İzmir depreminde 38 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanının bulunduğu alanın park olması adına aileler, sivil toplum örgütleri basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasında, "Rıza Bey park olsun kaybettiklerimiz ve geleceğimiz beton yığınlarına ve ranta teslim edilmesin" denildi.
İzmir’de 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,6 şiddetindeki depremin ardından 28’i çocuk olmak üzere 117 kişi yaşamını yitirmişti. Depremin simge yeri olarak anılan 10'u çocuk 38 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu alanın park yapılması için aileler, sivil toplum örgütleri, basın açıklaması yaptı.
Rıza Bey Apartmanı inşaat alanında yapılan basın açıklaması şu şekilde;
Bilindiği gibi 30 Ekim 2020 Tarihinde Merkezi Yunanistan Sisam Adası olan Deprem meydana gelmiş, İzmir de Bayraklı Bölgesinde yıkımlara neden olmuştur.
Bu Depremin şiddeti 6.9 olmasına rağmen 71 binanın yıkımına 118 kişinin yaşamını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına neden olmuştur.
Yaşamını kaybeden 118 kişinin 27 si çocuk olup, çocukların en çok yaşamını kaybettiği Apartman ise şu an üzerinde bulunduğumuz Rıza Bey Apartmanıdır.
İzmir in kendi depremi olmadığı halde bu kadar çok yıkım ve bu kadar çok can kaybı yaşanması, İzmir Depremi yaşandığında tehlikenin ne kadar büyük olacağını da göstermektedir.
Bu gün yaşanan bu ağır sorunu sadece Doğa hareketlerinin üzerine yıkma girişimi asla Real bir durum değildir. Bu sorunun esas kaynağı inşaat yapımını gerçekleştiren Müteahhitler, Standartları oluşturan Devlet Kurumları ve İnşaatların Denetimini yapma yetkisine sahip olanlardır.
Elbette sonuçta yapıların Çürük olduğunu tespit ettiği halde tedbir almayan yetkililer ile bundan haberdar olduğu halde durumu gizleyen Apartman sorumlularıdır.
Genel ve Yerel yöneticiler ile Deprem anında ne olacağı belli olmayan Apartmanlarda yaşayan halkın Bu felaketi unutmaması ve unutturulmaması için Farkında lığa ihtiyaç vardır. En çok Çocuğun enkaz altında can verdiği Rıza Bey Apartmanının yerinin Çocuk parkı olması konusunda ailelerin yürüttüğü kampanya ya ve kamuoyu talebine olumu yanıt vererek, Park olmasına karar veren Çevre ve Şehircilik Bakanı ve iktidar yetkililerin iki hafta sonra verdikleri sözden dönerek yeniden Bina yapma kararı alınmıştır.
Bu karar İnsanların, çocukların yaşamının Ranta Tercih edildiği bir karardır.
Bu karar körpecik bedenini beton yığınlarının altında bırakan çocukların üzerine tonlarca betonun tekrar yüklenmesi kararıdır.
Bu karar vicdanını Ranta teslim etmiş bir avuç vurdumduymazı memnun etme kararıdır.
Bu karar vicdanların, duyguların, sevginin ve hoşgörünün beton yığınları altına gömüldüğü, sevgisizliğin, vicdansızlığın, duygusuzluğun beton kulelerle birlikte yükseltildiği karardır.
Elbette biz hiç kimsenin mülkiyet hakkının elinden alınmasını, evini kaybetmiş insanların evsiz kalmasını talep etmiyoruz.
Biz evini, eşyasını, birikimlerini kaybetmiş insanların beklentilerini, umutlarını asla yok etmek istemiyoruz.
Bu depremde her konutu yıkılana Devlet sahip çıkmalı, aynı bölgede konut sahibi olması mutlaka sağlanmalıdır.
Bizim ve Çocuklarını kaybeden ailelerin talebi En çok çocuğun yaşamını kaybettiği Rızabey Apartmanının yerine bina değil Çocuk Parkı Yapılmalı, bulunduğumuz bu alanda beton yığınları yerine Çocukların cıvıltısı yükselmelidir.
Bu park sadece Çocukların oyun alanı değil, bu depremin unutulmaması, unutturulmaması ve Deprem farkındalığı yaratılması anıtı olacaktır.
Bu basın açıklaması aşağıda ismi bulunan sivil toplum örgütleri ile Rızabey Apartmanında çocuklarını kaybeden ailelerle birlikte yapılmıştır.
RIZA BEY PARK OLSUN
KAYBETTİKLERİMİZ VE GELECEĞİMİZ BETON YIĞINLARINA VE RANTA TESLİM EDİLMESİN.
TMMOB İZMİR ŞUBELERİ
DİSK EGE BÖLGE TEMSİCİLİĞİ
MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ İZMİR ŞUBESİ
DİSK GENEL İŞ 1-2-3-4-5-6-7-8 NOLU ŞUBELERİ
KESK ŞUBELER PLATFORMU KATILIMCILARI DİSK BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI
EĞİTİM SEN İZMİR 1-2-3-4-5-6 NOLU ŞUBELERİ DİSK LASTİK İŞ SENDİKASI İZMİR
SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI TÜM EMEKLİ SEN BORNOVA ŞUBESİ
BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI TÜM EMEKLİ SEN KONAK ŞUBESİ
TÜM BEL SEN 1 VE 2 NOLU ŞUBELER TÜM EMEKLi SEN NARLIDERE TEM
TARIMORKAM-SEN İZMİR KENT KONSEYİ
YAPI YOL SEN KONAK KENT KONSEYİ
ESEM NARLIDERE KENT KONSEYİ
KÜLTÜR SANAT SEN ÇORUM DERNEKLERİ FEDERASYONU
ALEVİ VAKIFLAR FEDERASYONU NARLIDERE ÇORUMLULAR DERNEĞİ
PİR SULTAN ABDAL KÜL. DERNEKLERİ İZİR ŞBELERİ
EGE ÇORUMLULAR DERNEĞİ
ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU BÖLGE SORUMLUSU
DİDİM ÇORUMLULAR DERNEĞİ
ALEVİ DERNEKLERİ FED. İZMİR ŞUBESİ BÖLGE SOR
EGE KUŞSARAYLILAR DERNEĞİ
ALLEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ İZMİR( 13) ŞUBELERİ Y.KÖRÜCEK KÖYÜ DERNEĞİ
HACI BEKTAŞİ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI ÇORUM SORKOĞLAN KÖYÜ DER.
NARLIDERE ALEVİ BEKTAŞİ KÜLT. TANITMA DERNEĞİ
ÇORUM İBEK KÖYÜ DERNE
BALÇOVA ALEVİ BEKTAŞİ DERNEĞİ ÇORUM ÇOBANDİVAN KÖYÜ DERNE
ÇORUM AŞDAVUL YRD.DER NARLIDERE DEMOKRASİ PLATFORMU
ÇORUM EŞENÇAY KÖY.YRD.DER. DİYARBAKIRLILAR DERNEĞİ
ÇORUM DAĞSARAY KÖYÜ YRD.DER. ERZİNCANLILAR DERNEĞİ
ÇORUM CEVİZLİ KÖYÜ YRD.DER SİVAS İSLİMLİLER DERNEĞİ
ÇORUM AHMETOĞLAN KÖYÜ YRD.DER TOKATLILAR DERNEĞİ
ÇORUM ÖRENCİK KÖYÜ DERNEĞİ KIZILDAĞ YÖRÜKLERİ DER.
AĞRILILAR DERNEĞİ VARTOLULAR DERNEĞİ
DİYARBAKIR ERENLER DER.