Site icon Demokrat Gündem – Haberler – Son Dakika Haberleri

Prof. Dr. Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi

mRNA teknolojisi, tıpta büyük bir dönüşüm yarattı ve COVID-19’a karşı aşı geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Ayrıca, kanser tedavisinde de umut vadeden bir potansiyele sahip olduğu keşfedildi. BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, mRNA tabanlı kanser aşılarının 2030’dan önce onaylanmasını beklediğini belirtti.

BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, şirketlerinin geliştirdiği mRNA tabanlı kanser aşılarının onaylanmasını 2030’dan önce beklediklerini açıkladı.

Şahin, Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, “İlk mRNA tabanlı kanser aşılarımızın 2030’dan önce onaylanmasını bekliyoruz. Ayrıca 2025-2029 döneminde diğer tedavi edici yöntemler için klinik deneme verilerine ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Şahin, her hastaya özel olarak tasarlanmış kanser aşılarını geliştirme hedeflerini vurgulayarak, “Bu amaçla, her bir hastanın kanser özelliklerini detaylı bir şekilde analiz ediyoruz. Bağışıklık sistemini, mümkün olduğunca geniş bir yelpazede tümör hücrelerini tanıyıp yok etmesini sağlayacak özelliklere sahip aşıları seçmek için çalışıyoruz” dedi.

Şahin, antikor-ilaç konjugatlarının (ADC) umut vaat ettiğine dikkat çekerek, “ADC’ler, kemoterapiyi taşıyan antikorlar olarak işlev görürler. Kan dolaşımında dolaşarak tümöre ulaşırlar ve burada hedeflenmiş bir şekilde kemoterapiyi serbest bırakırlar. Bu tedavinin önemi, katılımcıların önemli bir kısmında tümörü hızla küçültebilmesidir. Klasik kemoterapinin yerine giderek daha fazla kanser durumunda hedefe yönelik kemoterapi olarak ADC’lerin kullanılacağına olan inancım yüksektir,” şeklinde konuştu.

Exit mobile version