Mecliste ‘Halk Konut’ tartışması: Menemen’de satın alma önergesi geçti

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı oturumu Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır başkanlığında gerçekleşti. Mecliste Menemen Sosyal Konut Projesi damga vurdu. Cumhur İttifakı kanadı, "Bin 517 konuttan sadece 424'ü satıldı, İzmirli size güvenmiyor" diyerek EgeŞehir şirketinin fonlanmaya çalışıldığını savunurken; CHP yönetimi ekonomik krizi ve kentsel dönüşümdeki "rezerv konut" ihtiyacını gerekçe gösterdi.

Mecliste 'Halk Konut' tartışması: Menemen'de satın alma önergesi geçti

DEMOKRAT GÜNDEM-İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen Koyundere’de başlattığı Halk Konut Projesi kapsamında, belediye iştiraklerinden EgeŞehir Yapı Planlama A.Ş.’ye ait 1. ve 2. etap taşınmazların Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına ilişkin komisyon raporu Meclis gündemine taşındı. Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonları’ndan oy çokluğuyla geçen rapor, AK Parti ve CHP grupları arasında uzun süren bir bütçe ve kentsel dönüşüm tartışmasına dönüştü.

Mecliste 'Halk Konut' tartışması: Menemen'de satın alma önergesi geçti

CUMHUR İTTİFAKI’NDAN 424 KONUT ELEŞTİRİSİ GELDİ

Önergeye ilişkin ilk eleştiriyi getiren AK Partili Meclis Üyesi Nail Kocabaş, 3 bin 100 konutluk lansmanın yapıldığını ve temelin YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla atıldığını hatırlatarak, “1. etapta 411 konuttan 299’u, 2. etapta ise 1.106 konuttan sadece 125’i satılabildi. Toplam 1.517 konuttan 424 tanesi satılmışken, geri kalan 1.093 konutu Büyükşehir satın almaya çalışıyor. Hani vatandaşı ev sahibi yapacaktık? 60 bin müracaat vardı dediniz ama 400 konut satıldı. Demek ki vatandaş size güvenmiyor. EgeŞehir’i kurtarma operasyonunu reddediyoruz, dosya komisyona iade edilmeli” ifadelerini kullandı.

ATMACA: YÖNETİM ZAAFİYETİ VAR

AK Parti Grup Sözcüsü Uğur İnan Atmaca ise reklam hamleleri ile icraat arasındaki farka dikkat çekerek, “Ballıkuyu’daki kentsel dönüşüm alanı 6 alandan biridir. İzmir’de 33 bin civarında dönüşümü hedeflenen konut var, dönüştürülebilen ise 1.150. Büyükşehir’in kentsel dönüşüm karnesi oldukça zayıf. Aktepe Emrez’de Kılıçdaroğlu temel attıktan sonra tekrar zemin iyileştirmesine geçildi. Örnekköy’de ihale alan firmanın yarım kalan inşaatları ve kooperatif üyelerinin düzenli ödemelerine rağmen yaşanan sıkıntılar ortada. Burada ciddi bir yönetim zafiyeti var” dedi.

AK Parti Karabağlar Belediyesi Meclis Fırat Eroğlu da fizibilite eksikliğine değinerek, “EgeŞehir nasıl bir batağa düşüp nasıl bir harcama yaptı ki Büyükşehir bu şirketi kurtarıyor? Herhangi bir temayül yoklaması veya fizibilite yokken alelacele bu alıma gidiliyor. Ballıkuyu’da 13 yıldır süreç yanlış ilerliyor, şimdi yeni bir yanlışın kapısı aralanıyor” eleştirisinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise şirketlerin işletim modeline sert çıktı: “Bu şirket bir önceki dönemin İZDOĞA ve İZBETON’una doğru gidiyor. Şirketin genel müdürü bugün cezaevinde. Cemil Tugay 25 bin konut sözü verdi. Şirkete belediyemizden 2 milyarlık gayrimenkul verdik. 60 bin başvuru aldık diye rekor ilan ettiniz ama satılan konut sayısı 424. Şimdi satamadığınız 1.093 konutu Büyükşehir olarak geri alıyorsunuz. Arsayı veren biziz, İzmirli size güvenip mal almamış. Başarılı olsaydınız 1.500 konut satılır, geliriyle projenin kalanı finanse edilirdi. Bu işlem EgeŞehir’i finanse etme modelidir ve kabul etmemiz mümkün değildir.”

