniyle 243 milyon 305 bin TL kamu zararı ve 224 milyon 752 bin TL yersiz ödeme tespit edildi. Bilirkişi raporlarına göre, Arvento takip sistemine kayıtlı olmayan araçlar nedeniyle İZBETON A.Ş. yaklaşık 967 milyon TL zarara uğratıldı.
Araç kiralama skandalı bununla da sınırlı kalmadı. ONAS ve ASYOL isimli firmalarla yapılan başka bir ihale kapsamında 18 milyon 933 bin TL kamu zararı ve 29 milyon 841 bin TL yersiz ödeme daha belirlendi.
KOOPERATİF PROJELERİNDE 463 MAĞDUR
Soruşturmanın ikinci kritik ayağını ise kooperatif projeleri oluşturuyor. İZBETON A.Ş., İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ve toplam 463 kooperatif mağdurunun müşteki olduğu dosyada, özellikle Örnekköy ve Gaziemir ilçelerinde İZBETON ile bazı kooperatifler arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri mercek altına alındı.
Yapılan incelemelerde, Örnekköy projesinde 41 milyon 935 bin TL’lik nitelikli dolandırıcılık tespit edildi. Gaziemir projesinde benzer usulsüzlükler görülürken, zararın boyutu henüz netleştirilemedi.
MAKBUZSUZ HARCAMALAR: 5.9 MİLYONLUK USULSÜZLÜK
Soruşturma kapsamında, İZBETON’un 2021-2024 yılları arasında gerçekleştirdiği konaklama, seyahat ve organizasyon harcamalarında da 5 milyon 937 bin TL’lik usulsüzlük ortaya çıktı. Bu harcamaların “Edimin İfasına Fesat Karıştırma” kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
YOL YAPIM İHALELERİNDE 38 MİLYONLUK ZARAR
Soruşturmanın üçüncü ayağında ise İZBETON’un RAMER ve SİYAM firmalarına verdiği yol yapım ve asfalt kaplama işlerindeki usulsüzlükler yer alıyor. İhale sonucunda, 18 milyon 933 bin TL kamu zararı, 20 milyon 35 bin TL yersiz ödeme yapıldığı tespit edildi.
157 ŞÜPHELİ, 109 GÖZALTI
Operasyon kapsamında bugüne kadar 157 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken, 109 kişi yakalandı. Şüphelilerden Yunus Öz’ün vefat etmiş olduğu anlaşılırken, 47 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
BAŞSAVCILIKTAN OPERASYON AÇIKLAMASI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturmanın çok sayıda resmi rapor ve bilirkişi incelemesine dayandığını vurguladı. Açıklamada, “Sayıştay Raporu, Mülkiye Müfettişi Raporu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Denetim Raporu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı İç Denetim Raporu ve Bilirkişi raporlarında; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile iştirak şirketi İZBETON AŞ’nin ilgili kooperatifler ile yaptığı kentsel dönüşüm kapsamında konut yapımına ilişkin sözleşmelerde yapılan usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olunduğu tespit edilmiştir” denildi.
Başsavcılık, soruşturmanın ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerine ilişkin yapılan suç duyurularının da değerlendirilerek başlatıldığını belirtti.