Site icon Demokrat Gündem – Haberler – Son Dakika Haberleri

Kabus gerçek mi oluyor? Ortadan yok olmaya başladılar

Küresel ısınma ve virüsler, dünya üzerindeki birçok canlı türünü tehdit ediyor.

Son yapılan bir araştırmaya göre, ABD’deki arıcılar, yönetilen kolonilerinin neredeyse yarısını kaybederek, rekor seviyede ölüm oranlarıyla karşı karşıya kaldı.

Bu durum, insanların beslenmesinde önemli bir rol oynayan böceklerle tozlanan bitkilerin yüzde 35’ine katkıda bulunan bal arılarının büyük bir tehlike altında olduğunu ortaya koydu.

Gerçekten de, tozlaşmanın yüzde 80’inden sorumlu olan bal arılarının ölüm oranları, uzmanların endişesini çekti.

BAL ARILARININ ÖNEMİ VE TEHLİKEDE OLMALARI

Bal arıları, sebzelerden turunçgillere kadar 100’den fazla besinin tozlaşmasını sağlayarak, doğanın önemli bir parçasıdır. Ancak, parazitler, böcek ilaçları ve iklim krizi gibi etkenler nedeniyle bal arıları uzun bir süredir tehlikede.

Arıcılar, popülasyonun devamlılığını sağlamak ve yeni koloniler oluşturmak için pahalı ve zorlu önlemler kullanmak zorunda kaldılar. Bu önlemlere rağmen, rekor kayıplar yaşanan bal arılarının popülasyonunun hala tehlikede olduğunu söylemek yanlış olmayacağı ifade edildi.

PESTİSLERİN ETKİSİ

Pestisitler, arıları hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirerek ve yiyecek aramalarını azaltarak durumu daha da kötüleştirmektedir. Tarım alanlarında kullanılan böcek ilaçları, bal arılarının zarar görmesine neden olmakta ve besin kaynaklarını kısıtlamaktadır. Ayrıca, yalnızca tek bir ürün yetiştirilen araziler, bal arılarının yiyecekten mahrum kalmasına yol açan bir diğer sorundur. Böylece, böcek ilaçları ve aşırı hava olayları gibi faktörlerle birleşerek, bal arıları üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Bal arıları, ekosistemin dengesini sağlamada önemli bir role sahiptir. Ancak, küresel ısınma, virüsler, pestisitler ve tek ürün yetiştirilen araziler gibi bir dizi tehdit nedeniyle popülasyonları giderek azalmaktadır. Ayrıca yapılan böcek ilaçları ve aşırı hava olayları da arı popülasyonunu olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Exit mobile version