Vatandaşın sofrasında önemli yeri olan limonla ilgili kritik bir karar alındı. Ticaret Bakanlığı, son dönemde yaşanan soğuk hava ve don olaylarının limon üretimini etkilemesi üzerine harekete geçti.
MARKETLERDE LİMON SIKINTISI YAŞANMAYACAK
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin belirli bölgelerinde yaşanan soğuk hava ve don vakalarının limon arzını olumsuz etkilediği vurgulandı. Yurt içi tüketicinin limon ihtiyacının karşılanması için bu önlemin zorunlu olduğu belirtildi.
İHRACAT YASAĞI 8 NİSAN’DA BAŞLIYOR
Karar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak alındı. Limon ihracatı, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren geçici süreyle durdurulacak. Kararda, iç piyasada arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat dengesinin korunması amaçlanıyor.
“YAKINDA TAKİP EDİYORUZ”
Açıklamada, piyasa şartlarının yakından takip edildiği ve gerekli görülmesi halinde ilave tedbirlerin de alınabileceği bildirildi. Limon üreticilerinin bu karardan nasıl etkileneceği konusunda ise henüz net bir açıklama yapılmadı.
Türkiye’nin önemli tarım ihraç ürünleri arasında yer alan limonun ihracatının durdurulması, özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki üreticileri yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar, kararın iç piyasadaki limon fiyatlarını dengeleyeceğini ancak ihracatçı firmaların bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. (Ekonomi Servisi)