Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

Göreve geldiği günden bu yana "Kaldırımlar yayalarındır" diyerek sokaklara standart getiren, 1.500 kişiye iş kapısı açan Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak’ın iki yıllık değişim hikayesini anlattı: "Bu bir kahramanlık değil, ortak aklın zaferidir!"

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

DEMOKRAT GÜNDEM-Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, göreve gelişinin ikinci yılında Swissotel Büyük Efes İzmir’de düzenlediği kapsamlı basın lansmanıyla geride kalan iki yılın bilançosunu çıkardı.

Sosyal yardımdan kentsel dönüşüme, istihdamdan kültür-sanata uzanan geniş bir yelpazede hayata geçirilen projeleri anlatan Başkan Mutlu, “Dayanışmayla büyüyen bir Konak” vizyonunun altını çizdi.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

Göreve başlar başlamaz hem belediye ekibinin hem de ilçe sakinlerinin motivasyonunu artırmak amacıyla Psikososyal Destek Merkezi, İstihdam Ofisi ve Narik Park gibi projelerin açılışlarını peş peşe gerçekleştiren Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak’ın sosyolojik yapısındaki keskin çizgilere dikkat çekti.

Başkan Mutlu, ilçenin demografik gerçekliğini, “En varsılıyla en yoksulunun, en eğitimli ile okuma yazması olmayanın yan yana, hatta bir sokak arayla iç içe yaşadığı bir ilçe burası. Dolayısıyla sosyal destekler bizim olmazsa olmazımız” şeklinde özetledi. 

EMEKLİYE ‘MUTLU KAFE’, İHTİYAÇ SAHİBİNE ‘GİYSİ MARKETİ’

Giderek ağırlaşan ekonomik koşullar altında ezilen emekliler ve dar gelirli aileler için sosyal belediyecilik reflekslerini hızla devreye aldıklarını belirten Mutlu, bugün sekiz farklı noktada hizmet veren “Mutlu Kafeler”in kuruluş felsefesini, “Yaşamımızdan da pay biçerek etrafımızdaki emekli olan komşularımızın, aile fertlerimizin gününü geçirecekleri yer eksikliğini gördüğümüzde böyle bir şeyi açma fikri doğmuştu. Artık gittiğimizde kendimizin oturacak yer bulamadığı mutlu kafelerimiz hizmette” sözleriyle özetledi.

Sosyal yardımların yalnızca gıdayla sınırlı kalmadığını; Ramazan iftarları, sokaklarda sıcak çorba dağıtımı, ikinci el eşya hattı ve hijyen desteğiyle sahada olduklarını vurgulayan Başkan Mutlu, Giysi Marketleri projesi için, “Giysi marketlerimizde bebeklikten gelinliğe, damatlığa, sünnet kıyafetine kadar her şey var. Kimse kendini yokluk içinde hissetmesin istiyoruz” dedi.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

ALTYAPI VE DÖNÜŞÜM: “İLK KAZMAYI VURABİLİR HALE GELDİK”

Başkan Mutlu’nun sunumunda en dikkat çeken başlıklardan biri, Konak gibi İzmir’in kalbi konumundaki bir ilçede hâlâ kömür sobası yanan mahallelerin bulunmasıydı.

İzmir Gaz ile yürütülen koordineli çalışmalarla bu sorunun büyük ölçüde aşıldığını belirten Mutlu, “Hala konakta doğal gazı olmayan mahalleler var, hala kömür sobası yanan. Geldiğimizde en büyük projelerimizden biri buydu” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm meselesinde ise geçmiş dönemlerdeki plan değişikliklerine atıfta bulunan Mutlu, bürokrasiyi hızlandırdıklarını belirterek süreci, “Biliyorsunuz daha önce Sema Hanım döneminde yapılan planlar daha sonra değiştirilmişti. Bir üçüncü kez de bizi değiştiren olmak istemedik. Bu planların uygulama imar planlarını yapıyoruz; vatandaşın alıp inşaata başlayabileceği bir hale getirmeye çalışıyoruz.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında neredeyse artık ilk kazmayı vurabilir hale getirdik ilçemizi. Bir yandan yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor, Ticaret Odası meslek gruplarına sunumlarımızı yapıyoruz. TOKİ dahil herkese ‘gelin Konak’ta yatırım yapın’ diyoruz” şeklinde özetledi.

