Milyonlarca vatandaşa GSS borç müjdesi!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan yaklaşık 1 milyon vatandaş için hazırlanan yeni yasal düzenlemenin detayları netleşmeye başladı. Meclis'e sunulması planlanan taslakla birlikte 2016 yılı ve öncesine ait ödenmemiş tüm prim borçları, gecikme zamları ve cezalarıyla birlikte tamamen silinirken, 2017 ve sonrası için biriken borçlar ise kapsam dışında bırakıldı.

Milyonlarca vatandaşa GSS borç müjdesi!

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası prim borçlarında yeni bir taslak süreci devreye giriyor. Hazırlıkları sürdürülen ve TBMM gündemine taşınması beklenen yeni düzenlemeyle birlikte geçmiş yıllardan kalan ödenmemiş GSS borç yükünün önemli bir kısmının sıfırlanması hedefleniyor.

Yapılacak yasal değişiklik hayata geçtiğinde yaklaşık 1 milyon kişinin biriken borçlarından kurtulması öngörülürken, uygulamanın takvimi ve sınırları da netleşti.

2016 Yılı ve Öncesindeki Borçlar Tarihe Karışıyor

Daha önceki yıllarda 2012-2015 dönemine ait prim borçlarının kaldırılmasının ardından, yeni düzenlemeyle 2016 yılı ve öncesindeki borçların da silinmesi amaçlanıyor.

1 Ocak 2017 tarihinden önce oluşan ve bugüne kadar tahsil edilememiş prim borçları bu kapsamda değerlendirilecek. Düzenleme yalnızca anapara borçlarıyla sınırlı kalmayacak; kapsama giren tutarlara bağlı bütün gecikme cezaları ve gecikme zamları da ortadan kaldırılacak.

2017 ve Sonrası Kapsam Dışında, İade Yapılmayacak

Taslak metnin en dikkat çekici detaylarından birini ise dönemsel sınırlar oluşturuyor. 2017, 2018, 2019 ve takip eden yıllarda oluşan GSS prim borçları kapsam dışı bırakıldı.

Bu dönemlere ait ödeme yükümlülükleri aynen devam edecek. Örneğin hem 2016 hem de 2020 yılında borcu bulunan bir sigortalı sadece ilk döneme ait borcundan kurtulabilecek. Öte yandan, geçmişte bu borçları kendi imkanlarıyla ödemiş olan vatandaşlar için herhangi bir para iadesi öngörülmüyor. Düzenleme, geçmiş ödemelerin geri verilmesini değil, yalnızca tahsil edilememiş mevcut borçların silinmesini sağlayacak.

1 Ocak 2027 Hedefi ve Sağlık Hizmetlerine Erişim

Yeni düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi olarak 1 Ocak 2027 işaret edilirken, bu aşamada sürecin Meclis’teki yasalaşma süreci ve Resmî Gazete’de yayımlanması koşuluna bağlı olduğu vurgulanıyor.

Öte yandan GSS ve BAĞ-KUR prim borcu bulunanların kamu sağlık kuruluşlarından faydalanma süresi 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatılmış durumda.

Bu kapsamda borçlu vatandaşlar Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile devlet üniversitesi hastanelerinden hizmet alabilirken, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerdeki kısıtlamalar ve eski borçların silinmesinin özel hastane erişimine etkisi konusundaki kurallar geçerliliğini korumaya devam ediyor.

Milyonlarca vatandaşa GSS borç müjdesi!
Demokrat Gündem

Exit mobile version