AK Partili Dilaver Kişili ise muhalefetin kaygılarının geçmişteki karneden kaynakandığını vurgulayarak, “Burada bir problem olduğunu kabul edin. Çiğli, Örnekköy ve Gaziemir’de bunları yaşadık. İşi her seferinde ekonomiye bağlayabilirsiniz ama geçmişteki karneniz ortada. Top her kucağınıza kaldığında başkasının kucağına atmayı bırakın, tedbir alın” çağrısında bulundu.

CHP KANADINDAN EKONOMİK KRİZ VE REZERVE KONUT AÇIKLAMASI

Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Banu Gençkan, krizin kaynağında makroekonomik yönetimin bulunduğunu belirterek, “Yönetim zafiyeti arayanlar açıklanan enflasyon oranlarına baksın. İnsanlar çocuklarını ancak parka götürebilecek duruma geldi. Gelir adaletsizliği ve ekonomik kriz belediyeleri de vuruyor. Deprem korkusu yaşayan binlerce hane var, elimizde stok olsa bu insanları güvenli konutlara yerleştirebiliriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu iradeyi koymuştur” dedi.

CANDAŞ YETER: ENFLASYON TAHMİNİNDE YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE SAPMA VAR

CHP Grup Başkanvekili Candaş Yeter ise bütçe sapmalarının merkezi yönetimin öngörülemeyen hedeflerinden kaynaklandığını kaydederek, “2025 için öngörülen enflasyonda yüzde 70’in üzerinde sapma var. İşçi alacaklarından akaryakıta, elektrikten malzeme alımlarına kadar her şey iktidarın açıkladığı verilere göre bütçeleniyor. Ülkemize dair acı gerçekleri anlatınca bize mazeret diyorlar. Sorunun merkezi hükümeti ilgilendiren tarafını konuştuğumuzda lütfen bize kızmasınlar” dedi.

YILDIR: HEM YOKSULLUK VAR HEM KARABAĞLAR’DA 14 YILLIK MÜLKİYET ÇIKMAZI

Meclisteki kentsel dönüşüm ve sosyal konut tartışmalarına geniş bir çerçeveden yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, projenin arkasındaki amacı ve Karabağlar’daki mülkiyet krizini tek tek anlattı.

“İNSANLAR CİDDİ YOKSULLUK İÇİNDE VE…”

Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, konuya dair şu açıklamayı yaptı: “Burada adil olmak lazım, haksızlık yapılıyor. 3 bin 100 konut meselesi gerçekten çok samimi bir girişimdir. 60 bin başvuru yapıldığı doğru ancak rakamlar netleşince insanlar ciddi yoksulluk nedeniyle ödeyemeyeceklerini anlayıp geri çekilmek zorunda kaldılar. Ayrıca belediye başkanlarımıza ve genel müdürlerimize yönelik hukuki süreçler insanlarda ne olacağını öngöremedikleri bir güven ve belirsizlik sorunu yarattı. Bizim sadece Ballıkuyu’da değil, kentin genelinde rezerv konut ihtiyacımız var. Amaç EgeŞehir’i kurtarmak değil, kentsel dönüşüme altlık oluşturmaktır.

“KARABAĞLAR’DAKİ 14 SENELİK HİKAYEYE BAKIN”

Karabağlar’daki 14 senelik hikayeye bakın. 540 hektarlık alanda 14 senedir 15 mahallede yaşayan insanlar her türlü olanaktan yoksun bırakıldı, çözümsüzlüğe terk edildi. İnsanlar sadece seçimden seçime hatırlandı. Bizim hiçbir yetkimiz yoktu. Sayın Başkanımız gitti Sayın Bakan ile görüştü, bu işin neden yapılamadığına eğildiler. En büyük problem tapusuzlar sorunudur. Yüksek enflasyon nedeniyle insanlar artık arsalarını bile satın alamaz, parasını ödeyemez duruma geldi. Bizim bu insanlara kolaylık sağlamamız, didinmemiz gerekiyor. İZBETON ve kooperatifler konusundaki eksiklerin tamamlanması da yine Büyükşehir Belediyesi’nin ve bu meclisin hanesine yazılacaktır. Hesabı şimdiden kesmek yerine biraz daha sabırlı olmakta yarar var.”

Sert tartışmaların ardından, Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonları’ndan oyçokluğuyla gelen rapor Meclis oturumunda oyçokluğu ile kabul edildi. YENİ Parti grubunun ise oturum boyunca sessiz kalması dikkat çekti.

İlginizi çekebilir: Cumhur İttifakı’ndan şartlı ‘evet’

Demokrat Gündem

Exit mobile version