İlçenin en büyük güvenlik ve estetik sorunlarından biri olan metruk binalar konusunda da taviz verilmediğini vurgulayan Mutlu, kendi dönemlerinde 400, Büyükşehir Belediyesi eliyle ise 1.300 civarında binanın yıkıldığını belirtti ve “Hala yıkılacak binlerce metruk binamız var. Onların yıkılması ve temizlenmesi devam ediyor. Bunu en rahat görebildiğiniz alan şu an Yeşilova’da. Ama Gültepe, Ferahlı, Tepecik, birtakım daha kriminal olarak bilinen mahallelerimizde de yıkımlar yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

ESTETİK, TEMİZLİK VE HURDACILARLA TOPYEKÜN MÜCADELE

Bölgedeki arsa yetersizliği nedeniyle çocuklara oyun alanı yaratmak için yenilikçi bir çözüm geliştirdiklerini söyleyen Mutlu, “Nerelere park yapabiliriz diye planları önümüze açtığımızda bazı sokaklarda kentsel dönüşüm tamamlanmadan çocuk parkı bile yapacak alanımızın olmadığını gördük. Hızlıca Milli Eğitim’le görüştükten sonra okul bahçelerinde parka dönüştürme yolunu seçtik” diyerek Yeşilova ve Beylikdüzü Mahallelerindeki okulların dönüşümünü örnek gösterdi.

Temizlik hizmetlerinde araç filosunun yenilendiğini ancak asıl devrimin insan kaynağında yapıldığını belirten Mutlu, kadın istihdamına yönelik adımları, “Ne işte ne eğitimde denen, lise mezunu, 25 yaş altı genç kadınları süpürgeci olarak istihdam ettik. Sabahleyin işe giderken yolda genç eğitimli kadınların bu işi yaptığını görmek herkeste ‘ben de çalışıyorum, ben de para kazanıyorum’ duygusunu ateşledi. Gerçekten hem kentte bir moral oldu. Delirten bir kadın emeğini görünür kılma projemizdi” ifade etti.

Kentin kronikleşen çöp probleminin arkasındaki sosyolojik gerçeğe de neşter vuran Mutlu, hurdacılık sektörüyle yürütülen kararlı mücadeleyi, “Her sabah uyandığımızda bir konteynerin yanında ya da bir köşe başında bir koltuk takımıyla yatakla döşekle karşılaşıyoruz. Bu inanılmaz bir sosyolojik sorun; sadece bir temizlik problemi değil. Buna neden olanların başında hurdacıların olduğunu düşündük. Ruhsatsız hurdacıları kapatıyoruz, sürekli emniyet ile iş birliği içindeyiz, adliyeden de açtığımız davalarda ceza almaları için destek istiyoruz” sözleriyle aktardı.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

1.500 KİŞİYE İSTİHDAM VE KADIN DOSTU POLİTİKALAR

Belediyenin bir istihdam kapısı olmaktan ziyade istihdamı kolaylaştırıcı bir köprü olması gerektiğine inanan Mutlu, kurulan İstihdam Ofisi sayesinde iki yılda 1.500 kişinin özel sektörde işe yerleştirildiğini açıkladı. 

“Belediyeler aslında birer istihdam yeri değil; kolaylaştırıcı, kamusal alanlardır. Dolayısıyla bu üzerimizdeki baskıyı bertaraf etmek için istihdam ofisi kurduk” diyen Mutlu, dezavantajlı gruplar için de özel eğitim programları açtıklarını belirtti.

Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Her iş kadın işidir mottosuyla çıktığımızda orada kadınların CNC operatörlüğü dahil her konuda eğitim almasını sağlayarak sanayide onların istihdam edilmesini sağladık. Konakta çok yoğun bir Roman nüfusumuz var. Roman nüfusumuzun sadece çiçekçilik yaparlar ve temizliğe giderler anlayışını yıkan, her alanda çalışabilecekleri meslek edindirme kurslarıyla daha geniş bir perspektif sunmaya çalıştık” diye konuştu.

Kadınların iş hayatına katılımını desteklemek için “Mutlu Çocuklar Oyun Evleri” projesini başlattıklarını ifade eden Başkan Mutlu, “Bu bir oyun evi ama bütün öğretmenlerimizi anaokul öğretmenliği eğitimi alanlardan seçtik. Özel bir yerde varsa konak belediyesinin oyun evlerinde fazlasıyla aynı oyuncaklar, aynı olanaklar var. Ve biz de çocuklarını oyun evlerine bırakan anneler şimdi işe girip çalışmaya başladı. Bir yandan da kadın istihdamını gerçekten bu projemizde desteklemiş olduk” diye konuştu.

Konak’ın, kadına yönelik şiddet vakalarının en yoğun yaşandığı ilçelerden biri olduğu gerçeğini yadsımayan Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Şiddetin en yoğun yaşandığı ilçelerden biri maalesef Konak. Dolayısıyla kadınların gelip danışabildiği, şiddete karşı bizden destek alabildiği bir merkez oluşturduk” sözleriyle çözüm odaklı yaklaşımlarını dile getirdi.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

ROMAN BİR ÇOCUĞUN KONSERVATUVAR HAYALİYLE DEĞİŞEN VİZYON

Lansmanın en duygusal anlarından biri, Mutlu’nun Roman politikasını şekillendiren o anıyı paylaştı.

Mutlu anıyı şöyle anlattı: “Göreve gelir gelmez 23 Nisan’da farklı mahallelerden gelen çocuklardan Yenişehir’den gelen Mert Ali’nin söylediği bir şey aslında Roman çalışmalarının yönünü belirledi. Dedi ki; ‘Ben belediye başkanı olsam Roman çocuklarına ayrımcılığı kaldırırdım.’ Mert Ali bunu söylediğinde 9-10 yaşındaydı, şimdi 12 yaşında. Bir de ‘Ben konservatuvara gitmek istiyorum, sizin müzik kurslarınızda ben konservatuvarı kazanamam, bana doğru düzgün bir eğitim verin’ dedi” diye konuştu.

Bu sözlerin ardından Roman Kültür Merkezi’nde profesyonel eğitmenlerle başlatılan çalışmaların meyvesini verdiğini gururla anlatan Mutlu, “Bir öğrencimiz konservatuarın birinci basamağını kazandı ama genel kültür basamağında takıldı maalesef. Ama başka çocuklarımız Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandı” dedi.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

‘KALDIRIMLAR YAYALARINDIR’ VE SARI ÇİZGİ KURALI

Kentsel tasarımda köklü bir standartlaşmaya gittiklerini belirten Başkan Mutlu, Alsancak’tan başlayarak tüm Konak’a yayılan “Sarı Çizgi” uygulamasının felsefesini bir mimar olarak, “Bir mimar olarak en çok istediğim, artık bu kentin sokaklarının bir tasarım dili olmasıydı. Bunu Alsancak için başladık, şu an Konak için hazırladık. Tabii ki sokakta yiyip içeceğiz; biz bir Akdeniz şehriyiz, İzmir bu demek zaten.

Ama bunun da bir kuralı olsun dedik. ‘Kaldırımlar yayalarındır’ mottosuyla yola çıktık. Herkesin kaldırımda bebek arabasıyla, tekerlekli sandalyeyle ya da bir yaya olarak yürümesini sağlamayı hedefledik. Her bir kaldırımın genişliğine göre esnafın ne kadar çıkma yapabileceğini, hangi iş kollarının dışarıda sergileme yapacağını, hangilerinin yapamayacağını kurallara bağladık” şeklinde aktardı.

Güvenliğe de özel önem verdiklerini ifade eden Mutlu, “Burada bir okul var, buradan her an öğrenciler yola çıkabilir, dikkat edin anlamına gelen ama öğrencilerin de neşesini, isteğini bildiren yol düzenlemeleri yaptık” diye konuştu.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

300 YILLIK TARİHE DOKUNUŞ VE GELECEĞİN PROJELERİ

Basmane’de atıl durumda olan 300 yıllık bir hamamın sanat galerisine dönüştürülmesi projesini kentin vizyon projelerinden biri olarak tanıtan Mutlu, süreci, “İzmir, Konak, 300 yıllık bir hamamı sanat galerisine dönüştürdük. Bir kömür deposu olarak kullanılıyordu Basmane’de. Şu an çok yoğun ziyaret ediliyor. Hem çağdaş bir restorasyon örneği oldu hem içinde sergilenen modern sanat eserleriyle de gerçekten ‘bir dönüşüm nasıl olur, eski bir mekan nasıl 2026’da modern bir fonksiyonla kullanılır’ sorusuna güzel bir örnek oldu” sözleriyle anlattı.

Düzenlenen kültür turlarına yoğun ilgi olduğunu belirten Mutlu, “İstiyoruz ki İzmir’de yaşayan ya da yaşamayan, inanın Aydın’dan bile gezilerimize gelen gruplarımız var; herkese Konak’ın zenginliklerini, Basmane’yi, Kemeraltı’nı tanıtmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 100 ayrı gezi yapmışız. Anında da doluyor” dedi.

Yerel sanatçıları İKSV iş birliğiyle desteklediklerini ifade eden Başkan Mutlu, “Biz bu genç sanatçıları nasıl destekleyebiliriz dedik. İKSV ile görüştük. Konakta sanat burada üretiliyor zaten; sanatın sadece turnelerle geldiği bir yer olmaktan İzmir’in çıkması gerektiğini savunan biri olarak Darağacı’nın önünü açtık. Konak Modern’in bir katını da onlara verdik. Aynı mahallede hem sanatı üretiyorlar hem sergiliyorlar” şeklinde konuştu.

Sağlıktan çevre dostu akıllı sistemlere, e-imar uygulamasından Konak Mobil şikayet hattına kadar belediyenin dijitalleşme sürecini de anlatan Mutlu, önümüzdeki dönemin müjdelerini ise, “Altın Park Arkeopark Projesi’nin ihalesi çok yakında çıkıyor. Koruma Kurulu’ndan da onayımızı aldık. Bu çok önemli; çünkü İzmir’in o kadim tarihinde çok eski bir yerleşim olan Basmane’deki bu arkeolojik alanın dünyaya tanıtılması anlamında çok değerli. (…) Valilik fonunun yüzde 70’ini desteklediği, geri kalan yüzde 30’unun konak belediyesi tarafından finanse edileceği ve bittiğinde Kemeraltı’nda çok güzel bir müzeye dönüşeceği bir proje bu.” sözleriyle verdi.

Eski Jandarma Binası’nın Emre Arolat imzalı projesinden de bahseden Mutlu, “İçinde kültür merkezi, kafeler, yüzme havuzu, yeraltı otoparkı ve yerel üretici satışlarının olduğu çok güzel bir bina oldu. Umuyorum bittiğinde ödüller alacak” dedi.

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, iki yıllık bilançosunu sunduğu toplantıyı, kurumsal başarıların ardındaki “ortak akıl ve emek” felsefesini, “Böyle bir kahraman belediye başkanlığına hiçbir zaman inanmadım. Öyle bir şey yok. Bu bir ekip çalışması. Bin dokuz yüz kırk beş kişi çalışmadan, herkes emeğini, aklını, fikrini, bilgisini, deneyimini Konak için masanın üzerine koymadan bir başarı hikayesi yaratılmasına olanak yok” şeklinde dile getirdi.

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm

İlginizi çekebilir: Marble İzmir kapılarını açtı: 100 ülkeden 70 bin profesyonel buluştu!

Konak’ta İkinci Yıl: Mimar bakış açısıyla modern bir dönüşüm
Demokrat Gündem

Exit mobile version